Julkkikset

Vera Vala sai maaliskuussa koronavirustartunnan – nyt hän kärsii väsymyksestä ja keskittymisvaikeuksista ja epäilee oireiden syyksi koronaa

Italiassa asuva kirjailija Vera Vala ja hänen miehensä eivät koe vieläkään olevansa täysin kunnossa koronavirustartunnan jäljiltä. Veran mielestä pahinta on ollut jatkuva väsymys. Onneksi epämääräiset oireet ovat kuitenkin lieventyneet verrattuna viime kesään.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Ari Heinonen, Jonne Räsänen

Vera Vala on tarvinnut koronavirustartuntansa jälkeen unta enemmän kuin aiemmin.

Italiassa asuva kirjailija Vera Vala ja hänen miehensä eivät koe vieläkään olevansa täysin kunnossa koronavirustartunnan jäljiltä. Veran mielestä pahinta on ollut jatkuva väsymys. Onneksi epämääräiset oireet ovat kuitenkin lieventyneet verrattuna viime kesään.

Kirjailija Vera Vala ja hänen miehensä Corrado Bortolitti sairastuivat koronaviruksesta viime maaliskuussa. Molemmat parantuivat, mutta epämääräiset oireet ovat vaivanneet heitä vielä tänä syksynäkin.

– Mitään ‘virallisia‘ jälkitauteja meillä ei ole todettu, enkä ole käynyt lääkärissä. Mieheni on käynyt läpi useamman lääkärintarkistuksen lentäjän työnsä vuoksi, ja hänet on todettu lentokelpoiseksi. Mutta olemme väsyneempiä kuin aikaisemmin ja nukumme yhä päiväunet aina kun mahdollista, vaikka yöunien määrä on säilynyt ennallaan, Vera sanoo.

Molemmat harrastavat aktiivisesti liikuntaa ja kokevat, että heidän peruskuntonsa on hyvä. Sairauden jälkeen he ovat jatkaneet liikuntaharrastuksiaan. Pariskunta asuu Milanon seudulla.

Väsymys painaa kuitenkin erityisesti Veraa.

– Joskus tuntuu, että silmät painuvat kiinni ja meinaan nukahtaa jopa kesken kävelyn. Ilman päikkäreitä pärjään ehkä päivän, kaksi päivää ilman on jo liikaa. Lisäksi minulla on ollut epämääräisiä nivelkipuja, jotka aaltoilevat. Eli välillä niitä ei ole lainkaan, sitten ne taas palaavat. Myös mieheni on kärsinyt nivelkivuista.

Vera Vala ja Corrado Bortolitti.
Vera Vala ja Corrado Bortolitti ovat kärsineet muun muassa väsymyksestä sen jälkeen, kun he sairastuivat koronaviruksesta.

Keskittymisvaikeuksia ja hengästymistä

Vera kertoo, että hänen miehensä sairasti koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavamman muodon. Virus iski keuhkoihin ja mies joutui kymmeneksi päiväksi sairaalaan. Corradon keuhkoihin on jäänyt sairauden jäljiltä arpikudosta, minkä takia hän hengästyy yhä edelleen helpommin kuin ennen koronaa.

Veralla oli sairastaessaan muun muassa kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä. Lisäksi hän menetti hajuaistinsa viikoksi.

Tällä hetkellä Veralla on väsymyksen lisäksi jonkin verran keskittymisvaikeuksia. Hän kokee, että uuden tiedon omaksuminen on ollut hieman vaikeampaa kuin aikaisemmin.

Helsingin Sanomien mukaan koronavirus voi aiheuttaa myös neurologisia häiriöitä. Lehden mukaan koronaviruksesta johtuvat neurologiset komplikaatiot ovat kuitenkin olleet Suomessa harvinaisia.

– On vaikea tietää,  johtuvatko oireemme juuri koronasta, mutta olemme toki seuranneet aihetta ja huomanneet, että samankaltaisia oireita on ollut muillakin. Lisäksi oireemme alkoivat heti koronan jälkeen.

Vera kokee, että oireet ovat silti lientyneet.

– Hiukan tämä väsymys on onneksi hellittänyt, eli kesällä tilanne oli pahempi. Mutta vieläkään emme tunne olevamme ihan sataprosenttisesti samassa kunnossa kuin ennen tartuntaa.

Lääkäriin hän on ajatellut menevänsä, jos oireilu jatkuu vielä ensi vuonna.

– Jos tämä päiväaikainen nukahtelu jatkuu vielä talvenkin jälkeen, niin ehkä sitten menen, mutta toistaiseksi uskon, että tämä menee lopulta itsestään ohi.

Vera ei myöskään pelkää sairastuvansa tautiin uudestaan.

– Luotan siihen, että ainakin seuraavat kuukaudet minulla pysyy immuniteetti. Lisäksi Italiassa ylitettiin miljoona tartuntaa. Tartuntoja on nyt niin paljon enemmän kuin keväällä, että jos ihmiset kovasti sairastuisivat koronavirukseen toistamiseen, siitä olisi varmasti uutisoitu.

Lue myös: Koronavirus pelottaa monia – tämä terapeutin helppo harjoitus auttaa hallitsemaan pelkoa

Vera Vala aloitti psykologian opinnot

Koska viime kevät oli koronaviruksen takia niin ahdistava, Vera halusi kirjoittaa jotakin muuta kuin dekkaria. Niinpä keväällä ilmestyy romanttinen ihmissuhderomaani Aprikoosiyöt.

– En ole missään nimessä hylännyt dekkaria, mutta tarvitsin breikkiä kauheuksista. Ei riittänyt energiaa miettiä murhia.

Kirjoitustyönsä ohella Vera opiskelee psykologiaa Milanossa Bicoccan yliopistossa.

Psykologian opinnot Vera aloitti, koska koki saavuttaneensa nelikymppisenä jo monta unelmaansa ja tarvitsi uusia haasteita.

– Se on pikemmin neurotieteisiin kuin humanistiseen näkökulmaan painottuvaa psykologiaa. Se sopii minulle, sillä olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä, muun muassa matematiikasta.

X