Koti ja sisustus

Joulutähden hoito: Tumpelokin voi saada joulutähdestä ympärivuotisen viherkasvin

Oletko tottunut heittämään joulutähtesi pois joulun jälkeen? Kokeile tällä kertaa näitä vinkkejä, joilla joulutähden saa pysymään hengissä joulun yli – jopa seuraavaan jouluun saakka.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Anna Ferrante, iStock

Joulutähden voi oikealla hoidolla saada kukkimaan uudelleen seuraavana jouluna.

Oletko tottunut heittämään joulutähtesi pois joulun jälkeen? Kokeile tällä kertaa näitä vinkkejä, joilla joulutähden saa pysymään hengissä joulun yli – jopa seuraavaan jouluun saakka.

Joulutähti mielletään sesonkikukaksi, joka koristaa joulukotia ja heitetään sitten pois – niin ei tarvitse olla. Joulutähden hoito oikeaoppisesti mahdollistaa, että kasvi jatkaa elämäänsä joulun jälkeenkin.

Miten se tapahtuu?

– Kaikkein tärkeintä on, ettei joulutähti saa kylmää ja vetoa missään vaiheessa, painottaa viestintäpäällikkö Minna Rantala Kauppapuutarhaliitosta.

Joulutähti kasvaa luonnonvaraisena Meksikossa eikä kestä viileitä säitä lainkaan. Jo pienikin hetki pakkasessa tai vetoisassa paikassa riittää siihen, että kasvi menettää elinvoimansa ja alkaa joko heti tai hieman myöhemmin lakastua. Asia kannattaa huomioida jo joulutähteä kaupassa ostaessa: onko myymälässä vetoisaa, onko joulutähdet sijoitettu lämpimästi?

Lue kastelutesti: Hoidimme kahta joulutähteä eri tavalla – selvä ero lopputuloksessa

Joulutähden hoito: lämmön lisäksi joulutähti pitää valosta

Myöskään voimakkaat lämmönvaihtelut eivät ole joulutähden mieleen.

– Vetoisa ikkunalauta kuuman patterin yläpuolella on hyvin huono paikka joulutähdelle, Rantala sanoo.

Toinen tärkeä asia joulutähden hoidossa on valo. Sitä kasvi tarvitsee mahdollisimman paljon. Jos kuitenkin pitää valita vetoisan ikkunalaudan ja ikkunasta kauempana olevan, varjoisamman pöydän välillä, varjoisa paikka voittaa.

Ihanteellisinta on sijoittaa joulutähti vedottomalle ikkunalaudalle. Kastelun kanssa on parasta olla maltillinen, mutta säännöllinen.

– Kolmen päivän välein on hyvä tarkistaa, tuntuuko multa kuivalta ja tarvittaessa kastella. Aluslautasella seisovasta vedestä joulutähti ei tykkää yhtään.

Alkukevääseen asti viileään

Jos joulutähdestä mielii saada ympärivuotisen huonekasvin, sille ei heti joulun jälkeen tarvitse tehdä muuta kuin jatkaa säännöllistä kastelua ja pitää se sopivissa olosuhteissa.

Kun lehdet alkavat tammikuun aikana pudota, joulutähden hoito muuttuu radikaalimmin: kasvi tulee laittaa viileään paikkaan, esimerkiksi lämmitetylle kuistille ja kastella niukasti alkukevääseen saakka. Maalis-huhtikuussa kasvi rohkeasti leikataan. Leikkauksen tyylistä riippuu kasvin tuleva muoto.

Joulutähden varret leikataan ronskisti niin, että vartta jää jäljelle noin 10 cm:

Tätä joulutähteä leikataan mallin vuoksi kukkivana, mutta tosielämässä järkevää on saksia kasvi värillisten lehtien lakastuttua.

– Leikkaamisen voi tehdä perusteellisesti niin, että leikkaa melkein koko kasvin pois ja jättää vain yhden pienen varren. Tällöin kasvi kasvaa takaisin pienempänä ja kompaktimpana. Jos leikkaa vähemmän eli jättää päävarren lisäksi esimerkiksi 3–4 oksaa, kasvista tulee hieman suurempi.

Tältä näyttää viimeksi mainitulla tavalla leikattu joulutähti. Siihen on päävarren lisäksi jätetty neljä vartta:

Joulutähden hoito monivuotisuutta ajatellen vaatii kylmiä hermoja!

Kasvin voi myös jättää kokonaan leikkaamatta, jolloin siitä voi tulla suurempi ja pensasmaisempi, ehkä myös villin rönsyilevä.

Leikkaamisen jälkeen joulutähden voi sijoittaa normaalille paikalleen huoneenlämpöön. Se kannattaa myös istuttaa uuteen, lannoitettuun multaan.

Lue myös: Miten joulutähteä kannattaa kastella? Testasimme antamalla kahdelle kukalle vettä eri tavalla – tältä lopputulos näyttää

Alkusyksystä on lyhyen päivän käsittelyn aika

Jos joulutähden haluaa kukkivan seuraavana jouluna, sille on tehtävä niin sanottu lyhyen päivän käsittely. Tämä on aikaa vievä, mutta onnistuessaan palkitseva projekti.

Joulutähti joko peitetään laatikolla tai siirretään pimeään paikkaan 10–14 tunniksi vuorokaudessa. Luontevinta on ajoittaa pimeä aika vuorokaudenajan mukaan, esimerkiksi klo 18–08.

Muun ajan joulutähden hoito on helppoa: joulutähti voi olla normaalilla paikallaan ikkunalaudalla tai valoisalla pöydällä.

Kukitus onnistuu hyväkuntoiselle joulutähdelle. Nuupahtaneen tai nahistuneen kasvin pimentäminen voi Rantalan mukaan olla turha toivo.

joulutähden hoito
Joulutähden voi leikata monella tavalla. Kuvituskuva.

– Mitä aiemmin vuodesta pimentämisen aloittaa, sitä selkeämpää on valon ja pimeyden vaihtelu, joka takaa hyvän kasvun ja kasvin värittymisen.

Värittymisellä tarkoitetaan sitä, että kasvin ylimmät lehdet muuttuvat punaisiksi tai valkoisiksi. Kun joulutähti sitten oikealla hoidolla alkaa joulun aikaan taas kukkia, värjäytyneet lehdet reunustavat pikkuruisia kukintoja joulutähdelle tuttuun tapaan.

Liian myöhään aloitettu pimentäminen voi aiheuttaa sen, etteivät lehdet värjäydy. Silloin tuloksena on vähemmän perinteinen, kokonaan vihreä joulutähti keltaisine kukkineen joulunpyhiä koristamaan.

Lähteenä jutussa haastattelun lisäksi käytetty: puutarhanaika.fi

X