Reseptit

Keitetyt ravut, 40 kpl

Alkuruoaksi riittää noin viisi rapua ruokailijaa kohti, mutta pääruoaksi niitä on syytä varata kullekin vähintään viisitoista.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 40 rapua
  • 5 l vettä
  • 1 ½ dl karkeaa suolaa
  • 2-3 sokeripalaa
  • 2 punttia kruunutilliä

Valmistusohje

Leikkaa ensin tillinvarret pätkiksi ja sido pätkät nipuiksi puuvillalangalla.

Mittaa vesi kattilaan ja lisää suola, sokeripalat sekä kolmannes tillistä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia. Poista tilli.

Tarkista, että kaikki keitettävät ravut ovat eläviä. Huuhdo ravut tarvittaessa kylmällä vedellä.

Lisää elävät ravut kiehuvaan liemeen yksitellen parissa kolmessa erässä ja pidä huoli siitä, että vesi kiehuu kunnolla ennen kuin lisäät uudet ravut. Paina ravut reikäkauhalla liemen peittoon ja lisää taas kolmannes tillistä. Keitä rapuja 8–10 minuuttia sen jälkeen, kun vesi on alkanut kiehua uudelleen viimeisen ravun jälkeen.

Poista tilliniput ja lisää jäljellä oleva kolmannes tillistä. Jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Pane kattila kylmään veteen. Lisää jääpaloja tai anna kattilan seistä altaassa, johon valutat koko ajan kylmää vettä.

Ravut voi nauttia 6–12 tunnin kuluttua keittämisestä, mutta joidenkin mielestä ne maistuvat parhailta vasta vuorokauden kuluttua.

Nosta ravut liemestä huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Asettele ravut vadille ja koristele ne kruunutillillä tai mustaherukanlehdillä. Kata pöytään paahtoleipää, levitettä ja runsaasti hienonnettua tilliä.

Juomaksi sopivat vesi, olut, snapsi sekä kuiva ja kevyt tai aromaattinen valkoviini (Muscadet, Mosel, Chablis, Alsacen Gewürztraminer, Sancerre tai Pouilly-Fumé).

Vinkki:

Alkuruoaksi riittää noin viisi rapua ruokailijaa kohti, mutta pääruoaksi niitä on syytä varata kullekin vähintään viisitoista.

Sorsastuskausi alkaa rapukauden käynnistyttyä. Jos rapuja tarjotaan vain alkuruoaksi, niiden jälkeen voi herkutella sorsapaistilla.

Pakastetut ravut

Jos ostat pakastettuja rapuja, voit sulattaa ne itse keitetyssä, kylmässä liemessä. Pakasterapuihin sopii muuten sama liemi kuin elävien rapujen keittämiseen, mutta suolan määrän voi vähentää puoleen, sillä ravut ovat jo valmiiksi suolaisia.

Keitä liemi muuten edellä olevan ohjeen mukaan. Jäähdytä liemi, pane jäiset ravut liemeen ja anna niiden sulaa siinä hitaasti jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.

X