
Viherkasvien keväthuolto kannattaa aloittaa nyt – tee nämä 3 tärkeää vaihetta ja huonekasvisi kiittävät
Helmikuussa lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit talviuniltaan kevääseen. Se tarkoittaa sitä, että kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Siispä mullat vaihtoon ja lannoitus kuntoon.
Huonekasvien huolto kannattaa aloittaa jo helmikuussa.
Helmikuussa lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit talviuniltaan kevääseen. Se tarkoittaa sitä, että kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Siispä mullat vaihtoon ja lannoitus kuntoon.
Huonekasvien kasvurytmiä määrittelee valon määrä. Suomen pimeä talvi pysäyttää viherkasvien kasvun, ja ilman kasvivaloja kasvit ovat marras-tammikuun välisen ajan lepotilassa. Kun päivät pitenevät ja aurinko alkaa jälleen paistaa, huonekasvit heräävät uniltaan ja niiden kasvu alkaa.
Huonekasveille optimaalinen valon määrä on noin 12 tuntia vuorokaudessa. Yleensä ensimmäiset kasvun merkit pimeän talven jälkeen alkavat näkyä, kun päivän pituus ylittää 9 tuntia.
‒ Etelä-Suomessa se tapahtuu helmikuun puolivälissä ja Pohjois-Suomessa noin viikkoa myöhemmin. 10 tunnin päivänpituus saavutetaan helmi-maaliskuun vaihteessa ja silloin hitaammatkin kasvit kasvattavat jo uusia lehtiä ja versoja. Keväthuolto kannattaa tehdä ennen sitä, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Kasvien keväthuollossa on kolme tärkeää vaihetta:
- Lehtien puhdistaminen
- Mullanvaihto
- Lannoitus
Vaihe 1: Vie kasvit suihkuun!
Huonekasvien keväthuolto aloitetaan lehtien puhdistamisella pölystä joko nihkeällä pyyhkeellä, suihkepullolla tai suihkulla. Suurten kasvien lehdet voi puhdistaa kasvupaikalla nihkeällä rätillä pyyhkimällä, mutta nopein tapa puhdistaa pölyt huonekasvien lehdiltä on viedä kasvit suihkuun.
Käytä vesisuihkussa haaleaa vettä ja suuntaa lempeä vesisuihku ensisijaisesti kasvien lehdistöön. Varo, ettei huonekasvisi huku! Ota huomioon, että liian runsas suihkuttelu voi olla haitallista etenkin altakasteluruukuissa, joista vesi ei pääse valumaan pois.
Kun pölyt on putsattu ja huuhdottu lehdiltä, kasvit saavat paremmin valoa ja alkavat kasvaa. Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät tehokkaammin.
Vaihe 2: Mullanvaihto
Huonekasveille pitäisi vaihtaa multa kerran vuodessa. Hitaasti kasvavilla lajeilla uudelleen istuttaminen voidaan tehdä joka toinen tai kolmas vuosi, mutta keväisin niillekin tulee uusia helposti irtoava pintamulta.
Mullanvaihdon tarkoitus on antaa kasvien juurille lisää tilaa ja ennen kaikkea ravinteita, kun maatunut ja tiivistynyt multa vaihdetaan uuteen. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat tukehtua. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja.
Nuutunut kasvi voikin olla merkki siitä, että mullan suolapitoisuus on noussut, eikä kasvi saa näin ollen riittävästi vettä.
Kalkkisaostumat ja muut epäpuhtaudet kannattaa pestä ruukusta lämpimällä vedellä ennen kuin ruukku käytetään uudelleen.
Vaihe 3: Aloita huonekasvien lannoitus helmikuussa
Onko huonekasvisi näivettyneen näköinen? Huonekasvien ja kotikukkien huonon menestymisen yleisin syy on lannoituksen laiminlyönti, sillä huonekasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä.
Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävillä ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuussa lisättävillä ravinnepuikoilla, joiden lannoitusvaikutus on pitkä.
Lannoittaminen on hyvä tehdä silloin, kun kasvissa näkyy uutta kasvua. Lannoitusta jatketaan helmikuulta aina lokakuun loppuun asti.
Lue myös:
8 terveydelle ja huoneilmalle parasta kasvia – hanki näitä kotiisi!
Älä heitä joulukukkaasi pois! Nämä joulukukat voivat säilyä jopa vuosia
Sisustustrendi: Viherkasvit parantavat sisäilmaa ja sielua
Aavikon kaunottaret – helppohoitoiset kaktukset ovat nyt muotia sisustuksessa
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous