Koti ja sisustus

Tiesitkö? Näin usein tyynyliinat tulisi oikeasti vaihtaa – 7 vinkkiä vuodevaatteiden hoitoon

Tiesitkö, että tyynyliinoja tulisi oikeaoppisesti vaihtaa muita petivaatteita tiheämmin? Katso vinkit, miten pidät vuodevaatteesi puhtaina, raikkaina ja pitkäikäisinä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tyynyliinoja kannattaa vaihtaa hieman useammin, jos esimerkiksi kasvojen epäpuhtaudet vaivaavat.

Tiesitkö, että tyynyliinoja tulisi oikeaoppisesti vaihtaa muita petivaatteita tiheämmin? Katso vinkit, miten pidät vuodevaatteesi puhtaina, raikkaina ja pitkäikäisinä.

Kuinka usein sinä vaihdat tyynyliinat tai lakanat? Vuodevaatteet keräävät yllättävän paljon roskaa, likaa, pölyä hikeä ja hilsettä, ja tästä syystä oikea tyynyliinojen ja lakanoiden vaihtoväli on tärkeää. Mutta milloin on sitten oikea aika vaihtaa tyynyliinat puhtaisiin?

Yleisen ohjeen mukaan tyynyliinat suositellaan vaihtamaan kerran viikossa tai kahden viikon välein. Aluslakana ja peiton pussilakana tulisi puolestaan vaihtaa vähintään kerran kuukaudessa.

Yksi syy tähän on se, että tyynyliinoihin kerääntyy enemmän likaa muun muassa hiuksista.

– Tyynyliinan vaihtoväli on lakanoita tiheämpi, koska ajatellaan, ettei hiuksia pestä päivittäin, jolloin tyynyliina kerää hiuksista likaa ja hiustenmuotoilutuotteita, kertoo toiminnanjohtaja Marja Kuuteri Pirkanmaan Martoista.

Yhden kikan avulla petivaatteet pysyvät puhtaana pidempään

Marttojen Marja Kuuterin mukaan usein lakanoista näkee, milloin ne tulisi vaihtaa uusiin: lakanat kannattaakin vaihtaa viimeistään silloin, kun ne alkavat näyttää ja tuntua likaisilta tai haista tunkkaisilta.

Mutta yksi hyvä muistisääntö tulee tässä:

– Jos nukkuu alasti, lakanat tulisi vaihtaa useammin kuin silloin, jos käyttää nukkuessa yöpaitaa. Lakanat tarvitsevat tiheämpää vaihtoväliä myös, jos sängyssä nukkuu useampi ihminen, Kuuteri toteaa.

Nukkuuko sängyssäsi yksi vai useampi henkilö? Sekin vaikuttaa siihen, kuinka usein lakanat kannattaa vaihtaa.
Nukkuuko sängyssäsi yksi vai useampi henkilö? Sekin vaikuttaa siihen, kuinka usein lakanat kannattaa vaihtaa.

Yksi kikka auttaa myös suojaamaan vuodevaatteita. Se on Kuuterin mukaan päiväpeiton käyttäminen.

– Päiväpeitto suojaa petivaatteita, ettei lakanoihin pääse suoraan likaa tai pölyä esimerkiksi lemmikeistä tai omista päällysvaatteista päiväunien aikana.

Näin hoidat vuodevaatteesi oikein

1. Tuuleta makuuhuone aamuisin

Heti herättyäsi avaa ikkuna ja anna petisi tuulettua kunnolla peitto sivuun vedettynä. Näin yön aikana muodostunut kosteus haihtuu.

2. Pöyhi tyyny ja oio lakana ennen petaamista

Ennen kuin petaat sängyn, pöyhi tyynyt ja oio lakanat suoriksi. Välillä vuodevaatteita voi myös tuulettaa ja ravistella.

3. Ravistele pölyt pois pesuun menevistä vuodevaatteista

Jos haluat, voit ravistella likaisista vuodevaatteista pölyt pois ennen kuin laitat ne pesuun. Käännä tyynyliinat ja pussilakanat nurin ja puhdista näkyvät nöyhdät pois.

4. Imuroi ja tuuleta patja 

Patjan puhdistuksesi riittää imuri sekä tuuletus. Tämä kannattaa tehdä perusteellisemman siivouksen yhteydessä.

5. Peitoilla ja tyynyillä on harvempi pesuväli

Suosituksen mukaan peitot ja tyynyt tulisi pestä kerran tai pari vuodessa hoito-ohjetta noudattaen.  Tyynyjä pestäessä pesuaineeksi riittää kolmasosa normaalista määrästä.

6. Sijauspatjat ja niiden päälliset kestävät konepesua

Useat sijauspatjat ja niiden päälliset voi hyvin pestä isossa pesukoneessa. Rumpukuivausta ei kuitenkaan suositella.

7. Huolehdi ilmanvaihdosta

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä kannattaa huolehtia, että makuuhuoneen ilmanvaihto toimii niin kuin sen pitäisi. Näin huoneilma sekä lakanasi pysyvät raikkaana.

Lähde Martat 

Lue myös: Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia

Juttua muokattu 8.5.2020 klo 13:04. Tarkennettu lausetta ”Aluslakana ja peitto tulisi puolestaan vaihtaa vähintään kerran kuukaudessa” muotoon ”Aluslakana ja peiton pussilakana tulisi puolestaan vaihtaa vähintään kerran kuukaudessa.”

X