Käpykakku
Käpykakku on joulupöydän klassikko. Viitseliäs leipoo kakun itse. Täytteessä mais- tuvat sulassa sovussa makean kirpeä omena ja täyteläinen mokkavaahto.
Ainekset
Pohja
- 4 kananmunaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 200 g tuorejuustoa
- 1 dl tomusokeria
- 1 rkl pikakahvijauhetta
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl omenasosetta tai -hilloa
Kuorrutus
- 125 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl tomusokeria
- 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
Päälle
- 200 g mantelimassaa
- 1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta
Pinnalle
- 1 rkl tomusokeria
Valmistusohje
1. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) reunojen ja pohjan väliin leivinpaperi. Voitele ja jauhota vuoan reunat.
2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhoseos munavaahtoon kevyesti nostellen. Kaada taikina vuokaan. Tasoita pinta. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Jos taikinaa tarttuu tikkuun, jatka kypsentämistä 5 minuuttia kerrallaan. Anna kakkupohjan jäähtyä ja irrota vuoan reunat. Nosta kakku vuoasta. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Leikkaa kakkupohjat kävyn muotoa muistuttaviksi.
3. Vatkaa tuorejuusto, tomusokeri ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella tasaiseksi. Vatkaa kuohukerma toisessa kulhossa löysäksi vaahdoksi ja sekoita kermavaahto tuorejuustoseokseen.
4. Nosta alimmainen kakkulevy tarjoilulautaselle. Levitä päälle puolet omenasoseesta ja tuorejuustotäytteestä. Aseta päälle keskimmäinen kakkulevy. Levitä päälle loput omenasoseesta ja tuorejuustotäytteestä. Aseta päällimmäinen kakkulevy täytteiden päälle. Siisti kakun reunat.
5. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi, tomusokeri ja kaakaojauhe kuohkeaksi. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille.
6. Sekoita sähkövatkaimella mantelimassa ja kaakaojauhe tasaiseksi. Pyöritä massa palloksi ja kauli leivinpaperin päällä ohueksi pyöreäksi levyksi. Nosta leivinpaperin avulla kakun päälle. Muotoile kakkua kävyn muotoon. Leikkaa terävällä veitsellä käpyyn suomuja. Viimeistele käpykakku siivilöimällä kakulle juuri ennen tarjoilua tomusokeria.
Vinkki! Mantelimassasta ja kaakaosta sekoitettu päällinen kannattaa kaulita tarpeeksi ohueksi, jotta kävyn suomut saa leikattua pintaan kauniisti. Parhaimmillaan käpykakku on seuraavana päivänä, jolloin maut ovat tekeytyneet tasapainoisiksi.
Lue myös: Kanelinen Charlotte-kakku
Lue myös Kotiliesi.fi: Christmas pudding eli liekitetty brittiläinen joulukakku
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous