Reseptit

Kauraleipä

Omatekoisen kauraleivän rapeus vie kielen mennessään. Leivän kuoresta saa entistä rapeamman, kun uuniin suihkuttaa hieman vettä.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 dl vehnäjuurta
  • 4 dl vettä
  • 1 tl hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • n. 7 dl täysjyvävehnäjauhoja

Valmistusohje

Kauraleivässä on vehnäjuurta, kaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja.

Pane vehnäjuuri, vesi, hiiva, suola ja siirappi kulhoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa hyvin joko koneessa tai käsin. Peitä taikina leivinliinalla. Anna kohota huoneenlämmössä vähintään kaksi tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahteen osaan. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle. Anna leipien kohota peitettyinä noin puoli tuntia. Pistele kohonneet leivät haarukalla.

Paista leipiä 250 asteen uuninlämmössä 10 minuuttia. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. Saat rapeamman paistopinnan, kun suihkutat uuniin vähän vettä. Nosta leivät ritilälle jäähtymään.

X