Reseptit

Munkkirinkilät

Munkkirinkilät ovat kevään suurta herkkua. Vappu tai ei, nämä munkit maistuvat taatusti.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Munkkirinkilöiden valmistamiseen menee yli 2 tuntia.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Munkkirinkilät

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 muna
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 50-75 g margariinia tai voita

kypsentämiseen:

  • öljyä
  • pinnalle:
  • sokeria tai (mansikanmakuista) tomusokeria
  • vettä
  • nonparelleja

Valmistusohje

Munkkirinkilät valmistuvat näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, mineraalisuola, sokeri ja kardemumma.

Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Nosta munkkirinkilät leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota hyvin.

Työnnä sormi kohonneiden pullien keskelle ja pyöräytä niihin kunnon reikä.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää 3-4 munkkia kerrallaan öljyyn ja paista ne molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele kuumat munkit sokerissa.

Voit myös sekoittaa tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahnaa munkkien päälle ja ripottele pinnalle heti nonparelleja.

Tarjoa munkkirinkilät siman kanssa.

Vihje:

Kokeile öljyn kuumuutta ennen kuin aloitat munkkien paistamisen. Käytä lämpömittaria tai lisää öljyyn pieni leipäpala. Öljy on sopivaa, kun mittari näyttää 180 °C tai kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Tippaleivät ja rosetit paistuvat vappuna – näin teet herkut itse, katso kuvalliset ohjeet!

X