Reseptit

Jouluhalko

Jouluhalko on ranskalainen klassikkoleivonnainen. Jouluisessa kääretortussa maistuu aprikoosihillo, kerma ja suklaa. Voit tehdä myös kääretorttupohjasta suklaisen korvaamalla 2 rkl perunajauhoista tummalla kaakaojauheella.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Jouluhalko, pohja:

  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl piparkakkumaustetta

Jouluhalko, täyte:

  • 300 g aprikoosihilloa tai -marmeladia

Jouluhalko, kuorrutus:

  • 1 1/2 dl hunajaa
  • 1 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl kuohukermaa

Pinnalle

  • nonparelleja
  • 2 oksaa tuoretta rosmariinia

Valmistusohje

Jouluhalko leivotaan helposti näin:

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja piparkakkumauste keskenään ja lisää vaahtoon varovasti käännellen.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun ja paista 200-asteisessa uunissa 8–9 minuuttia.

4.Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja jäähdytä.

5. Levitä torttupohjalle aprikoosihillo ja kääri levy tiukaksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri rulla paperiin ja vielä folioon. Nosta torttu jääkaappiin odottamaan.

6. Mittaa kulhoon hunaja, kaakaojauhe ja kerma. Vaahdota kuohkeaksi seokseksi. Nosta kääretorttu vadille ja peitä se kuorrutteella niin, että päät jäävät näkyviin.

7. Leikkaa toisesta päästä ohut viipale pois ja nosta se jouluhalon pinnalle leikatuksi oksaksi. Tee pintaan ’kaarnamaisia’ kuvioita haarukalla. Koristele jouluhalko rosmariini’havuilla’ ja ripottele pinnalle nonparelleja.

Katso myös: Näillä vinkeillä teet täydellisen kuohkean kääretorttupohjan – kokeile ihania ideoita kääretortun täytteisiin ja koristeluun

Katso myös Kotiliesi.fi: Kääretorttukakku hurmaa kahvipöydässä – rullaa kääretorttu uuteen muotoon ja lainaa makuja tutuista leivonnaisista

X