Lohitataki
Japanilainen lohitataki on varma valinta, kun kaipaat eleganttia ja helppotekoista alkuruokaa. Lohi tarjotaan vain pinnaltaan kevyesti paistettuna ponzukastikkeen kanssa.
Ainekset
Lohitataki
- 500 g hyvin tuoretta lohta (keskipalaa)
- 1 tl hienoa merisuolaa
- 1 tl rypsiöljyä
- 1 dl seesaminsiemeniä
Ponzukastike
- 4 rkl japanilaista soijakastiketta
- 2 limetin mehu
- 2 rkl riisiviinietikkaa
Tarjoiluun
- 100 g retikkaa
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 50 g versoja (esim. rucolaa)
- 1 limetti
Valmistusohje
Lohitataki valmistuu helposti näin:
1. Poista lohesta ruodot ja nahka. Leikkaa lohipala pitkittäin kahdeksi tai kolmeksi tangoksi. Mausta kala suolalla ja anna maustua huoneenlämmössä hetki. Paahda seesaminsiemenet kevyesti kuivalla paistinpannulla. Kaada siemenet lautaselle.
2. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja lohitangot. Paista kohta- laisella lämmöllä kaikilta sivuilta noin 20 sekuntia. Tarkoitus on, että vain lohen pinta kypsyy. Kääntele lohi seesaminsiemenissä ja laita jääkaappiin
tai pakastimeen viilentymään. Tatakin voi myös pakastaa, jos kala on tuoretta.
3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kuori ja viipaloi retikka ohuelti ja mausta riisiviinietikalla. Leikkaa limetti lohkoiksi.
4. Leikkaa lohitataki noin 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet tarjoiluvadille versojen ja limettilohkojen viereen. Tarjoa kastike erikseen.
Vinkki! Kirpeät versot ja retikkaviipaleet viimeistelevät alkuruoan. Voit valmistaa lisukkeeksi myös aasialaisen salaatin.
Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 5/2024.
Lue myös Kotiliesi.fi: Dukkahilla maustettu lohipastrami
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous