Koti ja sisustus

Älä heitä joulukukkaasi pois! Nämä joulukukat voivat säilyä jopa vuosia

Saitko lahjaksi joulukukan, joka nuupahti tai pudotti kukkansa? Älä hötkyile. Moni joulukukka on monivuotinen ja toimii loistavasti myös viherkasvina.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Joulukaktus kukkii uudelleen ja säilyy vuosia. Joulukukat toimivatkin usein myös tavallisina viherkasveina.

Saitko lahjaksi joulukukan, joka nuupahti tai pudotti kukkansa? Älä hötkyile. Moni joulukukka on monivuotinen ja toimii loistavasti myös viherkasvina.

Moni joulukukka on monivuotinen. Tiputtiko esimerkiksi joulukaktus punertavat kukkansa alta aikayksikön? Älä silti hötkyile ja heitä sitä ennen aikojaan roskiin.

– Joulukaktus kannattaa säilyttää kukinnan jälkeen, se kukkii vuosittain uudelleen, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.

Kukinnan jälkeen helmi-maaliskuussa joulukaktus viettää lepokauden, jolloin sitä kannatta kastella erittäin niukasti. Joulukaktus kukkii jälleen syksyn tai talven aikana, yleensä vuoden pimeimpään aikaan.

3 x joulukukka, joka säilyy pitkään

1. Joulutähti

Joulukaktuksen lisäksi myös suosittu joulutähti kannattaa säilyttää joulupäiviä pidempään.

– Joulutähden värjäytyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia kukinnan jälkeenkin – pienet, vihertävänkeltaiset kukat ovat suojuslehtien keskellä. Ja tämänkin jälkeen joulutähti kasvaa viherkasvina, Kerttula kertoo.

Joulukukka: atsalea.
Moni joulukukka tuovat iloa pidempäänkin, kunhan niille antaa mahdollisuuden. Ruukkuatsalea kukkii talvella.

Useissa väreissä kukkiva ja helppohoitoinen atsalea on ruukkukukka, jota voi ihastella ympäri vuoden. Ruukkuatsalean uudelleenkukitus voi kuitenkin olla haastavaa: ruukkuatsalean voikin sijoittaa myös ulos kesäkuukausien ajaksi, jolloin kasvi pääsee keräämään energiaa ja valmistelemaan nuppuja voidakseen mahdollisesti kukkia talvella.

2. Tulilatva

Tulilatva on myös helppohoitoinen huonekasvi, jota voi pitää kukinnan loppumisen jälkeen viherkasvina – moni kuitenkin heittää tulilatvan joulun jälkeen pois, koska sitä on haastavaa saada kukkimaan uudestaan.

3. Jouluruusu

Sisätiloissa monivuotinen jouluruusu voi kukkia sen sijaan parhaimmillaan jopa neljästä kuuteen viikkoon.

Lue myös: Näin saat joulukukkasi kukoistamaan – vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon

Lähde: Biolan, Interflora.fi

X