Reseptit

Parsaa ja hollandaisekastiketta

Parsaa ja hollandaisekastiketta on klassikko, joka maistuu lounaaksi tai brunssilla. Vihreän parsan maku on lupaus keväästä, auringosta ja ruohosta. Parilapannulla saat kauniit rusketusraidat parsan pintaan.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Parsa

  • 800 g vihreää parsaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sormisuolaa
  • 150 g kylmäsavulohta
  • (1/2 ruukku kirveliä)

Hollandaisekastike

  • 150 g voita
  • 3 keltuaista
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl espelette-pippuria
  • 3/4 tl suolaa

Valmistusohje

Parsaa ja hollandaisekastiketta tehdään helposti näin:

1. Huuhdo parsat. Napsauta tai leikkaa parsoista pois puumainen tyvi.

2. Kuori paksut parsat nuppujen alapuolelta kuorimaveitsellä. Ohuita parsoja ei tarvitse kuoria lainkaan. Laita parsat isolle lautaselle ja öljyä ne kauttaaltaan.

3. Valmista hollandaisekastike ennen parsojen kypsennystä. Sulata voi kattilassa, anna seistä hetki, kunnes valkoinen sakka valuu pohjalle. Valuta kirkas voi varoen toiseen astiaan niin, että sakka jää kattilaan.

4. Erottele keltuaiset valkuaisista pieneen kattilaan. Lisää joukkoon viinietikka ja vesi. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes keltuaisseos sakenee. Nosta kattila pois levyltä. Valuta voisulaa vähän kerrallaan keltuaisseokseen koko ajan hyvin vatkaten. Mausta kastike sitruunamehulla, espelettepippurilla ja suolalla. Pidä kastike lämpimänä kuuman, mutta ei kiehuvan vesihauteen päällä tarjoiluun asti.

5. Pariloi parsoihin rusketusraidat. Paksu parsa kypsyy noin 8 minuutissa, ohuille riittää muutama minuutti. Mausta parsat suolalla.

6. Kiepauta parsojen ympärille kylmäsavulohta. Lisää päälle kastiketta ja tarjoa loput kastikkeesta erikseen. Viimeistele parsaa ja hollandaisekastiketta halutessasi tuoreella kirvelillä. Parsaa ja hollandaisekastiketta maistuu taivaalliselta brunssilla. Tee kaveriksi brunssisalaatti.

Vinkki! Jos et löydä espelettepippuria kaupasta, voit korvata sen halutessasi teelusikallisella murskattuja roseepippureita tai parilla pyöräytyksellä valko- tai mustapippuria. Hollandaisen voi maustaa myös perinteisesti sitruunalla tai makealla appelsiinilla. Kokeile myös appelsiinin ja espeletten yhdistelmää.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 15/2024.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Dippiparsat ja karhunlaukkamajoneesi

X