Koti ja sisustus

Kuivakukat ovat kestävä tapa kaunistaa kotia – näin kuivatat ja sidot kauniin kimpun itse

Trendikkäät kuivakukat sopivat helppohoitoisuutensa takia loistavasti jokaiseen kotiin. Kuivakukkia löytyy esimerkiksi supermarketeista ja kukkakaupoista – ahkerimmat puutarhurit voivat kokeilla kuivattaa kukkia myös kotosalla. Poimimme parhaat vinkit Kuivakukkia – tee itse, innostu ja onnistu -kirjasta!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kuivakukat ovat kätevä tapa somistaa kodin ilmettä.

Trendikkäät kuivakukat sopivat helppohoitoisuutensa takia loistavasti jokaiseen kotiin. Kuivakukkia löytyy esimerkiksi supermarketeista ja kukkakaupoista – ahkerimmat puutarhurit voivat kokeilla kuivattaa kukkia myös kotosalla. Poimimme parhaat vinkit Kuivakukkia – tee itse, innostu ja onnistu -kirjasta!

Kukat piristävät kodin ilmettä, mutta tuore kimppu menee helposti pilalle jo muutamassa päivässä. Kestävämpi vaihtoehto kukka-asetelmille ovatkin kuivakukat, jotka ovat nousseet muutamassa vuodessa sisustustrendien kärkijoukkoon. Poimimme parhaat vinkit kuivakukkien hankintaan ja käyttöön Mari Nuikan ja Marjo Ronkaisen uutuuskirjasta Kuivakukkia – tee itse, innostu ja onnistu.

Kuivakukkien parhaimpia puolia ovat niiden kestävyys ja helppohoitoisuus: ne eivät tarvitse vettä ja kukat ovat käytännössä ikuisia. Tämän lisäksi kuivakukilla on lukuisia käyttömahdollisuuksia ja niistä voi loihtia mielikuvitusta käyttämällä vaikka minkälaisia kimppuja ja asetelmia.

Koska syksy on mitä parhainta aikaa kuivakukille, koostimme ohjeet sekä kukkien kuivattamiseen että kauniin kukkakimpun sitomiseen. Näiden neuvojen avulla pääset kotisi somistamisessa hienosti alkuun!

Mistä kuivakukat hankitaan? 

Kukkakaupat ja ruokamarketit

Trendikkyytensä takia kuivakukkia on hyvin saatavilla niin kukkakaupoista kuin suuremmista marketeistakin. Laajoissa valikoimissa on tarjolla esimerkiksi erilaisia heiniä, lehtiä ja oksia.

Kaupan valikoiman hyödyntäminen on helppoa ja kätevää. Usein kuivakukkia on saatavilla ympäri vuoden, sillä suurin osa niistä tuodaan tuontitavarana ulkomailta.

Oma puutarha

Aina kukkien hankinnassa ei tarvitse kääntyä kaupan antimien puoleen: myös oman puutarhan kätköistä voi löytyä kauniita aarteita. Kesällä omaan kasvimaahan voi kylvää silmän iloksi esimerkiksi olkikukkia, rusoikikukkia, ikiviuhkoja ja erilaisia heiniä, kuten pampaheiniä sekä hirssejä. Syksyn tullessa kukat kerätään talteen kuivatettavaksi.

Kasvata kuivakukat itse

Halutessaan kuivakukat voi kasvattaa myös itse. Siemenostoksilla kannattaa kiinnittää huomioita valmistajien symboleihin, jotka usein kertovat, soveltuuko kasvi kuivatettavaksi vai ei. Itse kasvatus voidaan tehdä kasvimaalla, kukkapenkissä, ruukuissa tai viljelylaatikoissa.

On hyvä muistaa, että osa kasveista tarvitsee esikasvatuksen, jolloin siemenet kylvetään alkukeväästä ensin sisälle, jonka jälkeen taimet totutetaan ulkoilmaan pitämällä niitä päivisin ulkona ja siirtämällä ne yöksi sisälle. Esikasvatuksessa siemenet kylvetään yleensä maalis-huhtikuun tiennoilla.

Suorakylvö taas sopii helppoutensa takia myös aloittelijalle. Suorakylvössä siemenet kylvetään ulos kasvimaalle tai ruukkuihin. Paras ajankohta suorakylvölle on yleensä huhti-toukokuu.

Metsän antimet

Leppoisa metsäretki on loistava hetki löytöjen tekemiseen, sillä luonto on täynnä kuivakukiksi soveltuvia kasveja. Otollisin aika keräämiselle on syksy, sillä kasvit, kuten heinät, saniaiset ja muut ruohovartiset kasvit ovat ehtineet kuivahtaa jo valmiiksi luonnossa. Myös keväällä lumen alta pilkottavat heinät ja oksat soveltuvat hyvin kuivakukiksi.

Ennen keräämistä on kuitenkin hyvä palauttaa mieleen, mitä kasveja luonnosta saa kerätä jokamiehenoikeuksien nojalla. Esimerkiksi ruohovartisten kasvien ja maahan pudonneiden oksien keräämiseen ei tarvita maanomistajan lupaa. Lue lisää jokamiehenoikeuksista muun muassa täältä.

Kuivakukat ovat trendikäs elementti kotiin. Kuvassa kuivattuja heiniä lasimaljakossa.
Kuivakukista suosiossa ovat etenkin erilaiset heinät, oksat ja ruohot. Trendikäs ilme syntyy, kun kuivakukat asetellaan esimerkiksi kauniiseen lasimaljaan tai -pulloon.

Kuivakukat vaativat muutaman viikon kuivatteluajan

Kukkien ja kasvien kuivattaminen onnistuu käteväsi kotioloissa. Tuoreita kukkia käsitellään kuivattamisessa hieman eri tavoin kuin esimerkiksi metsästä löydettyjä kasveja.

Tee näin, kun kuivatat tuoreita kukkia:

  1. Valitse kuivatukseen kukinnan alkuvaiheessa olevia tuoreita kukkia.
  2. Aloita kuivattaminen poistamalla kukkien varsista lehdet ja sido kukat ilmaviksi nipuiksi. Suurikokoiset kukat, kuten ruusut, kannattaa ripustaa yksitellen.
  3. Ripusta niput ylösalaisin huonetilaan, joka on lämmin ja kuiva. Parhaiten kukkien väri säilyy, jos huone on piilossa auringonvalolta.
  4. Varaa kuivatukseen aikaa noin pari viikkoa. Seuraa kukkien kuivumista ja ota niput alas vasta sitten, kun kukat ovat täysin kuivuneet.

Tee näin, kun kuivatat metsän materiaaleja:

  1. Luonnossa kuivuneet kasvit voidaan jälkikuivattaa vielä huoneenlämmössä. Jälkikuivatus kannatta tehdä silloin, jos kasvit on kerätty kostealla ilmalla.
  2. Esimerkiksi saniaisten lehdet käpertyvät kuivuessaan ja täten ne kannattaakin säilöä mahdollisimman väljästi. Osan lehdistä voi laittaa tasaiselle alustalle sanomalehden tai leivinpaperin väliin. Painona paperin päällä voi käyttää esimerkiksi kirjaa.

Kuivakukat sidotaan ilmavaksi kimpuksi spiraalitekniikalla 

Kukkien kuivattamisen jälkeen niistä voidaan loihtia muun muassa kauniita kimppuja. Yleisimmin käytetty sidontatekniikka on niin sanottu spiraalitekniikka, jonka avulla kimpusta saa runsaan ja ilmavan.

Ohjeet kukkakimpun sitomiseen:

  1. Siisti kimppuun tarvittavat materiaalit pöydälle. Poista kaikki lehdet, jotka jäävät sidontakohdan alapuolelle.
  2. Aloita kimpun sitominen keskuskukasta. Ota käteesi yksi kasvi ja aseta sen päälle toinen kasvi ristikkäin. Pitele ensimmäisiä varsia peukalon ja etusormen välissä.
  3. Jatka kimpun sitomista asettamalla jokainen kukka lomittain edellisen kanssa. Muista kiertää kukkien varret samaan suuntaan. Jos olet oikeakätinen, pitele kimppua vasemmassa kädessäsi ja asettele kukkien varret kiertämään vastapäivään. Vasenkätiset pitelevät kimppua taas oikeassa kädessä ja varret kiertävät myötäpäivään.
  4. Jatka kukkien lisäämistä niin kauan, kun kimppu on valmis. Kimppua kannattaa pyöräyttää välillä, jotta hahmotat sen muodon ja voit lisätä kukkia tasaisesti. Tarvittaessa voit täydentää kimppua työntämällä yksittäisiä kukkia päältäpäin kimppuun.
  5. Sido kimppu lopuksi narulla tai niinellä. Kierrä narua pari kertaa pitelevän kätesi yläpuolelle ja kiristä napakasti. Viimeistele kimppu pitävällä solmulla.
  6. Lyhennä varret saman mittaisiksi. Kimppu on valmis, kun kukkien varret ovat saman pituiset ja se seisoo tukevasti pöydälle. Kimpun voi asettaa myös maljakkoon.
Kuivakukat somistavat kotia. Kuvassa kimppu kuivakukkia lattialla.
Kuivakukat varisevat helposti. Niiden kestävyyttä voi parantaa suihkuttamalla kimppuun hiuslakkaa.

Lähde: Nuikka, Mari & Ronkainen, Marjo 2020: Kuivakukkia – tee itse, innostu ja onnistu. Minerva

Juttua muokattu 11.9.2020. Lisätty myös ingressiin ja jutun ensimmäiseen kappaleeseen lähteenä käytetyn teoksen eli Kuivakukkia – tee itse, innostu ja onnistu nimi ja ensimmäiseen kappaleeseen myös kirjan tekijöiden nimet.

X