Kauneus 27.2.2012

Lempeä elämä: Luonnonkosmetiikkaa, kyllä kiitos!

Teksti: Anna.fi

Sen jälkeen, kun on alkanut tiedostaa ruokavalion puhtauden merkityksen, katse kääntyy hiljalleen myös peilikaappiin ja meikkipussiin. Kyllä, ihon duuni on suojata sisäelimiämme, mutta ei sekään kaikenlaista pommitusta kestä. Kaikki, mitä laitamme ihollemme imeytyy myös verenkiertoomme.

Jo vuosia olen kuulunut kosmetiikan suurkuluttajiin. Kun vielä kolmisen vuotta sitten käytin autuaan tietämättömänä markkinoiden tujakoimpia hiuslakkoja, ylläpidin geelikynsiä ja käytin paksuja meikkivoidekerroksia, en tajunnut kemikaalien haittavaikutuksista hölkäsen pölähdystäkään! Ajattelin, että kaikki, mitä kaupan hyllyillä myydään, on pakko olla suhteellisen turvallista – ei kai sitä kaupoissa muuten ihmisille myytäisi? En tullut edes ajatelleeksi, että kaikki tuo moska kulkeutuisi elimistööni ja mitä siitä seuraisi. Olin tukkinut ihoni ja ihmettelin, miksi se ei hehku. Hiukset olivat kolmeviikkoisen värjäyssyklin karaisemat, ja jostain syystä kiiltoa piti suihkuttaa purkista.

Kun aloin tiedostaa, mitä kaikenlaiset kemikaalit ruokavaliossa tekevät sisäiselle olotilalle, keholle ja terveydelle, luottamus kaupan hyllyihin alkoi rapista. Aloin syynätä tuoteselosteita ja tajusin, että elintarviketeollisuus tarvitseekin enimmäkseen rahojani, ei terveyttäni. Kun sukelsin tuoteselosteiden monimutkaiseen maailmaan, miltei kaikessa markettien myymässä ruoassa tuntui olevan kehoon kuulumattomia vieraita ainesosia. Aloin kelpuuttaa ostoskoriini vain kaikkea sellaista, missä ei ollut tuoteselosteita ja joissa luki luomu. Kauppareissut venyivät ja jouduin metsästämään eri tuotteita eri osoitteista, mutta se ei haitannut, koska olin päättänyt panostaa kehoni hyvinvointiin. Käsitys siitä, mikä on terveellistä ja alkuperäistä ruokaa kääntyi vähintäänkin ylösalaisin.

Kosmetiikkamuutos on omalla kohdallani tapahtunut samalla tavalla kuin ruokavaliomuutoskin. Kävelevästä kemikaalipommista ei muututtu yhdessä yössä au naturelliksi, vaan hiukan skeptisin tuntein tutustuin tuotteisiin – yksi kerrallaan. Ensimmäisenä vaihtoon menivät vartalovoiteet ja silmänpuhdistusaineet, kiitos kookosöljyn ja kaakaovoin, joita löytyikin jo ruokakaapista. Hiljalleen vaihtuivat myös suihkusaippuat sekä hiustuotteet. Vaikka olin pitkään ennakkoluuloinen sen suhteen, pesisivätkö luomushampoot pois muotoilutuotteiden jäämiä tai tekisivätkö pahaa värilleni. (Heh!) No, eiväthän ne muotovaahdon ja lakan jämät lähteneet luomukonstein. Oli aika tarkastella myös muotoilutuotetottumuksia. Vaikka aluksi tuntuikin, että kemikaalitietoisuudesta liikkeelle lähtenyt ketjureaktio vain mutkisti elämääni, olin silti koko ajan vakuuttuneempi, että tämä muutos vain pitää tehdä.

Positiviisia yllätyksiä tuli silti enemmän. Olin aluksi aivan ihmeissäni, että miten luonnonkosmetiikka voikin sisältää niin herkullisia tuoksuja, koska olin tottunut esimerkiksi Tigin ja Body Shopin tuotteisiin, jotka ovat kirjaimellisesti överihajustettuja ja vieläpä synteettisesti! Vanhat suosikkini kalpenivat kyllä sata-nolla uusien tuotteiden rinnalla, joissa tuoksut olivat rikkaita ja tällä kertaa luonnollisen aitoja. Nykyisin, kun joskus ratikassa tunnistan vieruskaverini hiuksista leijailevan Tigin, voin todeta etten enää kestäisi itse noin voimakkaita tuoksuja omassa hiuksistossani, sen verran keinotekoisilta ne nyt tuntuvat, kun nenä on tottunut pois synteettisestä tuoksumaailmasta.

Hiljalleen uskaltauduin kokeilemaan myös luonnonkosmetiikan meikkejä, vaikka olinkin aluksi niidenkin suhteen vähän skeptinen. Arvelin, ettei värikosmetiikka olisi yhtä pigmenttirikasta tai pysyvää ja etteivät peitevärit tepsisi silmien alle.  Toisin kuitenkin kävi, kun löysin Couleur Caramelin, yhden lempisarjoistani. Meikit ovat kauniisti pakattuja ja erittäin laadukkaita. Edelleen Couleur Caramel edustaa enemmistöä meikkipussissani vaikka sen seuraan mahtuukin Terre d’Ocia ja UNEa. Lopulta ystäväni Katjan (joka vilahtaa myös kuvassa) meikkikonsultaatioiden jälkeen vakuutuin täysin luonnonkosmetiikan potentiaalista. Ei tarvitse todellakaan tyytyä harmaisiin ja maanläheisiin hippisävyihin. Esimerkiksi Couleur Caramelilla saa aikaan kyllä melko pysäyttävän smoky eyes- meikin, jos dramaattiselle päälle sattuu!

Prosessi kemikaalikuorman vähentämisen suhteen on ollut ajallisestikin pitkä ja joistakin jutuista on vain ollut todella vaikea luopua. Vasta viime aikoina olen löytänyt hyvän luomuripsivärin (Terre d’Oc) ja vaihtanut lempiparfyyminikin luomuversioihin, joita ostin viime syksynä Ranskasta.

Loppuvastukseni tässä ulkoisessa luomuuntumisessa ovat olleet hiukset! Vielä viime vuoden loppuun asti olen kampaajalla ottanut vaaleita raitoja, täysin tietoisena siitä, että se on kemikaalipommi aivan pahimmasta päästä. Joka kerta vetyperoksidihöyryjä hengitellessäni sydäntä on kylmännyt – vaikka väriä ei olekaan enää pitkään aikaan laitettu suoraan päänahkaan, kulkeutuu se kuitenkin elimistöön hiusten kautta vaikka kuinka yrittäisi tätä faktaa kieltää! Pitkään selittelin itselleni, että en voi kerta kaikkiaan luopua blondeista raidoistani, koska ne ovat osa identiteettiäni. Kaikenlaista sitä keksiikin, kun edessä olisi luopuminen jostain ”saavutetusta edusta”. Nyt voin siis sanoa, että olen virallisesti hiuksista varpaisiin luomukosmetiikan puolestapuhuja, sen verran paljon pidän uudesta hiusväristäni, joka on paitsi luonnonmukainen ja kasvipohjainen myös pirteän kuparinen. Eräs ystäväni jo epäili, että uusi värini on seuraamusta liiasta raa’an porkkanakakun nauttimisesta. Hahaa, kunpa olisikin!

Millaisia kokemuksia ja ajatuksia teillä lukijoilla on kosmetiikasta?
 
Kuvissa: Lempisarjani Couleur Caramel, Madara ja Terre d’Oc

Jutta

Kommentit (6)

Olipa kiva ja asiallinen juttu luonnonkosmetiikasta! : ) Minäkään en enää kestäisi synteettisten tuoksujen lemahdusta ympärilläni. Kiva kun puhuit tuosta luonnonkosmetiikan tuoksujen rikkaammasta sävymaailmasta – olen huomannut ihan saman. Olen löytänyt itselleni ja herkälle iholleni todella hyvin sopivia tuotteita sveitsiläiseltä Farfallalta, jota myy maahantuojan oma nettikauppa ja Auringosta Itään, Kuusta Länteen Helsingissä Viiskulmassa. Toimivat muotoilutuotteet hiuksille olen myös löytänyt Farfallalta. Ja mikä tosi ihanaa, myös jotenkin todella hienostuneet luomuparfyymit.
Usein käytän vartalolle kosteusvoiteena kookos- tai oliiviöljyä suoraan keittiöstä : ) mutta jos tahdon jotain spesiaali-ihanaa, vaikka saunan jälkeen, käytän Farfallan jalokiviöljyjä.
00

Hei!

Itseäni jäi mietityttämään tämä väitteesi: ”Kaikki, mitä laitamme ihollemme imeytyy myös verenkiertoomme.” Olen itse käsittänyt, että kosmetiikka nimenomaan ei saa imeytyä verenkiertoon ja että laki jopa kieltää tämän.

Kosmetiikassa itseäni mietityttää vähän tutkitut yhteisvaikutukset, turvallisuusrajat usein kuitenkin ”arvotaan” yksittäiselle ainesosalle. On hyvä pitää mielessä, että kaikelle voi allergisoitua: niin luonnonkosmetiikalle kuin syntettiselle kosmetiikallekin.

Olen onnellinen kosmetiikan sekakäyttäjä eli käytän sekä normi- että luonnonkosmetiikkaa. Minulle ei riitä, että jokin tuote on luonnonkosmetiikkaa, vaan sen pitää toimia yhtä hyvin, jollei jopa paremmin kuin normikosmetiikan, sillä hinnat ovat usein myös paljon korkeammat. Paremmat raaka-aineet tietysti maksavat ja maksan itse mieluummin raaka-aineista kuin markkinoinnista.

Olen luomuhajuvesikäännynnäinen. En luultavasti enää koskaan osta synteettisiä hajuvesiä, vaikka käytänkin vanhat tuoksuni loppuun ihan hyvillä mielin.
00

Silmiin pisti yksi asiavirhe. Hiukset ovat kuollutta materiaalia ja aineet imeytyvät hiuksiin vain hiusjuuresta. Tämä ei toimi toisinpäin eli raidat yms. kuolleelle materiaalille tehdyt käsittelyt eivät imeydy millään tavalla elimistöön. On eri asia tekeekö vaalennusaineiden haisteleminen värjäysvaiheessa kuinka hyvää. Muuten minäkin liputan luonnonkosmetiikan puolesta.
00

Itse olen monikemikaaliyliherkkä – myös hajusteille allerginen. On ollut käytännön sanelema pakko vaihtaa kemikaalituotteet hajusteettomiin. Itsekin suosin luomua, meikkaamisen olen tosin jättänyt sekä hiusteni värjäämisen.

Yves Rocher`n synteettisillä hajusteilla kyllästettyihin tuotteisiin en koskisi enää pitkällä tikullakaan! Niiden takia allergisoiduin hajusteille. Ihme ja kumma että niitä saa mainostaa luonnonmukaisina vaikka hajuaineet ovat ihan synteettisiä jollain ”headspace”-menetelmällä kehitettyjä.
00

Kiva, että kerrankin joku tosissaan kirjoittaa näistä asioista! 🙂

Ihon hoidossa olen itse ihastunut Organicspan tuotteisiin. Koostumukset on mukavakäyttöisiä ja tuotteet tuntuvat tehokkailta, vaikka olen käyttänyt niitä vasta muutaman viikon. Tuotteet ovat oikeasti 100% luonnollisia ja luomulaatua on yli 70% ja osassa tuotteisa jopa yli 95%!!

http://www.organicspa.fi/
00

Kide, olet oikeassa – mille tahansa luonnontuotteelle voi allergisoitua, niin myös luonnonkosmetiikalle! Missään nimeässä sokeasti ei voi sanoa, että luonnonkosmetiikassa ei ole tällaisia riskejä, mutta takuuvarmaa on, että niitä on monta kertaa vähemmän. Luonnosta tulevat ainekset ovat kuitenkin lähempänä kehoamme kuin synteettiset kosmetiikkateollisuuden ainesosat, joiden vaikutuksista ei ole vielä pitkän aikavälin tutkimustuloksia. On täysin aiheellista epäillä, että monet nykykosmetiikan kemikaalit ovat terveydelle haitallisia. Pointtinani onkin kysyä, että miksi ottaa riski, jos sen voi minimoida? 🙂 En ole perehtynyt lakisäädöksien kiemuroihin, joten en ota kantaa asiaan mutta sen tiedän, että kaikki mitä ihollemme laitamme, imeytyy verenkiertoomme. Se on fysikaalinen fakta.

Parturi-kampaaja, oikeassa olet, kiitos oikaisusta! Hiukset ovat teoriassa kuollutta materiaalia. Mutta vaikka väriainetta ei menisikään suoraan iholle, sitä kulkeutuu kuitenkin hengitysilman kautta limakalvoille ja imeytyy verenkirtoon. Aika moni alallasi työskentelevistä herkistyy tuotteille, se on mielestäni jo aika hälyyttävä merkki. 🙂

Accountant, sanos muuta, markkinointi näissä asioissa on aika harmaata aluetta. Kuluttajan tulisi olla todella valveutunut, jotta hän osaisi lukea INCI-listauksia ja ymmärtää niitä syvällisesti, toistaiseksi kun ei ole olemassa kovin kattavaa, kansankielistä tietoa aiheesta. Mutta asiaan tulee varmasti muutos, koska ala on kasvava. Moni meistä allergisoituu ja yliherkistyy synteettisille ainesosille (sekä ruuassa että kosmetiikassa), koska ne eivät ole luonnollinen osa kehoamme. Vertauskuvallinen kuppi vain tulee jonain päivänä täyteen ja sitten elimistö ei enää kestäkään.

Nana! Kiitos, ja tulen kyllä jatkossa kirjoittamaan aiheesta yhä enemmän. Olen käynyt Organicspan detox-hoidossa Hyvinvointila Gabriellassa Espoossa ja kokemus oli yksi elämäni parhaimmista hoitolakokemuksista! Organicspan tuotteet ovat erinomaisia, olen kanssasi samaa mieltä. 🙂
00

Olipa kiva ja asiallinen juttu luonnonkosmetiikasta! : ) Minäkään en enää kestäisi synteettisten tuoksujen lemahdusta ympärilläni. Kiva kun puhuit tuosta luonnonkosmetiikan tuoksujen rikkaammasta sävymaailmasta – olen huomannut ihan saman. Olen löytänyt itselleni ja herkälle iholleni todella hyvin sopivia tuotteita sveitsiläiseltä Farfallalta, jota myy maahantuojan oma nettikauppa ja Auringosta Itään, Kuusta Länteen Helsingissä Viiskulmassa. Toimivat muotoilutuotteet hiuksille olen myös löytänyt Farfallalta. Ja mikä tosi ihanaa, myös jotenkin todella hienostuneet luomuparfyymit.
Usein käytän vartalolle kosteusvoiteena kookos- tai oliiviöljyä suoraan keittiöstä : ) mutta jos tahdon jotain spesiaali-ihanaa, vaikka saunan jälkeen, käytän Farfallan jalokiviöljyjä.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi