Ihmissuhteet

Ensimmäinen joulu eron jälkeen voi nostaa vaikeat tunteet pintaan – psykoterapeutti kertoo, miten niistä pääsee yli

Ensimmäinen joulu eron jälkeen saattaa näyttää mustalta. Kysyimme asiantuntijalta, miten tehdä tärkeästä juhlasta mieluinen myös parisuhteen päätyttyä.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

– Eroa läpi käydessä on tärkeää hyväksyä, että kaiken ei tarvitse olla mallillaan heti, vaan on lupa olla vaiheessa ja surra rauhassa, muistuttaa psykoterapeutti.

Ensimmäinen joulu eron jälkeen saattaa näyttää mustalta. Kysyimme asiantuntijalta, miten tehdä tärkeästä juhlasta mieluinen myös parisuhteen päätyttyä.

Joulun lähestyessä se iskee: alat muistella edellistä joulua, kun istahdit takan ääreen puolison kanssa nauttimaan lasilliset punaviiniglögiä. Eron jälkeen nuo ajat ovat lopullisesti takanapäin, ja ensimmäinen joulu eron jälkeen tuntuu tyhjältä ja ankealta.

– Joulu mielletään usein perhe- ja parisuhdekeskeiseksi juhlaksi, ja siksi ensimmäinen joulu eron jälkeen on usein raskas. Erilaisten merkki- ja juhlapäivien läpieläminen muuttuneessa tilanteessa on kuitenkin askel kohti uuden elämän rakentamista, Terveystalon psykoterapeutti Piritta Pitkänen lohduttaa.

Jouluperinteet saattavat eron myötä mennä uusiksi. Tilanne voi aiheuttaa surua ja hämmennystä, mutta sitä kautta usein selkiytyy, millaiseksi oman, uuden elämänsä haluaa rakentaa: millainen on minun näköiseni joulu?

– Eroa läpi käydessä on tärkeää hyväksyä, että kaiken ei tarvitse olla mallillaan heti, vaan on lupa olla vaiheessa ja surra rauhassa. Kyse on kuitenkin tärkeän ihmissuhteen päättymisestä, joten olisi ennemminkin kummallista, jos siihen ei liittyisi hankalia tunteita.

Lue myös: Yksinäisyys eron jälkeen – 5 asiaa, jotka kannattaa tehdä, kun kotona ei ole enää kumppania

Vertaistuki antaa luvan tunnemylläkälle

Jos mieliala on pitkään matalavireinen, kannattaa ajatuksia käydä läpi ammattilaisen kanssa. Parisuhdeterapiaan voi mennä myös yksin, joko eron aikana tai ex-kumppanin kanssa käydyn terapian päätyttyä. Myös vertaistuki on hyvä keino käsitellä eroa.

– Tuttavapiirissä voi olla joku vastaeronnut tai joku, joka on käynyt eroprosessin jo aiemmin läpi. Heidän kanssaan keskustellessa huomaa, etteivät eroon liittyvät tunteet olekaan kamalia tai kummallisia. Saa ikään kuin luvan tunnemylläkälle, kun kuulee, että muillakin on sellaista.

Ensimmäinen joulu eron jälkeen saattaa olla yksinäinen, koska tuttuja perinteitä ei enää ole ja lapsetkin saattavat olla ex-puolison luona. Jos yksinolo ahdistaa, kannattaa hakeutua rohkeasti läheisten seuraan. Harva kokee ongelmaksi varata yhden lisätuolin joulupöytään.

– Liiallista alkoholinkäyttöä kannattaa välttää, sillä se vain voimistaa tunnepuolen asioita, Pitkänen muistuttaa.

Lue myös: Pelkäätkö jääväsi eron jälkeen loppuelämäksesi yksin? Asiantuntija kertoo, mistä pelko johtuu ja miten siitä voi päästä eroon

Johdata mieltä tietoisesti pois hankalista tunteista

Ensimmäisenä jouluna eron jälkeen on tärkeää tehdä asioita, joista nauttii. Itseään voi hemmotella tilaamalla lempiruokaa, katselemalla suosikkielokuvia tai ihan vain nauttimalla joutenolosta. Mielihyvän tunnetta kannattaa pyrkiä ruokkimaan, vaikka se onkin vaikeaa, sillä se antaa omalle mielelle ja keholle palautumismahdollisuuden.

– Meidän täytyy välillä tietoisesti johtaa mieltämme hankalista tunteista pois. Kun vaikeat tunteet ottavat valtaa, ne rakentavat valtatietä, jota on helppo kulkea samalla, kun mielihyvää kuljettava kaista heinittyy. On hyvä antaa itselleen välillä lupa hengähtää, Pitkänen kuvailee.

Hyvää oloa voi lisätä myös selvittämällä ex-puolison kanssa jo hyvissä ajoin joulun yhteiset pelisäännöt ja toimintatavat.

– Erityisesti jos eroon liittyy lapsia, kannattaa joulun järjestelyistä neuvotella etukäteen ja hakea kompromissin löytymiseen tarvittaessa ulkopuolista apua. Lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin – heillä on pääsääntöisesti oikeus soittaa ja tavata molempia vanhempia. Ja voihan joulun viettää yhdessäkin, jos välit ovat hyvät, Pitkänen muistuttaa.

Jouluun liittyy paljon tunteita, joita läpikäydessä voi olla vaikeaa selvittää eroon liittyviä asioita. Tällöin ex-puolison yhteydenotto voi tuntua jopa ahdistavalta ja pilata tärkeän juhlan. Siksi asioiden ratkominen kannattaa siirtää arkeen ja antaa näin molemmille joulurauha.

X