Reseptit

Omenainen teeripaisti

Syksyisen teeripaistin valmistamiseen käytetään satokauden omenia. Liemeen lisättävä omenamehu, siideri tai Calvados vahvistavat omenan makua.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kokonainen teeri (noin 800 grammaa)
  • 60 g pekonia viipaloituna
  • 1 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 omenaa
  • 1 sellerinvarsi
  • 1 tl roseepippureita
  • 1 dl omenamehua, omenasiideriä tai Calvadosta
  • 4 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 4 laakerinlehteä

kastike:

  • 400 g pieniä herkkusieniä tai säilöttyjä metsäsieniä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl karpalohyytelöä

Valmistusohje

Valmista herkullinen teeripaisti hiljaa haudutellen. Voit tarjota linnun suoraan padasta erillisen sienikastikkeen kanssa. Nokare perunasosetta viimeistelee aterian.

Kuumenna padassa tilkka öljyä. Pyöräytä pekoniviipaleet öljyssä rapeiksi, nosta sivuun.

Paista lintua kunnes pintaan tulee paahteinen sävy. Lohko pataan sipuli, paloittele joukkoon selleri ja kuoritut omenat. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja paahtunut pekoni.

Kaada pataan omenamehu, siideri tai Calvados ja vettä niin paljon, että lintu ui liemessä.

Peitä pata kannella tai foliolla. Jätä haarukka kannen väliin höyryventtiiliksi ja anna padan hautua hiljalleen tunnin verran liedellä tai uunissa. Lisää suola vasta kypsään lihaan.

Lohko sienet kuumalle pannulle, paahda napakoiksi. Nosta padasta lientä pari kauhallista sienipannulle. Kiehauta. Lisää kerma ja keitä kunnes liemi sakenee. Mausta liemi karpalohyytelöllä tai muulla kirpeällä marjahyytelöllä.

Vihje:

Myös ruokamarkettien pakastealtaista voi onnistua bongaamaan teeripaistin. Linnut pidetään samoissa altaissa käristyslihojen, jänisten ja lampaanviulujen kanssa.

X