Julkkikset

Menestyskirjailija Satu Rämö voi keskittyä uraansa, kun Björgvin-rakas huolehtii kodista – yhtä lausetta pari ei käytä koskaan

Kun Satu Rämö matkustaa markkinoimassa kirjojaan, puoliso Björgvin Hilmarsson pitää huolta kodista ja lapsista Islannissa.

Teksti:
Maria Mäkelä
Kuvat:
Liisa Valonen, haastateltavien kotialbumi

Satu Rämö ja Björgvin Hilmarsson ovat olleet yhdessä liki 20 vuotta.

Kun Satu Rämö matkustaa markkinoimassa kirjojaan, puoliso Björgvin Hilmarsson pitää huolta kodista ja lapsista Islannissa.

Tämä pari on tiimi, se käy heti selväksi. Islannissa asuva Satu Rämö, 43, on ollut viimeiset kaksi kuukautta Suomessa markkinoimassa dekkarisarjansa juuri ilmestynyttä kolmatta osaa, Jakobia.

Sillä välin hänen puolisonsa Björgvin Hilmarsson, 48, on hoitanut kotia ja parin lapsia Islannin Länsivuonoilla sijaitsevassa Ísafjörðurissa. Kun kysyn, miltä pitkä erossaolo on tuntunut, Björgvin näyttää hieman hämmentyneeltä.

– Jos Satu piipahtelisi kotona, se veisi ainakin viikon kerrallaan ja keskeyttäisi hänen työnsä. Minun hommani on tukea Satua nyt ja pitää huolta siitä, että kotona on kaikki kunnossa.

Satu nyökyttelee vieressä.

– En voisi matkustaa, jos minulla ei olisi varmuutta siitä, että kotona asiat ovat hyvin. Se vapauttaa energiaani työntekoon.

Dekkarisarjan avausosa, kesällä 2022 julkaistu Hildur sinkosi Sadun suosioon, jollaista Suomessa on harvoin nähty. Tähän mennessä eri formaateissa yli 160 000 kappaletta myynyt kirja oli viime vuoden myydyin romaani Suomessa.

Sarjasta on tekeillä myös ison budjetin tv-sarja, jonka kuvausten on määrä alkaa ensi vuoden loppupuolella Islannissa.

Kirjailijalle syksy on kiireisin sesonki. Siksi puolentoista vuoden sisään kolme romaania julkaissut Satu on laukannut puhumassa kirjastoissa sekä kirjamessuilla ja -kaupoissa ympäri Suomen. Lukijoiden tapaaminen on ollut ihanaa, mutta kuukausien hotellielämää hän ei voi suositella.

– Parasta olisi tietenkin olla yhdessä perheen kanssa, mutta joskus elämä vaatii toisenlaisia päätöksiä, Satu sanoo.

Kuvamuisto Lontoosta vuodelta 2006, jolloin pari oli vielä deittailuvaiheessa.
Kuvamuisto Lontoosta vuodelta 2006, jolloin pari oli vielä deittailuvaiheessa.

Kiipeilyn kautta miehen sydämeen

Satu ja Björgvin tapasivat reykjavikilaisessa baarissa melkein 20 vuotta sitten. Islantiin opiskelijavaihtonsa aikana rakastunut Satu vieraili maassa säännöllisesti, ja yhdellä reissuistaan hän rakastui oikopäätä myös Björgviniin. Mies ei Sadun mukaan lämmennyt yhtä nopeasti.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X