Julkkikset

Damiano David ja suosion anatomia – mies, joka valloitti euroviisut ja sitten koko maailman

Muistatko hänet, viime kevään Euroviisujen kirkkaimman tähden ja Måneskinin keulakuvan?  Toisin kuin viisuvoittajille usein käy, Italian Damiano Davidin loiste ei ole himmennyt – päinvastoin.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Mvphotos

Damiano David on 22-vuotias italialainen rock-laulaja.

Muistatko hänet, viime kevään Euroviisujen kirkkaimman tähden ja Måneskinin keulakuvan?  Toisin kuin viisuvoittajille usein käy, Italian Damiano Davidin loiste ei ole himmennyt – päinvastoin.

Platinat paukkuvat, kiertueet myydään loppuun tunneissa eikä rockyhtye Måneskinin suosion nousukiidolle näy loppua; Amerikkakin on aukeamassa. Roomalainen Damiano David on kiistattomasti yhtyeen keskushahmo ja sen sielu. Missä piilee Damianon karisman salaisuus?

Tuhkimotarina: kadun varresta suoraan tähtiin

Neljä vuotta sitten Måneskinista ei ollut kuullut kukaan. Paitsi Rooman suosituimmalla ostoskadulla via del Corsolla asioivat ihmiset.

Moni heistä pysähtyi kuuntelemaan siellä usein esiintynyttä lahjakasta (ja varsin näyttävää!) bändiä ja sen nuorta laulajaa. ”Kilpailimme muiden katusoittajien kanssa via del Corson parhaimmista paikoista ja ihmisten huomiosta. Huomasimme että meillä meni aika lujaa: päivässä saimme 50–100 euroa joskus joku rikas turisti antoi kahdenkympin setelin kerralla. Tuotoilla teimme ensimmäisen sinkkumme”, 22- vuotias Damiano David on kertonut haastattelussa Italiassa.

Damianon karisma ei jäänyt kuuntelijoilta huomaamatta. Via del Corson yleisö on Måneskinin ensimmäinen fanijoukko. Vuonna 2017 yhtye sijoittui toiseksi Italian X Factor -laulukilpailussa ja tuli ensi kertaa suuren yleisön tietoisuuteen.

Helmikuussa 2021 bändi puolestaan voitti Italian ”oman euroviisukilpailun”, suurta suosiota maassa nauttivan San Remon laulukilpailun. Voitosta urkeni tie euroviisuedustajaksi.

Euroviisuvoiton jälkeen Måneskinin suosio on lähes räjähtänyt käsiin. Yhtyettä on riepoteltu pitkin Italiaa ja Eurooppaa, Amerikoissakin ollaan kiinnostuneita. Tällaista ei tapahdu euroviisuvoittajille, ellei ole Abba tai Johnny Logan.

”Olemme kapinallisia, mutta emme tyhmiä.”

Måneskinin äärimmäisestä suosiosta tällä hetkellä kertoo myös se, että yhtyeen suunniteltu Euroopan-kiertue myytiin loppuun parissa tunnissa. Niin ikään Italian-kiertueen liput loppuivat saman tien. Erityisesti faneja ja lipunostajia kiinnosti ensi heinäkuussa Rooman Circus Maximuksella järjestettävä megakonsertti.

Numeroina Måneskinin suosio on vaikuttavaa. Cover-kappale Beggin’ kipusi Spotifyn maailmanlistan ykköseksi. Viisuvoittobiisi Zitti e Buonia on kuunneltu yli sata miljoonaa kertaa ja pelkästään kesäkuussa 34 miljoonaa kertaa, mikä liikkuu samoissa luvuissa kuin esimerkiksi Lady Gagan suosituimmat kappaleet.

Pelottomuus: rajojen rikkominen, mutta tyylillä

Italiassa kuumana keskustelunaiheena on jo parin vuoden ajan ollut, onko Måneskin todella rockia vai ei.

Periaatteessa kaikki rock-elementit ovat yhtyeessä ja varsinkin sen kirkkaimmassa tähdessä Damianossa kohdallaan: näyttävä lavaesiintyminen, energinen angsti, rajojen rikkominen, mustat kajalit ja tietty shokeeraavuus. Damiano on säväyttänyt korkeakorkoisissa kengissä, joilla rock-kukon elkeet sujuvat hämmästyttävällä ketteryydellä. Damianon lavaesiintymiseen kuuluu myös bändikaveiden pusuttelu, ja koko bändin imago on avoimen biseksuaalinen.

Måneskin: tanskalaistaustainen Victoria De Angelis, Ethan Torchio, Damiano David ja Thomas Raggi.
Måneskin: tanskalaistaustainen Victoria De Angelis, Ethan Torchio, Damiano David ja Thomas Raggi.

Jotkut italialaiset syyttävät yhtyettä mauttomuudesta ja tahallisesta perinteisten arvojen tallaamisesta (”Ei Orietta Bertin ja Sofia Lorenin aikana tuollaista nähty”), mutta moni myös rakastaa Måneskinin roisia tyyliä.

Damiano itse on kuvaillut bändinsä syvintä olemusta sanomalla, että he ovat kyllä vihaisia rokkareita, mutta heidän vihansa on puhdistavaa, muutosvoimaista vihaa. Musiikin kautta se muuttuu positiiviseksi energiaksi. Damianon sanoin: ”Olemme kapinallisia, mutta emme tyhmiä”.

Lahjakkuus: Damiano David on todellinen taiteilija, joka hoitaa julkisuuden fiksusti

Heti Euroviisujen voiton ratkettua Damiano joutui ikävän kohun kohteeksi. Paikalla ollut toimittaja piti ääntä siitä, että laulaja kumartui pöydän ylle, kuin vetämään jotakin nenäänsä. Kokaiinikohu oli valmis. Myöhemmin kävi ilmi, että tilanne oli väärinkäsitys, ja Damiano tarjoutui menemään huumetestiin selviten siitä puhtain paperein.

Sittemmin Damianon ja koko yhtyeen asennetta ja nöyryyttä tilanteessa on kiitelty, samoin kuin heidän huumeidenvastaisuuttaan. ”Älkää sortuko stereotypiaan alkoholisoituneesta ja huumeita käyttävästä rock-tähdestä”, Damiano on sanonut Italian Voguen haastattelussa. ”En käytä huumeita. [Musiikin teossa tarvittava] luovuus syntyy terveestä, kurinalaisesta ja selvästä mielestä, ei huumehöyryistä.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Damiano David/Måneskin (@ykaaar) jakama julkaisu

Damiano on onnistunut luomaan itsestään kuvan ammattimaisena ja kurinalaisena lauluntekijä-laulajana – siis kaukana tavanomaisesta mielikuvasta itseään piikittävästä rokkarista. Damiano kirjoittaa laulujen sanat itse, mikä erottaa hänet monista suuremmistakin artisteista.

Syyskuussa järjestettiin jättimäinen Global Citizen -festivaali yhtäaikaisesti maailman suurkaupungeissa, ja Måneskinin esiintyminen oli monelle italialaiselle hohdokas hetki: italialainen artisti noilla areenoilla, italiankielisellä kappaleella! Ja englanniksikin! Italialaisilla nimittäin on suomalaisille tutunoloinen kompleksi omiensa englanninaksentista. Damiano viittaa sille kintaalla ja laulaa itsevarmasti, ja hyvin, myös englannin kielellä.

Lue myös: Testaa, miten hyvin muistat 2010-luvun hitit!

Salaperäisyys: Damianon yksityiselämästä tiedetään vain vähän

Moni fani haluaisi tietää Damianosta kaiken. Yksityiselämästään mies on kuitenkin ollut vaitonainen. Tiedetään, että hän on harrastanut laulua kuusivuotiaasta lähtien, kannattaa AS Roman jalkapallojoukkuetta yhdessä veljensä Jacopon kanssa ja on harrastanut koripalloa. ”Minulla on ollut normaali nuoruus”, Damiano on itse todennut.

Kuuma peruna on koko Måneskinin suosion ajan ollut, seurusteleeko mies vai ei. Damiano grillasi uteliaita vartaanpäässä aina viime kevääseen asti, jolloin hän Euroviisujen jälkimainingeissa paljasti Instagram-tilillään pitkäaikaisen seurustelusuhteensa kolme vuotta itseään vanhempaan Giorgia Soleriin.

”Suutelemme toisiamme, mielemme on avoin ja olemme siitä ylpeitä.”

Giorgia on ammatiltaan malli ja somevaikuttaja, ja häntä kuvaillaan rajoja rikkovaksi feministiksi. Hän on myös haastattelussa kertonut olevansa biseksuaali.

Damianon seksuaalisesta suuntautumisesta liikkuu tyttöystävästä huolimatta huhuja. Bändin toinen jäsen, kitaristi Victoria de Angelis ja niin ikään biseksuaali, on kertonut vapautuneesta ilmapiiristä, joka bändin sisällä vallitsee: ”Suutelemme toisiamme, mielemme on avoin ja olemme siitä ylpeitä.”

Se on mainittava: ulkonäkö – italialaista kauneutta, pahista ja pyhäkoulupoikaa

Italialainen iodonna-sivusto määrittelee Damiano Davidin yhdeksi kauneimmista miehistä, joita maa päällään kantaa.

Damiano tuli Italiassa tunnetuksi pitkistä tavaramerkkihiuksistaan. Euroviisulavalla nähtiin pätkäistympi esiintyjä. Kesällä monet fanit joutuivat shokin valtaan, sillä miehen hiustyyli vaihtui vielä huomattavasti lyhyempään osittaiskaljuun.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Damiano David/Måneskin (@ykaaar) jakama julkaisu

Kutrien katoaminen on sittemmin analysoitu vastalauseeksi nykyajan ulkonäköä painottavalle ja palvovalle ilmapiirille, osoitukseksi pyrkimyksestä olla miellyttämättä muita.

Eräänlaiseksi oman tien kulkemiseksi siis, mikä Damiano Davidille nyt on muutenkin ominaista.

Juttua päivitetty 29.4.: Alkuperäisen jutun kiertueaikoja on poistettu tapahtumien peruunnuttua ja siirryttyä.

X