Reseptit

Hanna-tädin kakut

Hanna-tädin kakut sopivat juhlaan kuin juhlaan. Hanna-tädin kakkujen juuret ovat viime vuosituhannen alkupuolella. Silloin kakut leivottiin aina happamasta kermasta ja kohotettiin soodalla, nykyisin käytetään yleensä tavallista kermaa ja leivinjauhetta. Hanna-tädin kakut sopivat hyvin täytettäviksikin esimerkiksi mokkakreemillä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Hanna-tädin kakut ovat pikkuleipien klassikkoja.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

40

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hanna-tädin kakut

  • 100 g voita tai leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit hyvin keskenään. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja kääntele seos taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Anna taikinan tekeytyä viileässä noin 1⁄2 tuntia.

2. Leivo taikina 2 cm:n paksuisiksi tangoiksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja laita kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Jätä kakkujen välille leviämisvaraa.

3. Paista 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Pakkaa jäähtyneet pikkuleivät tiiviiseen purkkiin. Hanna-tädin kakut voi myös pakastaa. Siivilöi pikkuleipien pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.

Vinkki: Hanna-tädin kakut voi juhlan kunniaksi täyttää mokkakreemillä. Vatkaa 100 g huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella vaaleaksi ja ilmavaksi. Lisää 2 1⁄2 dl tomusokeria, vatkaa 4 minuuttia. Yhdistä 2 tl pikakahvijauhetta ja 1 rkl maitoa. Lisää liuos kreemiin ja vatkaa vielä pari minuuttia. Kreemi on valmista pursotettavaksi pikkuleipien väliin.

Leivo myös: Helpot sitruunapikkuleivät

Katso myös Kotiliesi.fi: Krannin tilan suussa sulavat lusikkaleivät

X