Reseptit

Rouheinen ruisleipä

Hieman hapan ruisleipä on juuri sopivan maukas. Happamuuden saat käyttämällä ruisjuurta.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

esitaikina:

  • 2 dl ruisjuurta tai 4 viipaletta hapanleipää
  • 1 l vettä
  • 1 l karkeita täysjyväruisjauhoja

Taikina:

  • 2 tl hiivaa
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 5 dl ruisrouhetta
  • 7-8 dl hienoja täysjyväruisjauhoja

Valmistusohje

Ruisjuuri antaa rouheiseen ruisleipään sopivasti happamuutta.

Ellei sinulla ole ruisjuurta, voit käyttää hapanleipää. Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja murenna pehmeä sisus kulhoon. Kaada haalea vesi päälle ja liuota leipä tai juuri veteen. Lisää ruis-jauhot koko ajan sekoittaen. Peitä astia leivinliinalla. Anna esitaikinan seistä huoneenlämmössä 12 tuntia tai kunnes se kuplii ja tuoksuu happamalle.

Liuota hiiva veteen ja sekoita liuos esitaikinan joukkoon. Jos sinulla on hyvä taikinajuuri, hiivaa ei välttämättä tarvitse lisätä lainkaan. Lisää suola, ruisrouhe ja sen verran jauhoja, että saat kiinteän taikinan. Vaivaa taikina kunnolla ja anna sen kohota peitettynä pari tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Leivo taikinapaloista pyöreitä tai pitkänomaisia leipiä ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Anna leipien kohota liinalla peitettyinä.

Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200 asteen uuninlämmössä noin 50 minuuttia.

X