Työ ja raha

Säästä ruokakuluissa! 7 helppoa ja käytännöllistä vinkkiä

Kun suunnittelee viikon ruuat etukäteen, säästää ruokakuluissa huomattavasti. Lue Marttojen helpot vinkit ruokalaskun pienentämiseen.
18.8.2019 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

1. Ota tavaksi suunnitella viikon ruoat

Suunnittelu helpottaa arkea, kun ei tarvitse joka päivä miettiä, mitä tänään syötäisiin. Samalla voit miettiä, minkä hintaisia raaka- aineita haluat hankkia.

2. Suunnittele ruokalista satokauden mukaan

Säästä ruokakuluissa suunnittelemalla viikon ruokalista satokauden mukaan. Kesällä kasvikset ovat edullisia, syksymmällä kannattaa ostaa juureksia.

Lue myös: Elokuun satokausituotteet: herkuttele omenalla, viinimarjoilla ja luumuilla

3. Tee kauppalappu

Valmiiksi tehty kauppalista karsii heräteostoksia.

Lue myös: Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita elämäntapamuutos ostoskärrystäsi

4. Panosta tavalliseen kotiruokaan

Panosta tavalliseen kotiruokaan ja tee ruokaa kerralla isompi satsi. Yli jääneen ruoan voi pakastaa annoksina.

5. Käy kaappien sisältö läpi

Käy jääkaapin ja kuiva-ainevaraston sisältö läpi säännöllisesti. Siirrä vanhentumassa olevat tuotteet etualalle ja asettele tuoreimmat taakse. Nahistuneitakin kasviksia voi käyttää vielä esim. sosekeittoon.

6. Vertaile kilohintoja

Vertaile ruokien kilohintoja. Suosikkituote on helppo napata mukaan miettimättä, onko se järkevin valinta.

7. Suosi aletuotteita

Suosi oranssi- laputettuja tuotteita, jos aiot käyttää ne heti. Esimerkiksi lihaa ei kuitenkaan kannata hamstrata pakastimeen, jos sen käyttöön ei ole suunnitelmaa. Muista, että ”parasta ennen” tarkoittaa eri asiaa kuin viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Esimerkiksi hapanmaitotuotteita voi usein huoletta käyttää vielä päiväyksen jälkeen.

Vinkit antoi koordinaattori Katariina Silanen Marttaliitosta.

Lue myös

Suosittelemme