Työ ja raha

Englantilainen Abeer, 26, suunnittelee 18 000 euron häitä: ”Yritän koko ajan säästää vielä vähän enemmän”

Englantilainen Abeer Kiani laittaa joka palkastaan osan sivuun. Säästämisessä auttaa tuettu tili, johon valtio lisää vuosittain mojovat 25 prosenttia potista.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Aleksi Niemelä

Abeer toivoo suurehkoja häitä ja tyytyy asumaan Lontoon ulkopuolella.

Englantilainen Abeer Kiani laittaa joka palkastaan osan sivuun. Säästämisessä auttaa tuettu tili, johon valtio lisää vuosittain mojovat 25 prosenttia potista.

Abeer Kiani, 26, ja hänen miesystävänsä haluavat ostaa ensimmäisen kotinsa ja mennä naimisiin. Lontoossa molempia varten tarvitaan paljon rahaa.

Abeer on hyvätuloinen tietokoneinsinööri, joka säästää palkastaan joka kuukausi noin 1 800 euroa. Osa siitä menee valtion tukemalle ISA-säästötilille. Kun sille säästää vuodessa korkeintaan 4 700 euroa, valtio lisää pottiin vuosittain 25 prosenttia eli noin 1 200 euroa.

Ensi kesänä pariskunnalla pitäisi olla 470 000 euron lainan myöntämistä varten vaadittava rahasumma, 47 000 euroa, kasassa.

– Meillä ei ole varaa ostaa taloa Lontoosta, joten etsimme sitä kaupungin ulkopuolelta, Abeer sanoo.

Pariskunta suunnittelee myös häitä. Abeer arvioi, että noin 60–80 vieraan juhliin kuluu suunnilleen 18 000 euroa.

– Yritän koko ajan säästää vielä vähän enemmän, jotta pääsisimme näihin tavoitteisiimme.

Työmatkoihin meni satasia kuussa

Abeer on keksinyt näppäriä säästökohteita. Hän asuu Pohjois-Lontoossa, josta matkustaminen julkisilla liikennevälineillä töihin Lontoon keskustaan maksaa kuussa liki 250 euroa.

– Etätyön ansioista olen säästänyt tuon summan ja saanut paremmin töitä tehtyä kotona.

Kun hän käy toimistolla, hän syö usein omia eväitään. Ennen pandemiaa hän kävi pari kertaa viikossa ravintoloissa, nyt hän tinkii siitäkin.

– Ja kun lähden ystävien kanssa ulos, yritän miettiä maksuttomia tapahtumia. Hauskaa voi pitää ilman, että heittää rahaa menemään.

Huvituksiin Abeer on budjetoinut kuussa käytettäväksi noin 180 euroa.

Aasialaistaustainen perhe eli vähällä

Abeerin lapsuudenkodissa raha oli tiukassa. Hänen aasialaistaustainen viisihenkinen perheensä oli pienituloinen ja lapsia kannustettiin käyttämään rahaa harkiten.

– Opin nopeasti, että jos sain viisi puntaa, minun piti tarkkaan miettiä, mihin sen käytän.

Säästäminen on Abeerille tärkeää lähivuosien tavoitteiden lisäksi sen takia, että hän haluaa olla varautunut yllättäviin menoihin – jos hän vaikka joutuisi työttömäksi tai jos hänet irtisanottaisiin asunnosta.

– En voi enää tukeutua vanhempiini, ja haluan muutenkin olla itsenäinen.

Hän säästää eri säästötileille. Kulutustaan hän säätelee pankin kännykkäsovelluksen avulla. Hän jakaa heti palkan saatuaan rahansa eri kategorioihin, kuten ruokaan ja huvituksiin. Visuaalisesti selkeä sovellus auttaa häntä näkemään, kuinka paljon hänellä on rahaa mihinkin asiaan käyttää.

– Ja ruokaan menee kamalasti rahaa, yhteensä meiltä molemmilta 600 euroa kuussa. Brexitin jälkeen ruoka on vain kallistunut.

Pitkän tähtäimen säästämissuunnitelmia Abeerilla ei tällä hetkellä ole. Esimerkiksi ajatus siitä, että kitkuttaisi tiukalla budjetilla, jotta voisi lopettaa työn tekemisen nuorempana, ei häntä kiinnosta. Hän pitää työstään ja kokee sen tuovan merkitystä elämään. Raha on myös tarkoitettu kulutettavaksi.

– Haluan nauttia elämästäni ja hemmotella läheisiäni.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 44/2021.

X