Briossisämpylät hampurilaisiin
Monen mielestä briossi on ainoa oikea valinta hampurilaiseen. Briossi ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas. Se ei hajoa tai murene, vaan on helppo syödä käsin ja se pitää raaka-aineet tiukasti sisällään.
Ainekset
Briossisämpylät:
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 2 dl haaleaa maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 rkl sokeria
- 11/2 tl suolaa
- noin 10 dl vehnäjauhoja
- 4 kananmunaa
Voiteluun:
- 2 keltuaista
- tilkka vettä
Pinnalle:
- seesaminsiemeniä
Valmistusohje
18 pientä tai 12 isoa hampurilaissämpylää
1. Ota voi hyvissä ajoin ennen leivontaa huoneenlämpöön. Lämmitä maito haaleaksi. Liuota maitoon hiiva, lisää sokeri ja suola. Sekoita joukkoon pari desiä jauhoja ja anna taikinan käydä huoneenlämmössä, kunnes se kuplii kevyesti. Sekoita sen jälkeen munat taikinaan. Lisää loput jauhot vähän kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi voi pieninä nokareina taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa.
2. Peitä taikina kelmulla ja liinalla. Anna kohota huoneenlämmössä noin tunti. Voit myös tehdä taikinan illalla valmiiksi ja antaa kohota jääkaapissa yön yli.
3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina hyvin. Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa se 12–18 palaksi. Voit tehdä taikinasta sekä pieniä että isoja sämpylöitä. Pyörittele palat kevyesti pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille, peitä liinalla ja kohota noin tunti.
4. Voitele kohonneet sämpylät vesitilkalla ohennetuilla keltuaisilla. Ripottele päälle siemeniä. Paista sämpylöitä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes briossien pinta on kauniin ruskea.
Vinkki! Ylimääräiset sämpylät voi hyvin pakastaa leivontapäivänä.
Herkutellaan hampurilaisilla!
Kotiliesi.fi: Kanahampurilainen
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous