Reseptit

Puolukka-vaniljakiisseli

Kirpeä puolukkakiisseli ja pehmeä vaniljakiisseli täydentävät toisiaan. Makeat ruisleipämuruset viimeistelevät makuelämyksen.

Teksti:
Soili Soisalo
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

5

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Puolukkakiisseli:

  • 3 dl puolukoita
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 3 1/2 rkl perunajauhoja

Vaniljakastike:

  • 5 dl täysmaitoa
  • 1 dl vaniljatanko
  • 1/2 dl sokeria
  • 2/3 dl maissitärkkelystä
  • 1 dl kananmuna

päälle:

  • 1-2 kpl ruisleipäviipaleita
  • 1 rkl pullomargariinia tai voita
  • 1 rkl tummaa sokeria

Valmistusohje

Puolukka-vaniljakiisseli tehdään helposti näin:

1. Survo puolukat ja kiehauta sokerin sekä veden (4 dl) kanssa. Sekoita perunajauhot 1 dl:aan vettä ja kaada hyvin sekoittaen puolukkamehuun. Siirrä pois liedeltä, kun pulpahtaa pari kertaa. Ripauta hiukan sokeria pinnalle.

2. Leikkaa vaniljatanko auki, mittaa kattilaan maito, maissitärkkelys, sokeri ja vaniljatanko ja kuumenna sekoittaen. Anna pulpahdella pari minuuttia sekoittaen.

3. Riko muna kulhoon ja vatkaa kiisseli munan joukkoon. Ripauta pinnalle hiukan sokeria.

4. Murenna tai raasta ruisleipä, sulata rasva pannulla ja paista leivänmuruja hetki, kunnes saavat vähän väriä. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Siirrä jäähtymään.

5. Kun kiisselit ovat hiukan jäähtyneet, lusikoi ne varovasti kerroksittain laseihin. Voit säilyttää kiisselit viileässä tarjoiluhetkeen ja ripotella leivänmurut pinnalle juuri ennen tarjoilua. Koristele puolukka-vaniljakiisseli tarjoiluajankohdan mukaan. Jälkiruoka sopii hyvin sekä joulu- että pääsiäispöytään.

Kokeile myös kahvi-kookoskiisseliä, omenakiisseliä tai karpalokiisseliä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin valmistuu punaherukkakiisseli

X