Reseptit

Maukas madekeitto

Miedon makuisesta mateesta syntyy maailman lempein kalakeitto. Made on maukas ja kiinteä soppakala. Korvaa maitotuotteet kalaliemellä, jos et pidä kermaisesta madekeitosta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Madekeitosta voi tehdä joko kermaisen tai kirkkaan.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg:n painoinen nyljetty made
  • 1 sipuli
  • 1 tl suolaa
  • 6 maustepippuria
  • 1/2 kalaliemikuutiota
  • 5 dl vettä
  • 4-6 perunaa
  • 3 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl voita
  • silputtua ruohosipulia ja/tai tilliä

Valmistusohje

 

Pyydä kalakauppiasta nylkemään made, niin pääset helpommalla. Paloittele made neljään osaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori perunat ja pane ne kylmään veteen.

Pane kalapalat, sipulisilppu ja mausteet kattilaan. Lisää vesi ja murenna sekaan puolikas kalaliemikuutio. Anna mateen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä. Siivilöi liemi ja lisää liemeen paloitellut perunat (sekä mateen maksa, jos haluat käyttää sen). Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia.

Perkaa mateen palat ruodottomiksi. Lisää keittoon kerma, maito ja kalapalat. Kuumenna madekeitto kiehuvaksi. Tarkista liemen maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Viimeistele madekeitto voinokareella ja silppua pinnalle ruohosipulia ja/tai tilliä.

Vinkki:  Voissa rapsakaksi paistetut ruisleipäkuutiot sopivat mainiosti madekeiton lisukkeeksi.

Katso muita madekeiton reseptejä:

Juures-madekeitto

Kotiliesi.fi: Jokivarren madekeitto
Kotiliesi.fi: Madekeitto Eero Mäkelän ohjeella

X