Koti ja sisustus

Sorrutko kastelemaan viherkasvejasi aivan liian vähän – tai aivan liikaa? Näin hoidat huonekasvejasi oikein

Kuinka paljon kastelua huonekasvit kaipaavat? Oikeiden kasteluohjeiden tunteminen auttaa viherkasvejasi pysymään elossa ja virkeänä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Oikea kastelutapa saa viherkasvisi kukoistamaan.

Kuinka paljon kastelua huonekasvit kaipaavat? Oikeiden kasteluohjeiden tunteminen auttaa viherkasvejasi pysymään elossa ja virkeänä.

Huonekasvit piristävät kotia ja pitävät huoneilman raikkaana. Virkeänä pysyäkseen kasvit tarvitsevat vettä, mutta liian märässä mullassa juuret voivat mädäntyä – ja aivan liian kuivissa oloissa viherkasvi saattaa kuolla kupsahtaa ennen aikojaan.

Viherkasvin kasteluväli riippuu lajin lisäksi ruukun koosta, kasvin sijainnista ja huoneen lämpötilasta. Mitä isompi ruukku, sitä harvempi kasteluväli. Mitä korkeampi huoneen lämpötila tai mitä valoisammalla paikalla kasvi on, sitä enemmän kasvi vaatii vettä.

Jotta onnistuisit pitämään huonekasvisisi vehreänä ja virkeänä, kokosimme yhteen pienen kasteluoppaan, jota seuraamalla saat kasvisi kukoistamaan ja vältät liikakastelun.

Tarvitseeko huonekasvi vettä runsaasti, kohtuullisesti vai niukasti?

Kasvin hoito-ohjeissa useimmiten kerrotaan, vaatiiko kyseinen laji runsasta vai niukkaa kastelua. Myös kasvin lehdet antavat osviittaa asiasta: suuret ja ohutlehtiset kasvit vaativat usein enemmän vettä kuin lajit, joiden lehdet ovat paksut, pienet ja vahapintaiset.

Mitä isommat ja ohuemmat lehdet, sitä enemmän kasvi tarvitsee myös vettä.
Tämä muistisääntö auttaa sinua tunnistamaan, kuinka paljon kasvisi vaatii kastelua: mitä isommat ja ohuemmat lehdet, sitä enemmän kasvi tarvitsee vettä.

Näin kastelet huonekasvisi

  • Runsasta kastelua tarvitseva kasvi kastellaan heti uudelleen, kun multa on päässyt kuivahtamaan. Kastellessa mullan täytyy kostua niin, että vettä valuu aluselle. Aluslautanen tyhjennetään ylimääräisestä vedestä noin puolen tunnin kuluttua.
  • Kohtuullisesta kastelusta pitävä kasvi kastellaan, kun mullan pinta tuntuu kuivalta. Vettä annetaan sen verran, että multa tuntuu märältä, muttei liian kostealta. Kastelu lopetetaan, kun vettä pisaroi aluslautaselle.
  • Niukasti vettä tarvitseva kasvi kastellaan vasta sitten, kun yli puolet juuripaakusta on päässyt kuivumaan. Kuivumisen voi havaita silmin, mutta myös ruukun painosta voi päätellä, milloin kastelu on tarpeen. Vettä annetaan kasville varoen, niin että vesi jää juuripaakkuun.
Viherkasveja kannattaa sumuttaa säännöllisesti.
Kastelun lisäksi viherkasveja kannattaa sumuttaa säännöllisesti vedellä.

Muista kastelun lisäksi myös mullanvaihto ja lannoitus!

Pelkkä kastelu ei takaa kasviesi hyvinvointia. Mullanvaihto on tärkeä osa viherkasvien hoitoa: mullanvaihto tulisi tehdä kerran vuodessa. Ajan saatossa vanha multa tiivistyy ja maatuu, mikä saattaa luoda kasvin juurille ilmattomat olosuhteet. Kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy puolestaan haitallisia kalkkia ja suoloja, jotka saattavat haitata huonekasvin kasvua. Paras aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuussa.

Vinkki: Huonekasvin ravinteet voi lisätä kasteluveteen tai vaihtoehtoisesti multaan voi lisätä kerran kuussa ravinnepuikkoja.

Lähteet: Biolan, Yhteishyvä

X