kiuaskivien vaihto
Kiuaskivien kunto on hyvä tarkistaa vuosittain.
Koti ja sisustus

Vanhojen kiuaskivien vaihto säästää sähköä – näin kokeilet, onko aika vaihtaa uudet

Kiuaskivet kannattaa tarkastaa vuosittain. Tietyt merkit kertovat, että kiuaskivien vaihto on edessä. Toimivat kivet lämmittävät saunan tehokkaasti ja säästävät näin energiaa.
Teksti: Elina Viitanen Kuvat: iStock

Heikot löylyt tai kivimurskaa sähkökiukaan alla? Nämä ovat merkkejä siitä, että kiuaskivien eräpäivä on umpeutunut ja kivet on hyvä tarkistaa. Kiuaskivien vaihto saattaa olla ajankohtainen.

Vaikkei mitään merkkejä olisikaan, kannattaa kivien kunto tarkistaa kerran vuodessa erityisesti, jos saunaa käytetään aktiivisesti.

– Hauraat kivet eivät varaa niin hyvin lämpöä, joten saunan lämpeneminen vie pitemmän aikaa. Näin ollen myös sähköä tai puuta kuluu enemmän. Lisäksi sähkökiukaassa murenevat kivet voivat aiheuttaa palovaaran, kun kivimurska tukkii kivien välissä olevia ilmarakoja ja vastukset saattavat ylikuumentua, Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander huomauttaa.

Puukiukaassa kivet kuluvat usein tasaisemmin, kun sähkökiukaassa taas vastusten lähellä olevat kivet hapertuvat usein nopeammin kuin ulommat kivet.

Molempien kiuastyyppien kivet kannattaa kuitenkin tarkistaa yksi kerrallaan kopauttamalla kahta kiveä toisiaan vasten. Jos kivet murenevat tai lohkeilevat, on ne syytä heittää pois.

Tyhjä kiuas puhdistetaan kivimurskasta ja -pölystä. Vanhat, vielä hyvät kivet huuhdellaan puhtaaksi kivipölystä ja ladotaan takaisin kiukaaseen.

– Kivet on ladottava kiukaaseen niin, että niiden väliin jää ilmareikiä. Kivien on tukeuduttava toisiinsa, ei vastuksiin, sillä vastukset eivät välttämättä kestä isojen kivien painoa. Kivien tulee peittää kuumennuselementit kokonaan. Mitään korkeaa kekoa kivistä ei saa rakentaa elementtien päälle.

Silander kannustaa katsomaan kiuaskivien ladonnasta opastevideoita ja keskustelemaan asiasta myyjän kanssa uusien kiuaskivien hankinnan yhteydessä.

Lue myös: Tohtiiko kausivaloja enää käyttää, kun sähkön hinta nousee? Nämä ovat oikeasti kodin pahimmat sähkösyöpöt

Kiuaskivien vaihto: ei mitä tahansa kiviä

Jos kiuaskivien vaihto on edessä, hajonneet kivet korvataan uusilla. Markkinoilla on saatavilla kiuaskiviä moneen makuun keraamisista koristekiviin. Ihan mitä tahansa kiviä kiukaaseen ei kannata laittaa.

– Markkinoilla olevat kiuaskivet on valittu niin, että ne ovat paloturvallisia, kestävät lämmönvaihtelua ja varaavat lämpöä. Luonnosta kiviä ei kannata kerätä, sillä niiden kestävyys ja lämmönvarauskyky saattavat vaihdella, ne saattavat haurastua nopeasti tai jopa ruostuttaa kiukaan, Silander varoittaa.

Luonnosta kerätyistä kivistä voi myös päästä ilmaan myrkyllisiä päästöjä, muun muassa rikkiä, lyijyä, arseenia ja radonia.

Hyötykäyttö kunniaan

Kiuaskiviä ei saa viedä luontoon. Yksittäiset kiukaaseen kelpaamattomat, hauraat kivet voi hävittää sekajätteen mukana.

Jos hävitettäviä kiviä on paljon, on ne vietävä Sortti-asemalle kierrätettäväksi. Parasta kuitenkin olisi, jos vanhoille kiuaskiville pystyisi antamaan uuden elämän.

– Vanhoilla kiuaskivillä voi pengertää vaikka kukka- tai yrttipenkin, Niina Silander vinkkaa.

Lue myös: Kiuasmakkara – saunaillan odotetuin herkku

X