Ruoka

Pavlovan salaisuus on täydellisessä marengissa – näillä nikseillä ja resepteillä jälkiruokien kuningatar onnistuu

Pavlova-kakku on varma valinta juhlaan kuin juhlaan. Gluteeniton marenkikakku muuntautuu helposti niin keväisen juhlapöydän keskipisteeksi, kesäjuhlien hitiksi kuin talven juhlapöydän kuningattareksikin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Pavlova-kakku on täydellinen juhlapöydän tarjottava. Täytteitä vaihtamalla se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Pavlova-kakku on varma valinta juhlaan kuin juhlaan. Gluteeniton marenkikakku muuntautuu helposti niin keväisen juhlapöydän keskipisteeksi, kesäjuhlien hitiksi kuin talven juhlapöydän kuningattareksikin.

Pavlova-kakku yhdistää päältä rapean ja sisältä sitkaan marengin, pehmeän kermavaahtopilven sekä raikkaat ja maukkaat täytteet. Kokosimme sivustomme parhaat ohjeet sekä vinkit valmistukseen. 

Lue myös: Näin syntyy täydellinen marenki

Pavlova-kakku on Australian kansallisleivonnainen ja kehitetty maassa venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan vierailun innoittamana 1920-luvulla. Kun tarkkaan katsoo, valkoinen marenkipohja todella tuo mieleen balleriinan valkoisen tutun.

Pavlova-kakku on oiva juhlapöydän tarjottava, sillä gluteenittomana herkkuna se sopii moneen ruokavalioon. Täytteitä vaihtamalla se on myös helppo muuntaa sesonkiin sopivaksi. Yhtä aikaa pehmeä, rapea ja suussa sulavan makea pavlova-kakku on helppo valmistaa, kunhan vältät muutaman kompastuskiven. 

Täydellinen pavlova-kakku onnistuu näillä nikseillä

Pavlova-kakku on päältä rapea ja sisältä sitkas. Täydellinen rakenne vaatii paitsi kananmunan valkuaisia ja sokeria, myös tilkan etikkaa ja ripauksen maissitärkkelystä. Happo takaa sitkeän sisuksen, maissitärkkelys puolestaan parantaa marengin rakennetta. 

Jos kaipaat pavlovaan pientä jujua, esimerkiksi vadelman tai viikunan makuinen etikka tuo marenkipohjaan herkullisen makulisän. Mausteeksi sopii myös sitruunankuoriraaste, ripaus vaniljaa, erilaiset pähkinäjauheet tai vaikkapa sulatettu suklaa.

Valmista marenki huoneenlämpöisistä kananmunista, sillä ne sitovat jääkaappikylmiä munia enemmän ilmaa itseensä. Sokeriksi voi valita perinteisen taloussokerin, mutta hienokiteinen sokeri liukenee valkuaisiin varmimmin. 

Huolehdi, että kaikki työvälineet ovat täysin puhtaita ja kuivia. Pienikin tilkka rasvaa tai vettä pilaa marengin alkuunsa. Myös kananmunan keltuaisella on sama vaikutus. Varminta on vatkata marenki metallikulhossa, sillä muovikulhoon jää helposti rasvaa pintaan. 

Täydellinen pavlova-kakku valmistuu, kun vatkaat marengin huolellisesti. Helpointa on käyttää yleiskonetta tai vähintään sähkövatkainta. Käsipelillä työhön ei missään tapauksessa kannata ryhtyä. Vatkaa valkuaiset ensin vaahdoksi, lisää sitten sokeria pienissä erissä noin ruokalusikallinen kerrallaan. Vaahdon tulee olla paksua ja kiiltävää. Vaahtohuippujen ei pidä taipua päästä vaan sojottaa jämäkästi ylös. Jos vatkausaika on liian lyhyt, sokeri ei ennätä liueta kunnolla valkuaiseen ja marenki tihkuttaa nestettä. 

Muotoile marenki leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esimerkiksi kuumaan veteen kastettu, kuiva metallinen paletti on oiva työkalu marengin levittämiseen, sillä tahmea marenkivaahto ei tartu kuumaan lastaan läheskään yhtä tehokkaasti kuin kylmään lusikkaan. Muovaa pavlova-kakku reunoilta korkeammaksi siten, että keskelle jää reilusti tilaa täytteelle.

Esilämmitä uuni, sillä valkuaisvaahto ei kestä seisottamista. Pidä lämpö maltillisena eli noin sadassa asteessa, sillä kakku on tarkoitus kuivattaa uunissa paistamisen sijaan. Mitä alhaisemmalla lämmöllä sen jaksaa tehdä, sitä varmempaa, että marenki säilyy kauniin poutapilven valkoisena. Marenki on kypsä, kun sen pohja tuntuu kevyeltä ja irtoaa helposti leivinpaperista.

Pavlova-kakku sopii erinomaisesti juhliin, sillä marenkipohjan voi valmistaa vaikka viikkoa ennen kekkereitä. Kun pohjan säilyttää kuivassa paikassa, ei kosteus pääse pehmentämään sitä. Täytteet lisätään vasta juuri ennen tarjoilua.

Oletko kokeillut vegaanista marenkia? Vegaaninen marenki syntyy kikherneiden liemestä – näin se onnistuu ensikertalaiseltakin!

Tuunaa täytteillä

Pavlova-kakku täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja koristellaan hedelmillä tai marjoilla. Australiassa täytteeksi valitaan usein kiiviä, persikkaa ja vadelmaa. Täytteitä ja koristeita vaihtamalla kakusta saa kuitenkin eri sesonkeihin sopivan jälkiruoan kahvin kera.

Koska marenki itsessään on kovin makea, kannattaa sen vastapainoksi täytteeseen valita jotain hapanta: lemon curd -sitruunatahnaa, karpaloita tai vaikkapa passiohedelmää. Myös kermavaahto kannattaa maustaa maltillisesti sokerilla.

Yhden suuren kakun sijaan voit leipoa myös monta pientä leivosta. Tai leivo pavlova-kakku vaihteeksi rullalle kääretortun tapaan. Mallia ja inspiraatiota voi ottaa alla olevista ohjeista.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Leivo näyttävä marenkikakku pääsiäiseksi – 4 herkullista ohjetta

X