Reseptit

Ruotsinlaivan lohikeitto

Ruotsinlaivan lohikeitto sisältää paljon voita, haudutettua sipulia ja sitruunaa. Lohipalat kylvetetään suolaliemessä ennen keittoon lisäämistä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Ruotsinlaivan lohikeitto

  • 600 g lohifileetä
  • 500 g perunoita (kiinteä lajike)
  • 1 sipuli
  • 75 g voita
  • 5 maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 5 dl kalalientä
  • 3 dl kermaa
  • 1 nippu tilliä
  • 1/2 sitruuna
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl voita

Suolausliemi

  • 5 dl haaleaa vettä
  • 1/2 dl hienoa merisuolaa

Valmistusohje

Ruotsinlaivan lohikeitto tehdään helposti näin:

1. Leikkaa lohi noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Kuori ja kuutioi perunat. Hienonna sipuli.

2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulisilppu voissa keskilämmöllä pehmeäksi. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti, kuumenna hetki. Kääntele sekaan perunakuutiot ja lisää kalaliemi. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja kiehauta keitto.

3. Leikkaa tillistä varret ja lehdet erikseen. Viipaloi sitruuna. Lisää tillinvarret ja viipaloitu sitruuna keittoon joko sellaisenaan tai maustepussissa. Peitä kattila kannella ja anna sopan maustua sillä välin, kun suolaat kalan. Sekoita suola haaleaan veteen, lisää kalapalat ja anna niiden suolautua noin 10 minuuttia.

4. Ota tillinvarret ja sitruunaviipaleet pois keitosta. Lisää lohipalat ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Hauduta hiljalleen, kunnes lohi on kypsää. Mausta keitto suolalla ja nokareella voita ja viimeistele hienonnetulla tillillä.

5. Tarjoa ruotsinlaivan lohikeitto mallasleivän kera.

ruotsinlaivan lohikeitto
Ruotsinlaivan lohikeitto höystetään ronskisti voilla.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 13/2024.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Kermainen lohikeitto

X