Matkailu

Milano on suomalaiskirjailija Vera Valan koti – viittä kokemusta kaupungissa ei kannata ohittaa missään nimessä

Kirjailija Vera Valan, 46, rosoinen Milano on yhdistelmä urbaaneja pilvenpiirtäjiä, rähjäisiä kortteleita ja historiallista viinitarhaa.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Marek Sabogal, Unsplash, Istock, Artolympic, Aop

Milano onnistuu yhtä aikaa sympaattisuudessa ja kiehtovuudessa.

Kirjailija Vera Valan, 46, rosoinen Milano on yhdistelmä urbaaneja pilvenpiirtäjiä, rähjäisiä kortteleita ja historiallista viinitarhaa.

Milano on Vera Valan suurkaupunki. 25 vuotta sitten kihlattunsa perässä Italiaan muuttanut Vera on asunut Milanon liepeillä vuodesta 2015 puolisonsa Corradon, 13-vuotiaan Greta-tyttären ja Muffin-kissan kanssa.

Monille miljoonakaupunki on muodin mekka, mutta Veraa viehättää luksuksen kääntöpuoli. Milanoon sijoittuu myös hänen uusin Salla Kotka -dekkarisarjansa.

Vera Vala kertoo kotiseutunsa salatun kauneuden viidellä kohteella, jotka tekevät Italian-kävijään lähtemättömän vaikutuksen.

1. Rento aperitiivibuffet Naviglissa

”Milanolaisten ystävien kanssa ei sovita tapaamista välttämättä illalliselle vaan edullisemmin aperitiivibuffettiin.

Ideana on, että drinkin hinnalla saa myös pientä syötävää, kuten juustoja, leikkeleitä, oliiveja ja leipää. Yleensä herkut ovat niin suolaisia, että on pakko tilata lisää juotavaa.

Naviglin kanava-alue on tunnelmallinen illanviettopaikka. Kuva: artolympic
Naviglin alue on valtavan kaunis illanviettopaikka.

Naviglin tunnelmallinen kanava-alue on täynnä aperitiivibuffet-ravintoloita, mutta viikonloppuisin siellä on myös myyntikojuja ja taidenäyttelyitä ja kuun viimeisenä sunnuntaina antiikkimarkkinat.”

2. Leonardo da Vincin viinitarha

Corso Magenta 65

”Kun äitini kävi Milanossa, vein hänet La Vigna di Leonardoon eli Leonardo da Vincin viinitarhaan, joka on rauhallinen pieni keidas keskellä kaupunkia.

Aivan Milanon sydämessä sijaitseva La Vigna di Leonardo eli Leonardo da Vincin viinitarha ja Atellanien talo avattiin yleisölle seitsemän vuotta sitten.
Aivan Milanon sydämessä sijaitseva La Vigna di Leonardo ja Atellanien talo avattiin yleisölle seitsemän vuotta sitten.

Puutarhan kuuluisin nähtävyys on da Vincin tiettävästi istuttama viiniköynnös, joka kuuluu 1490-luvulla rakennettuun Atellanien suvun taloon.

Viinitarhalta on vain noin sata metriä Maria delle Grazien kirkkoon, jonka vanhassa luostarissa on da Vincin kuuluisa maalaus, Viimeinen ehtoollinen.”

Vera Vala.
Vera Vala.

3. Työläiskorttelin lumoa: Isola

”Opiskelen psykologiaa Bicoccan yliopistossa ja luennolle suunnatessani kuljen usein Isolan kaupunginosan läpi.

 Trendikäs Isola henkii vanhojen työläiskortteleiden tunnelmaa.
Trendikäs Isola henkii vanhojen työläiskortteleiden tunnelmaa.

Vaikka Isolasta on kuoriutunut trendikäs kohde, se henkii yhä vanhojen työläiskorttelien tunnelmaa. Harkitsin Isolaa jopa Italialainen peli -dekkarini päähenkilö Salla Kotkan asuinpaikaksi.

Isolassa voi nähdä yhä vanhan ajan milanolaista kaupunkikuvaa: paikalliset käyvät ostoksilla toreilla ja lounastavat sympaattisissa ravintoloissa. Isolaan pääsee metrolla violetinväristä linjaa pitkin.”

Isolan kaupunginosassa on runsaasti sympaattisia ravintoloita.
Isolan kaupunginosassa on runsaasti sympaattisia ravintoloita.

4. Kaikki yhden katon alla – 10 Corso Como

Corso Como 10

”Tiedän, että Corso Comon kävelykatu on shoppailijoiden mieleen, sillä sen varrelle sijoittuvat monet muodin huippubrändit. Itse pidän kuitenkin eniten 10 Corso Como -kaupasta, jonka valikoima on persoonallinen.

10 Corso Como on omalaatuinen, teemapuistomainen liiketila ja pysynyt pystyssä jo neljällä vuosikymmenellä.

Useaan kerrokseen levittäytyvässä liiketilassa on taidegalleria, kirjakauppa, ravintola sekä Italian Voguen päätoimittajan perustama vaatekauppa. 10 Corso Como on ollut samalla paikalla 1990-luvulta lähtien, ja se on yhä milanolaisten suosikki.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön 10 Corso Como (@10corsocomo) jakama julkaisu

5. Bosco Verticalen vihertävät pilvenpiirtäjät

Via Gaetano de Castillia 11

”Isolasta kannattaa jatkaa vieressä sijaitsevaan Porta Nuovaan, modernin arkkitehtuurin keskelle. Maisemaa hallitsevat pilvenpiirtäjät, joista tunnetuin on Stefano Boerin suunnittelema Bosco Verticale, Vertikaalinen metsä.

Italialainen mahtipontisuus ottaa moderneja muotojaan.
Italialainen mahtipontisuus ottaa moderneja muotojaan.

Kahden rakennuksen kompleksi on kuorrutettu 20 000 kasvilla, ja vieressä on myös sadasta erilaisesta puulajista muodostuva puiden kirjasto, Biblioteca degli Alberi.

Siellä käydessäni pistäydyn yleensä Piazza Gae Aulentin aukiolla sijaitsevassa Feltrinellin kirjakaupassa.”

Juttu on julkaistu Annan numerossa 46/2022.

X