Kauneus

Passikuva meni taas pieleen? Tällä valokuvaamon helpolla kikalla saattaa onnistua – vertaa kuvia!

Usein ihmiset ovat tyytymättömiä passikuviinsa. Keräsimme yhteen ammattivalokuvaamon vinkit, joilla saada hyvä passikuva.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Monet kokevat, että passikuva epäonnistuu. Lue nämä vinkit!

Usein ihmiset ovat tyytymättömiä passikuviinsa. Keräsimme yhteen ammattivalokuvaamon vinkit, joilla saada hyvä passikuva.

Passikuva on otettu ja tuntuu, että se epäonnistui. Taas.

Kuulostaako tutulta?

Valokuvaaja Suvi Kivimaa on tamperelaisen valokuvaamon, Studio Torkkelin, kuvaaja. Kysyimme Kivimaalta, miten passikuvissa voi onnistua.

Helppo vinkki passikuvissa onnistumiseen

Syy, miksi kukin näyttää juuri passikuvassa niin omituiselta verrattuna muihin omakuviin, on passikuvan tarkat vaatimukset. Hymy näyttää kuvissa lähtökohtaisesti hyvältä, mutta passikuvassahan ei saa hymyillä.

Mutta juuri huuliin liittyy kikka, jonka Studio Torkkeli on jakanut Instagramissaan. Niksillä on mahdollista kohentaa passikuvia helposti: sipaisemalla huuliin punaa, kiiltoa tai rasvaa saa hymyttömän suun huulten muodon paremmin näkyviin. Huulet rajautuvat sopivasti, ja samalla kasvoihin tulee eloa.

Kivimaa kertookin monien asiakkaiden pitävän tärkeänä, että kuvassa heillä on huulipunaa, vaikka väri ei varsinaisesti mustavalkoisessa kuvassa näykään.

Usein arjessa ajattelee, että silmämeikki on ehostuksen ykkönen. Passikuvan lainalaisuuksissa sillä ei ole niinkään merkitystä kuin huulilla – ja iholla. Joillakin passikuvaamoilla on puuteria varta vasten kuvaustilassa, sillä salamavalo korostaa kiiltoa, ja puuteri estää kasvoja kiiltämästä.

Lue myös: Haussa oikeasti kestävä huulipuna? Testasimme 7 kestohuulipunaa – yllättäjä kesti jopa seuraavaan aamuun asti

Vertaa kuvia painamalla kuvan oikeassa laidassa keskellä olevaa nuolta.

Muita vinkkejä: suosi yksinkertaista

Valokuvaaja Suvi Kivimaan mukaan passikuvassa kannattaa suosia yksivärisiä, mahdollisimman yksinkertaista vaatetta. Etenkin kannattaa kiinnittää huomiota vaatteen kaulukseen. Sen on hyvä olla yksinkertainen ja siisti.

Osa asiakkaista haluaa pitää kevyttä huivia kuvassa, mikä on Kivimaan mukaan sopivaa. Asusteista kuitenkin isot korvikset kannattaa kuvauksen ajaksi ottaa pois, jos ne eivät ole jokapäiväisessä käytössä.

Passikuvan ottaminen itse on mahdollista, mutta kuvauksessa on omat niksinsä. Tasaisesti kasvoille tuleva valo on yksi olennaisimpia asioita passikuvassa. Myös oikeat mitoitukset ovat tärkeät – pään täytyy olla reunusten suhteen tietyn kokoinen ja tietyllä korkeudella, nenän keskellä mitoitusviivastoa.

Kivimaan mukaan on asiakkaita, jotka ovat koittaneet ottaa valokuvan itse ja tulleet sitten kuvattavaksi, kun oikean mitoituksen kanssa on tullut pulmia.

Lue myös: Haaveena upeat kuvat juhlista? Näillä vinkeillä tilaat valokuvaajan ikuistamaan ainutlaatuiset hetket

Passikuva ei ole yhtä kuin totinen kuva

Ajatus siitä, että passikuvassa pitää näyttää totiselta, istuu tiukassa. Moni tuleekin kuvattavaksi ajatuksella, että täytyy olla vakava. Kuvaajilla on tapana sanoa, että ilmeen täytyy olla neutraali, mutta pieni positiivisuus saa näkyä. Monet asiakkaat ovat tästä ihmeissään, kertoo Kivimaa.

– Kehotamme ajattelemaan jotakin positiivista asiaa, jolloin suupieli nousee yleensä pienesti kohti korvia.

Kivimaa valitsee sopivan kuvan yhdessä asiakkaan kanssa. Myös hän sanoo, mikä kuvista hänen mielestään onnistui parhaiten. Jos asiakas vaikuttaa mietteliäältä, otetaan uudet kuvat.

Passikuvissa käy kahdenlaisia kuvattavia: yksille on samantekevää, millainen kuva virallisiin henkilöpapereihin räpsähtää, mutta monille asiakkaista onnistunut kuva on tärkeä asia.

– Moni sanoo, että edellinen passikuva oli huono, että kunpa uudesta kuvasta tulisi parempi.

X