Reseptit

Marmoroitu karpalojuustokakku

Karpalo-juustokakun pohja tehdään hauskasti perinteisten juustokakkupohjien sijaan piparkakkutaikinasta.

Teksti:
Katri Schröder

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 250 g (½ pkt) piparkakkutaikinaa

täyte:

  • 6 liivatelehteä
  • 2.5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 250 g maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (2 % rasvaa)
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl sitruunamehua

karpalosose:

  • 200 g karpaloita
  • 2 rkl vettä
  • 4 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Kauli sulaneesta piparkakkutaikinasta ohut pyöreä levy. Painele levy leivinpaperilla vuoratun, irtopohjaisen vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille niin, että reunat nousevat noin 3 cm. Aseta pohjalle leivinpaperilevy ja kaada päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja jatka paistamista 3-4 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

3. Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne mikroaaltouunissa tai kattilassa kiehuvaan sitruunamehuun. Lisää seos ohuena nauhana rahkaseokseen hyvin sekoittaen ja kääntele lopuksi vaniljavaahto joukkoon.

4. Levitä täyte jäähtyneen piparkakkupohjan päälle. Anna kakun hyytyä ensin tunnin ajan.

5. Mittaa karpalososeen ainekset kattilaan, anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Kaada siivilään ja purista sose läpi. Käytä noin 3 ruokalusikallista sosetta kakkuun, ja säästä loput kastikkeeksi.

6. Valuta kakun pinnalle karpalososetta ja vedä veitsellä pintaan kuvio. Anna kakun hyytyä kylmässä peitettynä vielä 4-5 tuntia tai yön yli ennen tarjoamista. Tarjoile kakku karpalokastikkeen kanssa.

X