Ihmiset ja suhteet

Helena Ranta löysi uuden puolison: ”Tämä on semmoinen vanhojen ihmisten romanssi”

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta omisti uransa sotien ja konfliktien uhreille. Nyt hänellä on aikaa harrastuksille ja uudelle avioliitolle.

Teksti:
Essi Salonen

Helena Ranta nauttii eläkepäivistään. Tuoreen avioliiton lisäksi niihin kuuluu konsertteja ja kirjallisuutta.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta omisti uransa sotien ja konfliktien uhreille. Nyt hänellä on aikaa harrastuksille ja uudelle avioliitolle.

Helena Ranta, 77, on yhtä hymyä Tammisaaren-asunnossaan. Kerrostalokolmio on ollut hänen kotinsa pari vuotta. Maailman konfliktialueilla uransa tehnyt oikeushammaslääkäri muutti kimpsunsa ja kampsunsa pieneen merenrantakaupunkiin ja jätti omakotitalon lumityöt Raaseporin Åminneforsissa taakseen.

Uudessa kotipaikassa on hyvä vanheta, mutta hymyyn on painavampikin syy. Kolmen vuosikymmenen yksinelon jälkeen Helena Rannalla on mies rinnallaan, Jukka.

Jukka on Helenan koulutoveri Imatralta, mutta tässä iässä he kohtasivat Tammisaaressa. Aluksi käytiin elokuvissa ja sen sellaista. Nyt pariskunta asuu saman katon alla, kun Jukka muutti Helenan luo.

Vuosi sitten Helena ja Jukka sanoivat ”tahdon” Tammisaaren maistraatissa ystävien todistaessa. Helena sanoo, ettei hän olisi naimisiinmenosta niin välittänyt, mutta Jukka välitti.

– Enkä minäkään siinä estettä nähnyt.

Helena vaikuttaa onnelliselta.

– Tämä on semmoinen vanhojen ihmisten romanssi.

Kun Helenan työntäyteiset vuodet ovat ohi, on aikaa harrastaa. Mikä sen mukavampaa, kun kaikkea voi kokea toisen kanssa: kulkea kulttuuririennoissa, hiihtämässä tai sienimetsällä.

Lue myös: Minna Oulasmaa löysi ensimmäisen aidon rakkaussuhteen, kun oli jo isoäiti

Helena työssään mahdollisella albaanisiviilien surmapaikalla Račakin kylässä Etelä-Kosovossa vuonna 2000.
Helena Ranta työssään mahdollisella albaanisiviilien surmapaikalla Račakin kylässä Etelä-Kosovossa vuonna 2000. © Kotialbumi

Helena Ranta on ollut ihmiskilpenä ja nähnyt pommi-iskuja

Oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta tunnetaan naisena, joka näkyi televisiossa, kun Bosniassa, Kosovossa, Irakissa tai Tšetšeniassa tapettiin satoja ja tuhansia, tsunami iski tuhovoimallaan Thaimaahan, Estonia upposi tai suomalaisessa koulussa ammuttiin lapsia.

Helena on tutkinut konfliktien uhreja, kohdannut heidän läheisiään ja katsonut sotarikollinen Slobodan Miloševicia silmästä silmään Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Työkomennuksillaan hän on joutunut tulituksen keskelle, ollut autopommi-iskussa, ihmiskilpenä ja kaksi kertaa pidätettynä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Oikeushammaslääkäri Helena Ranta: 
”Maailmalla on opittu, että 
minua ei höynäytetä”

Helena on eläkkeellä virastaan Helsingin yliopistosta, mutta kysyntää hänen asiantuntemukselleen riittää yhä. On seminaareja, kouluvierailuja ja pyyntöjä tulla puhumaan sotarikostutkinnasta.

Helena vakuuttaa, että osaa olla myös tekemättä mitään, mutta mielellään hän sanoo puhujapyyntöihin kyllä, koska terveyttä ja intoa piisaa. Kokemustaan oikeuslääketieteessä ja kriisienhallinnassa Helena kokee velvollisuudekseen jakaa eteenpäin.

– Olen saanut elämässäni niin paljon, että nyt on minun aikani antaa takaisin.


Juttu on lyhennelmä Essi Salosen kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 6/2024.


X