Reseptit

Peltilihapiirakka

Peltilihapiirakka eli peltilihis on taas muodissa. Muhkeasta peltilihapiirakasta riittää syötävää isolle joukolle ja pakastettavaksikin.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Peltilihapiirakka, taikina:

  • 500 g huoneenlämpöistä voita
  • 500 g huoneenlämpöistä maitorahkaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l vettä
  • 2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
  • 2 isoa sipulia
  • 1/2 rkl öljyä
  • 700 g naudan jauhelihaa (10 % rasvaa)
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1-2 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • (1/2-1 tl chilihiutaleita)
  • (1/2-1 tl maustepippuria)

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Valmistusohje

Peltilihapiirakka leivotaan helposti näin:

1. Sekoita rahka pehmeään voihin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele taikinaan. Älä vaivaa taikinaa, ettei piirakasta tule sitkeää. Taputtele taikina jauhotetuin käsin jauhotetun leivinpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri taikina paperiin ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

2. Keitä munat pehmeiksi (7 minuuttia). Jäähdytä munat kylmässä vedessä, kuori ja hienonna haarukalla.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää liemikuutiot ja riisi. Keitä riisi kypsäksi (n. 20 min) ja valuta hyvin.

4. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota silppu pehmeäksi öljyssä ja siirrä pois pannulta. Paista jauheliha paistinpannulla ruskeaksi, puserra tai raasta valkosipulinkynnet jauhelihan joukkoon paistamisen loppupuolella. Lisää paprika, mustapippuri ja suola. Lisämausteeksi täytteeseen sopivat myös esim. chili ja maustepippuri, jos haluat piirakasta todellisen retroversion.

5. Yhdistä, riisi, munat, sipuli ja jauheliha toisiinsa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Täyte saa olla reippaasti maustettu, koska taikinakuoren maku on mieto.

6. Puolita taikina. Kauli toinen paloista leivinpaperin päällä melkein uunipellin kokoiseksi levyksi (n. 38 x 30 cm). Levitä päälle täyte. Jätä pari senttiä reunoista tyhjäksi. Kauli toinen taikinapala levyksi ja siirrä piirakan päälle. Käännä reunat piirakan alle ja painele reunaa halutessasi tiiviimmäksi haarukalla. Pistele piirakan pinta haarukalla. Voitele rikkivatkatulla munalla.

7. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja pohja ovat kauniisti ruskistuneet.

Vinkki! Tarjoa peltilihapiirakka hieman jäähtyneenä, jolloin sen maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Käytä piirakan uudelleen lämmittämiseen mielellään uunia tai kannellista paistinpannua, sillä mikrokuumennus tekee rapeasta kuoresta helposti sitkeän.

Katso myös: Venäläiset lihapiirakat

Katso myös Kotiliesi.fi: Kasvispeltipiirakka

X