Kauneus

Hiusten värjäys kotona saattaa mennä pieleen – listasimme 5 yleistä värjäysmokaa

Teksti:
Anna.fi

Kotona hiusten värjääminen ei aina onnistu aivan suunnitelmien mukaan. Välillä kotiväreillä läträämisen tulos saattaa olla jopa täysi katastrofi, joka lopulta johtaa kampaajan penkkiin apua hakemaan. Kysyimme asiantuntijalta, millaisia värjäysmokia ihmiset tekevät toistuvasti kotivärejä käyttäessään.

Hiusten värjäys kotona saattaa mennä pieleen – Listasimme 5 yleistä värjäysmokaa

1. Vaalennus kotona

Kotivärjäyksessä hiusten tummentaminen on paljon helpompaa kuin vaalentaminen.

– Vaalennuksissa tapahtuu eniten värjäysmokia. Kun purkin kyljessä nähdään kuva blondista, niin kuvitellaan, että omasta mustasta hiuksesta, jota on värjätty jo pitkään mustaksi, pystytään saamaan kerralla samanlainen. Se ei toimi niin, Schwarzkopf Professional -kouluttaja Laura Kurkinen toteaa.

Lue myös: Hiusten vaalennus – Mustatukkaisesta blondiksi

Kampaajalla ja kotona tehdyn vaalennuksen erona on, että kampaaja pystyy katsomaan sopivan hiusvärin hiuksen kunnon ja asiakkaan nykyisten hiusten värin mukaan. Jos vaalennettava hius on tumma, ei kovin vaaleaan lopputulokseen päästä yhdellä kerralla, vaan kyse on pidemmästä projektista.

– Kampaaja pystyy arvioimaan, miten vaaleat hiuksista pystytään saamaan tai mitä voidaan lähteä yrittämään niin, että hius ei mene huonoon kuntoon ja vaurioidu liikaa.

Lue myös: Hiusten vaalennus brunetesta blondiksi – Näin luot Kim Kardashian -lookin

2. Kaikkien hiusten värjääminen joka kerta pelkän tyven sijaan

Monet värjäävät tukan toistuvasti kotonaan, mutta pelkän tyvikasvun värjäämisen sijaan väriä levitetäänkin joka kerta kaikkialle hiuksiin. Näin toimiessa käy lopulta niin, että latvasta tulee paljon tummempi kuin tyvestä.

– Ehkä viimeiseksi viideksi minuutiksi värin voi laittaa kaikkialle hiuksiin, mutta sekin voi olla jo liikaa, Laura arvioi.

Yksi poikkeus kuitenkin löytyy: mustalla värillä voi huoletta värjätä aina kerralla kaikki hiukset.

Mutta miten kampaajalla hiuksista tulee kaikilla väreillä tasaisesti värjätyt, vaikka sekä juuri että latva värjättäisiin samalla kertaa?

– Kampaajalla latvaan laitetaan yleensä vähän eri sävyä, vaikka lopputuloksena on sitten aivan tasainen väri, Laura paljastaa.

Keskustele: Juurikasvu häiritsee

3. Pastellisävyn laittaminen epätasaiseen pohjaan

Pastellisävyt näyttävät parhaalta tasaisen värisissä hiuksissa. Jos pastellisävyn laittaa epätasaisesti värjättyihin hiuksiin, ei uusi sävy peitä epätasaisuuksia, vaan tuloksena on entistäkin pahempi värien sekamelska, kun vanhat epätasaisuudet kuultavat herkän värin alta.

– Pastellisävyt ovat vähän kuin vesivärejä, eli ne ovat laimennettuja intensiivisiä värejä. Siksi ne eivät peitä samalla tavoin kuin normaalit hiusvärit.

Lue myös: Sopiva hiusväri kaupasta

4. Kotivärin käyttöohjeiden sivuuttaminen

– On yleistä, että vaikka kotivärin mukana tulevat ohjeet luettaisiinkin, ei niitä välttämättä noudateta, Laura toteaa.

Aina kotivärjäystä tehdessä kannattaa koko prosessi aloittaa lukemalla tuotteen käyttöohjeet, joissa on värjääjän turvallisuuden ja parhaan lopputuloksen saamisen kannalta tärkeitä ohjeita. Ohjeita kannattaa myös noudattaa.

Lue myös: Hiusten värjääminen – Näillä vinkeillä onnistut hiusten kotivärjäyksessä

5. Hiusten värjääminen kotona alle 16-vuotiaana

Tämä värjäysmoka sivuaa kohtaa 4, sillä kaikista kotiväripurkeista löytyy nykyisin varoitus, jossa kerrotaan, että tuote ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille.

– Uskon kuitenkin, että monet, jotka kotona värjäävät, ovat juuri nuoria, Laura pohtii.

Varoitus johtuu kotiväreissä käytetyistä aineista, jotka voivat aiheuttaa voimakkaita yliherkkyysreaktioita. Nuoria ei haluta altistaa voimakkaille kemikaaleille.

Jos kiellosta huolimatta alle 16-vuotias värjää hiukset kotiväreillä ja yliherkkyyttä ilmenee, hänen täytyy unohtaa hiusvärit myös aikuisiällä. Tässä asiassa maltti on siis valttia – ja voimakkaiden hiusvärien sijaan alle 16-vuotiaan valinta voi olla esimerkiksi sävyttävät hoitoaineet.

Lue lisää:

Milloin on mentävä kampaajalle? Näissä tilanteissa on kampaajapakko
Hiustenpidennykset hellävaraisella kiinnitystekniikalla
Oletko joutunut pettymään kampaajalla käydessäsi?
Uskallatko värjätä hiuksia raskauden aikana? Turvallisuushaitat askarruttavat monia

Teksti: Hilppa Alanko Kuva: Colourbox

X