Reseptit

Lipeäkalaa valkokastikkeen kanssa

Lipeäkala maistuu keitettyjen perunoiden, herneiden ja valkean peruskastikkeen kanssa. Katso tästä kolme tapaa valmistaa joulun paras lipeäkala!

Teksti:
Inga Aaltonen
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lipeäkalan keittäminen

  • 1 kg lipeäkala
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl vettä

Valkea peruskastike BÉCHAMEL

  • 50 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 7 dl kiehuvaa maitoa
  • 1.5 tl suolaa
  • (mauste-, valko- tai mustapippuria)

Valmistusohje

Lipeäkala valkokastikkeen kanssa tehdään näin.

Sulata pakastettu lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaan. Sulaminen kestää yllättävän kauan, jääkaapissa jopa 2-5 vuorokautta, huoneenlämmössä vuorokauden ja kylmässä vedessä 6-8 tuntia.

Tässä kolme eri tapaa kypsentää lipeäkala:

Lipeäkalan valmistus keittäen

Nosta sulaneet kalapalat nahkapuoli alaspäin emali- tai teräskattilaan. Ripottele pinnalle 2 tl suolaa ja lisää vettä noin 1 dl kalakiloa kohden. Peitä kannella ja kypsennä lipeäkalaa miedolla lämmöllä 20–25 minuuttia. Nosta kala reikäkauhalla tarjoiluvadille.

Lipeäkala uunissa:

Nosta kala voideltuun uunivuokaan tai paistopussiin nahkapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle kalakiloa kohden noin 2 tl suolaa. Ellei kala ole paistopussissa, peitä vuoka kannella. Kypsennä 200–225 asteessa 40–55 minuuttia kalan
paksuudesta riippuen. Kaada muodostunut neste pois.

Lipeäkala valmistuu mikrossa

Nosta sulatettu kala mikroaaltouunin kestävään vuokaan nahkapuoli alaspäin. Jos ripottelet pinnalle suolaa ennen kypsentämistä, kalasta tulee kiinteämpi. Jos haluat kalasta pehmeää, mausta suolalla vasta kypsänä. Lisää tilkka vettä.

Peitä vuoka kannella ja kypsennä kalaa täydellä teholla (800 W) annoksen koosta ja kalan laadusta riippuen 8-12 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka tarvittaessa kypsentämistä pienemmällä teholla vielä 5-6 minuuttia. Kaada muodostunut neste pois.

Peitä uudelleen kannella ja anna lämmön tasaantua viitisen minuutin.

Tarjoa lipeäkala kuumana kuorittujen, keitettyjen ja kuumien perunoiden, herneiden ja valkean peruskastikkeen kanssa. Jokainen maustaa annoksensa pöydässä itse suolalla, maustepippurilla, valko-tai mustapippurilla ja sinapilla.

Valkea peruskastike BÉCHAMEL

1. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kääntele seosta hetken puulastalla, mutta älä anna sen ruskistua. Kiehauta toisessa kattilassa maito ja lisää sitä vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes kastike on tasaista.

2. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia välillä sekoittaen, ettei kastike pala pohjaan. Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoamista.

Vinkki:
Terästä lipeäkalan makua anjoviksella: levitä tarjolle tuotavan, keitetyn lipeäkalan päälle 10–12 anjovisfileetä, kierrä maustepippurimyllystä tuoksuva raita koristeeksi, mausta valkokastike anjovisliemellä ja ripauksella sokeria.

Katso myös: Mätivaahtoa ja saaristolaisleipää

Katso myös Kotiliesi.fi: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

X