Leivonta

Näillä vinkeillä teet täydellisen kuohkean kääretorttupohjan – kokeile ihania ideoita kääretortun täytteisiin ja koristeluun

Kääretorttu on klassikko, jota joku voi erehtyä pitämään tylsänä ja vanhanaikaisena. Kaikkea muuta! Kääretorttu on trendileivonnainen, joka erilaisten täytteiden ja koristeiden avulla nousee hetkessä kahvipöydän kuningattareksi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Pistaasi-vadelmakääretortussa on marenkihuntu.

Kääretorttu on klassikko, jota joku voi erehtyä pitämään tylsänä ja vanhanaikaisena. Kaikkea muuta! Kääretorttu on trendileivonnainen, joka erilaisten täytteiden ja koristeiden avulla nousee hetkessä kahvipöydän kuningattareksi.

Kääretorttu on moneen muuntuva leivonnainen. Se sopii niin arkiseen kahvihetkeen kuin juhlapöydän kruunuksikin. Kääretortun voi tarjota rennosti suoraan tarjoiluvadilta tai astetta juhlavammin valmiiksi leivonnaisiksi tuunattuna. 

Lue myös: Ihanat täytekakut! Juhlien herkullisimmat täytekakut hurmaavat myös ulkonäöllään

Suussasulava kääretorttu on mainettaan helppotekoisempi ja helposti käärittävä. Näillä ohjeilla kuohkea ja kaunis kääretorttu onnistuu leikiten.

Kuohkea taikina luo kääretortun perustan

Kääretortun kuohkeus perustuu huolellisesti vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kuohkein vaahto syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista, jotka eivät ole aivan tuoreita. Jääkaappikylmät munat kannattaa ottaa pöydälle lämpiämään hyvissä ajoin ennen leipomista. 

Käytä vaahdottamiseen sähkövatkainta tai yleiskoneen pallovatkainta. Vatkaa vaahto kiireettä, sillä lyhyt vatkaus ei tee vaahdosta kestävää. Valmis vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa, ja siinä ilmakuplat ovat pieniä ja samankokoisia. Vanha kikka on piirtää vatkaimilla kuvio vaahdon pinnalle. Jos kuvio säilyy tovin, vaahto on riittävän napakkaa. 

Kuivat aineet lisätään vaahtoon siivilän läpi sihdaten, jotta taikinaan ei jää paakkuja. Leivontaan kannattaa käyttää vehnäjauhojen ja perunajauhojen seosta tai pelkkiä perunajauhoja, jolloin kääretorttu sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Tärkkelyspitoiset perunajauhot tekevät pohjasta pehmeän ja helposti käärittävän. Pelkistä vehnäjauhoista leivottu kääretorttu sen sijaan repeilee herkästi. Suklaisen unelmatorttupohjan saa aikaiseksi korvaamalla osan perunajauhoista sokerittomalla kaakaojauheella. 

Jauhoseoksen lisäämisen jälkeen taikinaa on käsiteltävä varoen ja vältettävä turhaa vatkaamista, jotta vaahto ei laskeudu ja taikina säilyy kuohkeana. Tässä vaiheessa on syytä luopua sähkövatkaimesta ja käännellä jauhot varovasti sekaisin esimerkiksi taikinalastalla tai puuhaarukalla. Sekoita pohjia myöten, mutta vältä turhaa vatkaamista. 

Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille levitetty taikina uuniin, sulje uuninluukku varovasti äläkä avaa sitä paiston aikana.

Kääretortun paistaminen vaatii tarkkuutta

Kääretorttupohja kypsyy 225-asteisessa uunissa noin kymmenessä minuutissa. Paistumista kannattaa tarkkailla herkeämättä. Kun taikina alkaa irrota pellin reunoista ja pinta on saanut hieman väriä, on leivonnainen valmis. Pohja kannattaa napata uunista ajoissa ennen kuin se on paistunut liian kuivaksi.

Valmis kääretorttupohja kumotaan sokerilla päällystetylle voi- tai leivinpaperille. Sokerin voi halutessaan korvata tomusokerilla tai vaikkapa mantelilastuilla. Kumoa pohja heti uunista nostamisen jälkeen, sillä paistopaperi irtoaa helpoiten kuumasta torttulevystä. Leivinpaperin irrottamista voi avittaa sipaisemalla kuuman paperin pintaan hiukan kylmää vettä.  

Jätä torttupohja jäähtymään leivinpaperilla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä peiteltynä. Näin se ei haihduta kosteutta jäähtyessään, vaan pysyy notkean pehmeänä ja on helpompi kääriä.

porkkanakääretorttu
Kääretorttuko muka tylsä leivonnainen? Höpsis! Täytteitä ja mausteita vaihtamalla kääretorttu taipuu raikkaan marjaisaksi, syntisen suklaiseksi tai makean marenkiseksi. Uskoisitko, että kääretorttu voi maistua myös porkkanakakulta?

Kääretorttu tunnetaan täytteistään ja kierteistään

Kääretorttu kannattaa täyttää heti jäähdyttyään. Täytteeksi sopivat erilaiset marjat ja niiden yhdistelmät niin tuoreina, hilloina, survoksina kuin soseinakin. Myös monet hedelmät sopivat käytettäviksi tuoreina ja säilykkeinä. Makean kirpeä sitruunatahna eli lemon curd sopii erityisen hyvin keväisiin kääretorttuihin.

Hedelmien ja marjojen kaveriksi voi yhdistää paitsi kermavaahtoa, myös vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja maustettua rahkaa. Tuhtia kermavaahtoa voi raikastaa yhdistämällä se jogurtin, tuorejuuston tai ranskankerman kanssa. Kaakaolla maustetun unelmatortun täytteeksi käytetään tavallisesti voikreemiä. 

Paras täyte on melko napakkaa, jotta se ei tursua reunoilta rullattaessa. Samasta syystä myös täytteen määrässä kannattaa pysyä kohtuudessa. 

Kermavaahto, maustetut rahkat ja tuorejuustot sopivat paitsi tortun täyttämiseen myös kuorruttamiseen. Astetta juhlavampi kääretorttu kuorrutetaan kaulitulla marsipaanilla tai sokerimassalla tai hunnutetaan marengilla. Pinnalle voi halutessaan ripotella myös karkkirakeita tai vaikkapa kookoslastuja.

Kääretortun voi rullata joko pitkältä tai lyhyeltä sivulta. Lyhyeltä sivulta rullatusta torttulevystä saa aikaiseksi muhkean leivonnaisen, josta voi leikata komeita paloja myös erilaisiin kääretorttuleivonnaisiin. 

Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen ja siirrä se vielä jääkaappiin tekeytymään saumapuoli alaspäin käännettynä pariksi tunniksi ennen tarjoilua. Jääkaapissa kääretorttu napakoituu, jolloin se on helppo leikata kauniiksi paloiksi.

Kääretorttu voi olla makean marjaisa tai hedelmäinen

Hedelmäiset ja marjaisat maut sopivat hyvin kääretortun täytteeseen. Esimerkiksi rukiisen torttupohjan kaveriksi voi yhdistää kotimaista mustikkaa tai puolukkaa. Mansikoista valmistettu kääretorttu sopii hyvin kesäjuhlien tarjottavaksi perinteisen mansikkakakun sijaan.

Italialaisella marengilla aateloitu mansikkainen kääretorttu puolestaan saa raikkaan vivahteen sitruunasta. 

Runebergin kääretorttu tuo hauskaa vaihtelua perinteisille runebergintortuille. Näyttävässä leivonnaisessa maistuvat tortuista tutut maut: manteli, piparkakku ja vadelmahillo.

Unelmatortut ja muut suklaakääretortut

Suklainen kääretorttupohja valmistuu korvaamalla puoli desilitraa perunajauhoja kolmella ruokalusikallisella sokeritonta kaakaojauhetta. Voit tehdä ohjeella perinteisen unelmatortun tai tuunata täytettä mieleiseksesi oman makusi ja tilanteen vaatimalla tavalla.

Perinteisessä unelmatortussa on kaakaopohjan täytteenä tuhti voikreemi, mutta astetta kevyempään versioon sopii perinteisestä kääretortusta tuttu kermavaahto, rahka tai tuorejuusto sekä vaikkapa aprikoosin puolikkaat tai aprikoosi– tai omenahillo. Myös mansikat ovat ihania makupareja suklaiselle kääretorttupohjalle.

Gluteeniton valkosuklaa-unelmatorttu on oikea herkkusuun toiveuni. Sen täyte valmistetaan paahdetusta valkosuklaasta ja kermasta. Paahdettu valkosuklaa hivelee makuhermoja ja sopii gluteenittomaan kääretorttuun kuin unelma. Varaa unelmatortun leipomiseen aikaa, sillä vaikka täytteen tekeminen on helppoa, se vaatii useamman tunnin aikaa.

Marsalaviinillä terästettu tiramisukääretorttu ja englantilainen viskillä viimeistelty Irish cream -täytteinen suklaakääretorttu ovat leivonnaisia aikuiseen makuun. Ne sopivat hyvin talviseen juhlapöytään. 

Tuhdilla pähkinä-suklaalevitteellä eli Nutellalla täytetty sekä raikkaalla sitruuna-mascarponekuorrutteella viimeistelty keväinen kääretorttu koristellaan somasti ranskanpastilleilla.

Kääretorttu onnistuu myös marenkisena

Makea marenki sopii kääretorttuun joko perinteisen torttupohjan sijaan tai hunnuksi leivonnaisen pinnalle. Hurmaannu marja-marenkirullasta, mokkakääretortusta ja pistaasi-vadelmakääretortusta.

Kääretortut pääsiäiseen ja jouluun

Kääretorttu sopii mainiosti koristamaan niin joulun kuin pääsiäisenkin kahvipöytää.

Jouluhalko eli Bûche de Noël on alkujaan ranskalainen, puuhalon muotoon koristeltu kääretorttuleivonnainen, jota tarjotaan perinteisesti joulunaikaan. Kuorrutuksessa ja täytteessä käytetään usein kahvin tai suklaan avulla värjättyä voikreemiä, mutta leivonnaisen päällystämiseen voi käyttää vaikka kermalla notkistettua tummaa suklaata.

Luumukääretortussa yhdistyvät joulutortuista tuttu luumumarmeladi sekä jouluisat maut: kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma. Kääretortun päälle laitettava luumuvaahto yllättää kinuskisella makeudellaan.

Myös pähkinäpohjaisessa luumu-jäätelökääretortussa yhdistyy veikeä luumumarmeladi ja makea kinuski. Luumumarmeladin voi halutessaan terästää tilkalla mantelilikööriä.

Jos rakastat porkkanakakkua, ihastut takuulla myös suosikkileivonnaisesi maut yhdistävään porkkanakääretorttuun. Täytettä ja kuorrutusta pitää olla paljon, koska ne yhdessä porkkanaraasteen kanssa ovat tortun mehevyyden salaisuus. Porkkanakääretorttu sopii paitsi pääsiäiseen, myös mihin tahansa juhla- ja herkkuhetkeen.

Pääsiäiskääretorttu koristellaan erilaisilla pääsiäis­makeisilla. Täytteenä on banaania ja sitruunatahnaa, päällä raikas sitruuna-tuorejuustokuorrute. Myös mangolla ja kirpsakalla passiohedelmällä täytetty kääretorttu sopii sulostuttamaan pääsiäisen kahvipöytää.

Kääretorttuleivokset ja -kakut

Jos perinteinen kääretorttu täytevaihtoehdoista huolimatta tylsistyttää, leikkaa torttu paloiksi ja koristele ne vaikkapa kermavaahdolla ja raikkailla marjoilla somiksi leivonnaisiksi. 

Näyttävä Charlotte russe herättää huomion missä tahansa kahvipöydässä. Charlotte russe on ranskalaisen kokin Marie-Antoinette Carêmen kehittämä jälkiruokaherkku, joka on nimetty hänen työnantajansa Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n mukaan. Charlotte russe kootaan kääretorttuviipaleista sekä kermahyytelötäytteestä, jonka voi maustaa monin eri tavoin.

Kääräisty mansikkakakku on helppo, mutta näyttävä herkku. Se kootaan kääretorttu­paloista ja viimeistellään tuoreilla, makeilla mansikoilla, valmiilla sitruunarahkalla sekä suklaarouheella. 

Jos haluat päästä helpolla, vadelmajäätelökakku on valintasi.  Valkoisella sokerimassakuorrutteella kuorrutettu vadelmajäätelökakku syntyy nopeasti valmiista kääretortusta, jäätelöstä ja sorbetista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Jouluhalko viidellä tapaa

X