Muoti

Supertyylikäs Elna, 47, välttää aamujen asupulmat – neuvoo näppärän kikan

Suomen Tukholman-­suurlähetystössä työskentelevä Elna Nykänen-Andersson ei pukeudu ennalta-arvattavasti. Vastaus aamun vaatepulmaan on jo tallessa puhelimessa.

Teksti:
Liisa Kokko
Kuvat:
Marica Rosengård

Muodikas tupla­denim-tyyli tuo Elnan mieleen ihastuttavan 1970-luvun. Farkkupaita on Arketin, korkeavyötäröiset farkut & Other Storiesin.

Suomen Tukholman-­suurlähetystössä työskentelevä Elna Nykänen-Andersson ei pukeudu ennalta-arvattavasti. Vastaus aamun vaatepulmaan on jo tallessa puhelimessa.

Miten tyylisi on muuttunut vuosien varrella?

Olen aina pitänyt muodista ja kiinnostunut uusista ideoista. Samalla klassinen tyyli on viehättänyt minua jo pitkään. Nuorempana pukeuduin kuten muutkin teinit, mutta baariin lähtiessäni saatoin panna ylleni kokopitkän mustan iltapuvun ja päähäni baskerin.

Tyylini kulkee aalloissa. Voin esimerkiksi pukeutua monta vuotta elegantisti, kunnes kyllästyn ja alan kaivata jotakin särmikkäämpää.

Enää en jaksa entiseen tapaani käyttää epämukavia korkokenkiä kuin illallisilla, joissa saa istua. Yritän nykyään minimoida vaatteiden määrää, satsata laatuun ja panostaa hyviin mate­riaaleihin.

Ryhdikkäästä kankaasta valmistettu yksiolkaiminen Dagmarin mekko on todella mukava päällä. Saappaat ovat & Other Stories -liikkeestä.
Ryhdikkäästä kankaasta valmistettu yksiolkaiminen Dagmarin mekko on todella mukava päällä. Saappaat ovat & Other Stories -liikkeestä. © Marica Rosengård

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi?

Suurlähetystön palveluksessa edustan Suomea. Olen pyrkinyt tuomaan esiin suomalaista designia. Jos asuni on jollain tapaa näyttävä, saan tilaisuuden kertoa sen suunnittelijasta ja suomalaisesta muodista.

– Löysin Miia Halmesmaan korvakorut helsinkiläisestä Liike-putiikista. Korut herättävät huo­miota, joten ne ylläni pääsen kertomaan suomalaisesta designista.
– Löysin Miia Halmesmaan korvakorut helsinkiläisestä Liike-putiikista. Korut herättävät huo­miota, joten ne ylläni pääsen kertomaan suomalaisesta designista. © Marica Rosengård

Mikä on sinusta tyylikästä?

Tunnistettava tyyli, joka sopii ihmisen persoonaan ja vartaloon.

Tekoturkisjakkua Elna käyttää lähes ympäri vuoden. Silkkitoppi on Max Maran, huivi Balmuirin, housut Acnen ja aurinkolasit Balenciagan.
Tekoturkisjakkua Elna käyttää lähes ympäri vuoden. Silkkitoppi on Max Maran, huivi Balmuirin, housut Acnen ja aurinkolasit Balenciagan. © Marica Rosengård

Mistä ostat vaatteesi?

Tukholmassa suosikkeihini kuuluvat NK, Åhléns, Nathalie Schuterman, Filippa K ja Uniqlo. Ketjuliikkeistä pidän Massimo Duttista ja Arketista. Nettikaupoista suosin yleensä Net-a-Porteria.

Mihin satsaat pukeutumisessasi?

Myös Elnan aviomies Erik Andersson on kiinnostunut muodista. – Kun lähdemme ulos syömään tai edustamaan, koordinoimme usein asumme. Erikin smokki on Gantin, Elnan mekko Marnin.
Myös Elnan aviomies Erik Andersson on kiinnostunut muodista. – Kun lähdemme ulos syömään tai edustamaan, koordinoimme usein asumme. Erikin smokki on Gantin, Elnan mekko Marnin. © Marica Rosengård

Istuvuuteen, ajattomuuteen ja hyviin materiaaleihin. Etsin sellaisia vaatteita, joista voisi tulla pitkäaikaisia suosikkejani. Mietin kaupassa, olisiko tämä se kaikkein pehmein ja ihanin neule, joka solahtaisi päälle kylmänä talviaamuna, olisivatko nämä ne täydellisesti istuvat farkut tai tämä se asun kuin asun ryhdistävä bleiseri.

Mihin vaatteeseen et enää pukeutuisi?

Tiedän, että ne ovat taas muodissa, mutta matalavyötäröisiin farkkuihin pukeutuminen tuntuu aika mahdottomalta ajatukselta.

Kenen tyyliä ihailet?

Tyyli-ikoneitani ovat muun muassa ranskalainen malli Caroline de Maigret ja Lontoossa asuva muotivaikuttaja Lisa Ing Marinelli. Ja tietysti ikoniset prinsessa Diana ja Carolyn Bessette-Kennedy.

Teija-merkkisen paitapuseron juju piilee sen kauluksessa. Neuletakki on Filippa K:n.
Teija-merkkisen paitapuseron juju piilee sen kauluksessa. Neuletakki on Filippa K:n. © Marica Rosengård

Mistä saat inspiraatiota tyyliisi?

Instagramista, kaduilta ja ystäviltä. Tallennan jatkuvasti puhelimeeni kuvia asuista ja yhdistelmistä, joita näen. Jollen aamulla keksi, mitä panisin ylleni, selailen tallentamiani ideoita ja saan vastauksen pulmaani.

Kleinin sininen on nimetty ranskalaisen taiteilija Yves Kleinin mukaan. Elna osti juuri kyseistä, tärähdyttävää sinistä olevan kaftaanin Marrakechin-lomamatkalta.
Kleinin sininen on nimetty ranskalaisen taiteilija Yves Kleinin mukaan. Elna osti juuri kyseistä, tärähdyttävää sinistä olevan kaftaanin Marrakechin-lomamatkalta. © Marica Rosengård

Mitä värejä ja materiaaleja suosit?

Lempimateriaalini on kesät talvet kašmir. Rakastan sen pehmeyttä ja yllätyn vieläkin siitä, ettei se kutita herkkää ihoani. Muutenkin luonnonmateriaalit, kuten silkki, puuvilla, pellava, ovat parhaita.

Vaatekaapissani on aika paljon neutraaleja värejä, kuten beigeä, valkoista, tummansinistä, harmaata ja mustaa. Tykkään tuoda asuihin väriä huiveilla, laukuilla tai kengillä.

Mikä on arvokkain vaatehankintasi?

Kalleimmat vaatteeni ja asusteeni olen saanut lahjoina. Kallein itse hankkimani vaate taitaa olla Balenciagan nahkatakki, jonka ostin kymmenisen vuotta sitten.

Chanelin klassikkolaukku on lahja aviomieheltä. Laukku on Elnan silmäterä, ja hän toivoo sen siirtyvän sukupolvelta toiselle. Tag Heuerin rannekello on peräisin appi­ukolta. Sen ranneke pienennettiin Elnalle sopivaksi.
Chanelin klassikkolaukku on lahja aviomieheltä. Laukku on Elnan silmäterä, ja hän toivoo sen siirtyvän sukupolvelta toiselle. Tag Heuerin rannekello on peräisin appi­ukolta. Sen ranneke pienennettiin Elnalle sopivaksi. © Marica Rosengård

Olin ottanut vastaan erään kirjoitustyön, joka osoittautui todella hankalaksi ja työlääksi palkkioon nähden. Saatuani työn viimein valmiiksi palkitsin itseni takilla, jota käytän vieläkin.

Kierrätätkö vaatteitasi?

Kyllä. Yritän noudattaa yksi sisään, yksi ulos -periaatetta. Jos ostan jotakin uutta, panen jotakin vanhaa myyntiin. Muuten vaatevarastoni paisuisi liian suureksi.

Myyn vaatteitani ruotsalaisen Sellpy-palvelun kautta. Arkivet Second Hand on toinen hyvä myyntipaikka.

Louis Vuittonin Speedy-laukun Elna sai mieheltään 40-vuotislahjaksi. Sinivalkoinen viuhka on ystävän tuliainen Afrikasta.
Louis Vuittonin Speedy-laukun Elna sai mieheltään 40-vuotislahjaksi. Sinivalkoinen viuhka on ystävän tuliainen Afrikasta. © Marica Rosengård

Ostatko vaatteita ja asusteita käytettynä?

Jonkin verran. Parhaat löytöni olen tehnyt lontoolaisen stylistiystäväni avulla. Hän kuratoi asiakkaidensa vaatekaappeja ja myy kaapeista poistetut vaatteet ja asusteet eteenpäin.

Alessin piknik-setin Elna sai viime jouluna lahjaksi. – Koska astiat ovat muovisia, ne voi kattaa mökillä laiturin nokkaan.
Alessin piknik-setin Elna sai viime jouluna lahjaksi. – Koska astiat ovat muovisia, ne voi kattaa mökillä laiturin nokkaan. © Marica Rosengård

Mikä on ollut tyylisi tähtihetki?

Tunsin itseni hyvin tyylikkääksi vuoden 2022 itsenäisyyspäiväjuhlissa, jolloin ylläni oli Klaus Haapaniemen silkkinen, vaaleansininen Iceflower-iltapuku.

Pidän tosi paljon Haapaniemen suunnittelusta. Hänen vaatteissaan minua viehättävät hienostuneet materiaalit sekä japanilaiset ja pohjoismaiset vaikutteet.

Mikä on tärkein tyylioivalluksesi?

Asussa pitää olla jotakin yllättävää tai rohkeaa. Liiallinen yhteensopivuus ja ennalta-arvattavuus on tylsää.

– Käytän usein hieman pidempiä sortseja hameen sijasta. Tekonahkaiset sortsit ovat Max Maran ja ohut villapoolo Filippa K:n. Chanelin kengät Elna osti itselleen syntymäpäivälahjaksi New Yorkista pari vuotta sitten.
– Käytän usein hieman pidempiä sortseja hameen sijasta. Tekonahkaiset sortsit ovat Max Maran ja ohut villapoolo Filippa K:n. Chanelin kengät Elna osti itselleen syntymäpäivälahjaksi New Yorkista pari vuotta sitten. © Marica Rosengård

Kun kukaan en näe, pukeudun…

pikkuhousuihin ja t-paitaan.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 9/2024.


X