Reseptit

Kalaterriini

Kalaterriini on hienostunut ranskalainen alkupala, joka tarjotaan kylmänä sitruunamajoneesin kanssa. Valmista terriini jo tarjoamista edeltävänä iltana.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kalaterriini

  • 600 g valkolihaista kalaa fileinä
  • 250 g kylmäsavulohta tai kirjolohta
  • 3 munanvalkuaista
  • 3 dl kylmää kuohukermaa
  • 1.5 tl suolaa
  • valkopippuria
  • 150 g tuoretta pinaattia
  • raastettua muskottipähkinää

Valmistusohje

Kalaterriini valmistuu näin:

1. Poista kalafileistä ruodot tarkasti. Paloittele fileet parin sentin viipaleiksi. Levitä palat lautaselle, peitä foliolla ja pane pakastimeen pariksikymmeneksi minuutiksi. Jääkylmistä aineksista syntyy pehmein mureke. Käytä siis terriiniin myös jääkaappikylmiä munia ja kermaa.

2. Vuoraa noin 1,5 litran vetoinen leipävuoka ensin leivinpaperisuikaleilla, jotka ulottuvat reilusti vuoan reunojen yli. Vuoraa vuoka seuraavaksi kylmäsavulohiviipaleilla siten, että nekin ulottuvat reunojen yli. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.

3. Ota kalapalat pakastimesta ja jauha ne monitoimikoneessa sileäksi. Pysäytä kone pari kertaa jauhamisen aikana ja kaavi mukaan kulhon reunoille jäänyt kalamassa. Lisää seokseen munanvalkuaiset yksi kerrallaan (säästä keltuaiset majoneesiin) sekä suola ja valkopippuri. Kaada joukkoon lopuksi kerma ohuena nauhana, ja sammuta kone heti, kun kerma on sekoittunut kalamassaan. Jos kone käy liian kauan kerman lisäämisen jälkeen, tulee massasta paksua ja terriinistä kuiva.

4. Ryöppää pinaatinlehdet vedessä. Kaada siivilään ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Puserra pinaatit kuiviksi ja jauha sileäksi monitoimikoneessa. Mausta pinaatti vastaraastetulla muskotilla ja ripauksella suolaa. Sekoita kolmannes kalaseoksesta pinaattiin. Voit tarkistaa terriinin maun kypsentämällä pienen nokareen kumpaakin kalaseosta mikrossa.

5. Levitä puolet valkoisesta kalamassasta vuoan pohjalle, lusikoi päälle vihreä massa, tasoita ja kaada päälle loput valkoisesta seoksesta. Tasoita terriini hyvin lusikalla painellen. Käännä reunan yli roikkuvat lohiviipaleet ja leivinpaperisuikaleet päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla.

6. Pane terriinivuoka korkeareunaiseen uunivuokaan. Lisää uunivuokaan sen verran kuumaa vettä, että se ulottuu terriinivuoan puoliväliin. Kypsennä uunissa tunnin ajan.

7. Anna terriinin jäähtyä vuoassa ja leikkaa kalaterriini viipaleiksi vasta täysin kylmänä.

Kokeile myös yrttikastikkeen kanssa tarjottavaa juures-pähkinäterriiniä, sinihomejuustoterriiniä tai kahden kalan mureketta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy saksanpähkinä-broileriterriini

X