31.5.2012

Munkkirinkilät

Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
ripaus mineraalisuolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
50-75 g margariinia tai voita

kypsentämiseen:

öljyä
pinnalle:
sokeria tai (mansikanmakuista) tomusokeria
vettä
nonparelleja

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, mineraalisuola, sokeri ja kardemumma.

Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota hyvin.

Työnnä sormi kohonneiden pullien keskelle ja pyöräytä niihin kunnon reikä.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää 3-4 munkkia kerrallaan öljyyn ja paista ne molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele kuumat munkit sokerissa.

Voit myös sekoittaa tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahnaa munkkien päälle ja ripottele pinnalle heti nonparelleja.

Vihje:

Kokeile öljyn kuumuutta ennen kuin aloitat munkkien paistamisen. Käytä lämpömittaria tai lisää öljyyn pieni leipäpala. Öljy on sopivaa, kun mittari näyttää 180 °C tai kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi