Työ ja raha

Sähkösopimuksia markkinoidaan tarjouksin – mutta kannattaako pitkään sopimukseen tarttua? Näin hintaviisas tekisi

Määräaikainen sähkösopimus antaa turvaa hintojen vaihtelua vastaan. Mutta kannattaako se pitkällä aikavälillä?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Kiinteähintainen sähkösopimus voi houkuttaa, jotta hintapiikit eivät vaikuta omaan sähkölaskuun.

Määräaikainen sähkösopimus antaa turvaa hintojen vaihtelua vastaan. Mutta kannattaako se pitkällä aikavälillä?

Monet sähköyhtiöt mainostavat tarjouksia määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Kahden vuoden sopimuksella sähköä saisi marraskuussa 2023 ainakin kahdelta yhtiöltä vajaan kahdeksan sentin hintaan per kilowattitunti. Vuoden mittainen määräaikainen sähkösopimus olisi pari senttiä kalliimpi kilowattituntihinnaltaan.

Tällä hetkellä noin kahdeksan sentin kilowattituntihinta kuulostaa kohtuullisen edulliselta. Lähikuukausina futuurimarkkinat odottavat Suomen aluehintojen olevan keskimäärin yli 10 senttiä kilowattitunnilta ilman sähköyhtiöiden marginaalia, ja huiput ovat todennäköisesti merkittävästi korkeampia.

– Talvella sähkö on välillä erittäin kallista. Erityisesti kylmillä talvikeleillä kulutus kasvaa ja edullinen tuotanto usein laskee, kertoo sähkömarkkinoihin perehtynyt Inderesin analyytikko Juha Kinnunen.

Suomessa sähkön hintaan vaikuttaa merkittävästi myös tuulivoiman käytettävyys. Ydinvoimatuotanto on yleensä tasaista, mutta esimerkiksi Olkiluoto 3:n mahdolliset ongelmat voivat nostaa merkittävästi hintatasoa. Tämä nähtiin tiistaina 21. marraskuuta, kun pörssisähkö maksoi veroineen 96,4 senttiä kilowattitunnilta kello neljän ja viiden välillä iltapäivällä. Hintapiikkiin vaikutti Olkiluoto 3:n sähköntuotannon keskeytyminen vian ja sen korjauksen vuoksi. Lisäksi tuulivoima oli vähäistä ja Suomessa oli talvinen pakkaspäivä.

Pörssisähköön lukittu sähkösopimus sopii hintojen vaihtelua sietäville

Yleisesti sähkön hinnan odotetaan kuitenkin laskevan tulevana vuonna, joten pitkällä aikavälillä ja hintapiikeistä huolimatta pörssisähkö voi tulla halvemmaksi kuin kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus.

– Erityisesti kesäisin hinnat tulevat olemaan usein nollissa, kun tuulivoiman avulla tuotanto ylittää kulutuksen. Futuurimarkkinoilla Suomen aluehinta on tällä hetkellä noin 7 senttiä kilowattitunnilta koko vuodelle 2024 huomioiden 24 prosentin arvonlisäveron, mutta hinta heiluu voimakkaasti, Kinnunen kertoo.

Pörssisähkösopimuksissa sähköyhtiöiden riskit ja sitä kautta marginaalit ovat alhaisempia kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa.

– Kiinteähintaiset sopimukset tarjoavat ”vakuutuksen” hintojen heilahtelua vastaan, mutta tämä ei ole ilmainen. Vakuutuksen hinta riippuu siitä, mihin hintaan sopimukseen pystyy lukitsemaan.

Pörssisähkö sopii heille, jotka ovat valmiita maksamaan välillä poikkeuksellisen korkeitakin sähkölaskuja. Lisäksi pörssisähköasiakkaiden kannattaa jaksaa seurata sähkön hintaa sekä vähentää kulutusta korkeimpien hintojen aikaan mahdollisuuksien mukaan.

– Kokonaisuuden kannalta oleellisia ovat myös sähkön siirtohinnat, jotka vastaavat usein merkittävästä osasta kokoiskustannuksia. Tähän kuluttajat eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti pysty vaikuttumaan.

Lue myös: Onko sähkönsäästäjän järkeä käyttää pesu- tai tiskikoneen pitkää eko-ohjelmaa? Vastaus on selkeä

X