Reseptit

Portugalilainen kalapata

Kun kalan ostaa valmiina fileinä ja simpukat sekä mustekalat pakasteena, portugalilainen kalapata syntyy yllättävän helposti.

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Portugalilainen kalapata on mainio viikonloppuruoka.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 600 g siika- ja/tai kuhafileitä
  • 3–4 perunaa
  • 2 sipulia
  • 1 punainen paprika
  • 3-5 valkosipulin kynttä
  • 1/2 chili
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 2 laakerinlehteä
  • 250 g pakastettuja sinisimpukoita
  • 200 g pakastettua mustekalaa tai mustekalarenkaita

Lisäksi:

  • 1 tlk (400g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl (savustettua) paprikajauhetta
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 dl silputtua persiljaa

Valmistusohje

Portugalilainen kalapata valmistuu helposti näin:

1. Leikkaa kalafileet parin, kolmen sentin paksuisiksi paloiksi. Ripottele kaloille vähän suolaa ja jätä maustumaan.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi paprika ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna chili, josta on poistettu siemenet.

3. Kaada kattilaan öljy ja kuullota kasvikset. Aloita paistamalla perunoita, sipulia ja valkosipulia noin viisi minuuttia, lisää paprika ja jatka muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan laakerinlehdet.

3. Nostele ainekset vuokaan tai pataan kerroksittain: ensin sinisimpukat, mustekalat, kuullotetut kasvikset, perunat ja kalapalat.

4.Sekoita keskenään tomaattimurska, suola, paprikajauhe, chili ja valkoviini ja kaada kalapadan päälle. Lisää lopuksi persilja.

5. Kypsennä portugalilainen kalapata 200-asteisessa uunissa kannen tai alumiinifolion alla noin 40 minuuttia tai hauduta liedellä noin 25 minuuttia. Älä avaa kantta kypsennyksen aikana.

Vinkki: Kokeile myös caldo verdeä, portugalilaista kaalikeittoa

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään cioppino eli äyriäispata

X