Koti ja sisustus

Pölypunkit ovat Suomessa harvinaisia, mutta pelottavat silti – katso ohjeet pölypunkin häätöön

Pölypunkki on harvinainen vieras suomalaisissa kodeissa. Erilaiset allergiset oireet saavat monet silti pelkäämään niitä. Monesti oireiden taustalla on kuitenkin tavallinen huonepöly.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Pölypunkki viihtyy erityisesti sängyn tekstiileissä.

Pölypunkki on harvinainen vieras suomalaisissa kodeissa. Erilaiset allergiset oireet saavat monet silti pelkäämään niitä. Monesti oireiden taustalla on kuitenkin tavallinen huonepöly.

Pölypunkki on pieni hämähäkkieläin, jota ei voi erottaa paljaalla silmällä. Pölypunkeille otollinen elinympäristö on sänky ja siellä erityisesti vuodevaatteet.

Pölypunkit tarvitsevat elääkseen riittävästi lämpöä ja kosteutta. Suomessa ne ovat nykyään harvinaisia, ja pölypunkit ovatkin vain harvoin ihottuman tai nuhan aiheuttajia.

– Pölypunkit eivät sinänsä ole Suomessa ongelma, mutta pölyä meillä on monessa paikassa paljon, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo.

Pöly muodostuu monenlaisista materiaaleista ja sitä tulee esimerkiksi vaatteista ja muista tekstiileistä. Pölyn kasaantuessa alkaa nurkista löytymään monille tuttuja villakoiria. Joillekin ihmisille pöly voi aiheuttaa ärsytysoireita.

– Jos kotona on kauhean pölyistä, voi alkaa aivastuttaa ja silmiä voi alkaa kirvellä, Jerkku kertoo.

Pölypunkki pysyy varmiten poissa, kun kodin siivoaa tarpeeksi usein pölystä.
Pölypunkki voi aiheuttaa oireita etenkin sellaisille ihmisille, joilla on jo valmiiksi atooppista ihottumaa, allergista nuhaa tai astmaa.

Paras tapa vähentää pölystä aiheutuvia ärsytysoireita on tietenkin siivoaminen. Vaikka kotia ei koskaan saakaan täysin pölyttömäksi, auttaa säännöllinen siivoaminen pitämään pölyt minimissään. Erityisesti makuuhuoneen siivoaminen on pölyn kannalta tärkeää.

– Makuuhuoneessa nukutaan eli ollaan pitkään. Sinne kerääntyy helposti pölyä tekstiilien myötä.

Pölypunkeista vain harvoin ongelmia

Tavallisimmin pölypunkeille herkistyy ihminen, jolla on jo valmiiksi atooppista ihottumaa, allergista nuhaa tai astmaa.

Pölypunkki voi aiheuttaa hengitystieoireita, nuhaa, astman pahenemista, silmäoireita ja atooppista ihottumaa. Oireiden taustalla voi olla myös tavallinen huonepöly.

Lue myös: Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Pölypunkkeja pelkäävän kannattaa kuitenkin huolehtia lakananvaihdosta riittävän usein. Se on jo yksi hyvä tapa taistella niitä vastaan.

Vuodevaatteet pitää pestä, tuulettaa ja ravistella säännöllisesti. Lakanat pitää vaihtaa viimeistään siinä vaiheessa, kun ne alkavat näyttää likaisilta, mutta hyvä ohjenuora olisi vaihtaa ne parin kolmen viikon välein. Vaihto kannattaa tehdä useammin, jos on pölylle tai siitepölylle allerginen. Pesu kannattaa tehdä 60 asteessa, sillä silloin myös mahdolliset pölypunkit kuolevat.

Pariskunta tuulettaa peittoa. Pölypunkki saattaa pelottaa, joten siksi lakanoiden säännöllinen pesu ja vaihto on tärkeää.
Pölypunkki saattaa pelottaa. Säännöllinen lakanoiden vaihto ja pesu auttaa pitämään ne loitolla.

– Välillä on myös hyvä imuroida lakanan vaihdon yhteydessä patjat ja sängyn runko, koska myös sängynpatjoihin ja runkoihin kerääntyy pölyä.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuksissa suomalaiskodeista ei löytynyt haitallisia määriä pölypunkkeja. Normaalin ja säännöllisen siivouksen pitäisi siis riittää pitämään pölystä aiheutuvat haitat loitolla.

Muut lähteet: Terveyskirjasto, Allergia-, iho- ja astmaliitto

X