Muoti

Tässä on vuoden valtavin tyylimuutos – Taina, 53, uskalsi viimein rikkoa sääntöjä

Kärsämäkeläinen Taina Huttunen pukeutuu mieluusti neulevaatteisiin ja neuloo myös itse. Vivan muuttumisleikissä hän huomasi, että neule sopii juhlaankin.

Teksti:
Eeva Tala
Tyyli :
Anneli Leppänen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Kärsämäkeläinen Taina Huttunen pukeutuu mieluusti neulevaatteisiin ja neuloo myös itse. Vivan muuttumisleikissä hän huomasi, että neule sopii juhlaankin.

”Jotenkin en ole sinut vartaloni kanssa. En ole kauhean iso, mutta silti piiloudun väljiin vaatteisiin piilottaakseni löysät, ne makkarat vatsassa”, kirjoitti kahvilan työntekijä Taina Huttunen, 53, hakiessaan Vivan muuttumispäivään ja jatkoi:

Pistaasinvihreä pooloneule piristää farkkuasua. Reteä ruutuponcho ja eläinkuosinilkkurit viimeistelevät kokonaisuuden. Rento neule on mohairin ja villan sekoitetta, 195 €, Second Female. Poncho 149 €, Fraas. Farkut 150 €, Gant. Nilkkurit 320 €, Red Shoe. Korvakorut 29 €, Tyypit. Kehykset 365 €, Salme Optic.
Pistaasinvihreä pooloneule piristää farkkuasua. Reteä ruutuponcho ja eläinkuosinilkkurit viimeistelevät kokonaisuuden. Rento neule on mohairin ja villan sekoitetta, 195 €, Second Female. Poncho 149 €, Fraas. Farkut 150 €, Gant. Nilkkurit 320 €, Red Shoe. Korvakorut 29 €, Tyypit. Kehykset 365 €, Salme Optic. © Tommi Tuomi

”Muistan, miten 7-vuotiaana halusin kiilapohjaiset talvikengät. Mihin se naisellinen Taina on hävinnyt?”

Naisellisuus esiin

Muuttumispäivänä Tainan naisellisuus kaivetaan esiin. Kuvauksiin on valittu erilaisia neuleita, joita Taina käyttää mielellään. Stylistin mukaan neuleet sopivat niin rentoon arkipukeutumiseen kuin juhlavampaankin menoon.

”Yksi lempivaatteistani on Aino-mummuni aikoinaan itselleen kutoma violetti villatakki, jota olen rikkoutuneista kohdista paikkaillut”, Taina kertoo.

Taina on sporttinen ja kokoa 38. Stylistin mukaan Taina näyttää parhaimmalta istuvissa neuleissa, joissa on kuitenkin sopivasti väljyyttä.

Stylisti vinkkaa, että jos yläosa on istuva, alaosassa saa olla enemmän väljyyttä tai päinvastoin. Sopivan ja väljän yhdistelmästä syntyy kiinnostava kontrasti asuun.

Neulemekko on rento mutta elegantti vaate. Nahkavyö tekee asusta linjakkaan. Mekko on alpakkaa, 230 €, Alpa. Paitapusero 42 €, M&S. Vihreä kaulahuvi 80 €, A+more. Vyö 99 €, Mos Mosh. Saappaat 200 €, Unisa. Kehykset 365 €, Salme Optic.
Neulemekko on rento mutta elegantti vaate. Nahkavyö tekee asusta linjakkaan. Mekko on alpakkaa, 230 €, Alpa. Paitapusero 42 €, M&S. Vihreä kaulahuvi 80 €, A+more. Vyö 99 €, Mos Mosh. Saappaat 200 €, Unisa. Kehykset 365 €, Salme Optic. © Tommi Tuomi

Tainan ruskeisiin hiuksiin ja silmiin sopivat vahvat värit. Hän viihtyy kirkkaanpunaisessa sekä ruskeissa sävyissä. Kirkas vihreä samoin kuin pinkki antavat energiaa.

Huolla neuleita oikein

Neuleita tulee tuulettaa, harjata ja höyryttää säännöllisesti. Tuuletukseen sopii parhaiten tekstiilipäällysteinen henkari, sillä muovi- tai puuhenkarissa neule venyy helposti pääntieltä ja olkapäiltä.

Pehmeä ja pörröinen alpakkaneuletakki on myös lämmin ja hengittävä. Elegantin beigen ja voimakkaan pinkin yhdistelmä on herkullinen. Neuletakki 390 €, BMuir. Housut 125 €, In Wear. T-paita 25 €, KappAhl. Vyö 20 €, Grace & Mila. Loaferit 100 €, Unisa. Korvakorut 29 €, Tyypit.

Neuleisiin tulee ahkerassa käytössä nyppyjä. Herkin materiaali on kašmirvilla. Harjaaminen ehkäisee nyppyyntymistä ja poistaa samalla irto­lian ja karvat.

Nyppyihin tehoaa nukkakampa tai -leikkuri. Nypyt häviävät usein myös hellävaraisessa käsinpesussa tai koneen villapesussa.

Pastellinsävyinen mohairneule näyttää liukuvärjätyltä, kun värit vaihtuvat pehmeästi. Neule on ohut, mutta silti hyvin lämmin. Neule 200 €, Samsøe Samsøe (Zalando). Nahkahame 265 €, Mos Mosh. Ballerinat 160 €, Edly. Korvakorut 65 €, Edblad. Laukku 33 €, KappAhl. Kehykset460 €, Salme Optic.
Pastellinsävyinen mohairneule näyttää liukuvärjätyltä, kun värit vaihtuvat pehmeästi. Neule on ohut, mutta silti hyvin lämmin. Neule 200 €, Samsøe Samsøe (Zalando). Nahkahame 265 €, Mos Mosh. Ballerinat 160 €, Edly. Korvakorut 65 €, Edblad. Laukku 33 €, KappAhl. Kehykset460 €, Salme Optic. © Tommi Tuomi

Jos neule on venynyt, höyrytys ja vaakatasossa kuivattaminen auttavat sitä palautumaan alkuperäisiin mittoihin. Pinnasta tulee samalla si­leämpi. Neule kannattaa pestä silloin, kun sen siirtää käytöstä talvisäilöön.

Olo kuin prinsessalla

Kuvausasuista suosikikseen Taina valitsi tyllihameen.

”Tuli niin tyttömäinen olo – kuin prinsessalla, helmikorvakorut ja kaikki!”

Neulepusero sopii mainiosti juhlaan, kun siihen yhdistää juhlavia elementtejä. Tyllihame ja metallinhohtoiset cowboybootsit tekevät tyylistä näyttävän. Neule on alpakan ja villan sekoitusta, 149 €, Mos Mosh. Tyllihame 99 €, Caramba. Korvakorut 65 €, Edblad. Cowboybootsit 140 €, Unisa. Kehykset 460 €, Salme Optic.
Neulepusero sopii mainiosti juhlaan, kun siihen yhdistää juhlavia elementtejä. Tyllihame ja metallinhohtoiset cowboybootsit tekevät tyylistä näyttävän. Neule on alpakan ja villan sekoitusta, 149 €, Mos Mosh. Tyllihame 99 €, Caramba. Korvakorut 65 €, Edblad. Cowboybootsit 140 €, Unisa. Kehykset 460 €, Salme Optic. © Tommi Tuomi

Jatkossa Taina uskoo käyttävänsä enemmän värejä ja yhdistelevänsä vaatteita rohkeammin.

”Yllätyin myös siitä, miten hyvältä kapea ja lyhyt hame näytti ylläni. Tyylikurssin pitäjä sanoi kerran, että minun kannattaisi käyttää nilkkapituisia hameita – hän oli väärässä!” 

Simppelin neuleen juju piilee sähäkässä värissä, joka piristää beigeä asua. Viileällä ilmalla pörröinen mohairsekoiteneule lämmittää, kun sen pukee mekon päälle. Mekko 250 €, Michael Kors. Neule 160 €, Samsøe Samsøe. Tekoturkisliivi 239 €, Gauhar. Kehykset 365 €, Salme Optic. Kengät ja korvakorut kuvausrekvisiittaa.
Simppelin neuleen juju piilee sähäkässä värissä, joka piristää beigeä asua. Viileällä ilmalla pörröinen mohairsekoiteneule lämmittää, kun sen pukee mekon päälle. Mekko 250 €, Michael Kors. Neule 160 €, Samsøe Samsøe. Tekoturkisliivi 239 €, Gauhar. Kehykset 365 €, Salme Optic. Kengät ja korvakorut kuvausrekvisiittaa. © Tommi Tuomi

Mitä mieltä muutoksesta?

”Meikkiä voisi käyttää vähän muulloinkin, sanoi mieheni nähdessään minut meikattuna. Ilmeestä näin, että hän tykkäsi.” Taina

Juttu julkaistu Vivassa 2/2024

X