Reseptit

Ranskalainen sipulikeitto

Ranskalainen sipulikeitto on parhaimmillaan täyteläinen ja sen liemessä on vahva maku. Nauti keitto gratinoituna tai paahdetun leivän kanssa.

Teksti:
VIsa Nurmi
Kuvat:
iStockphoto

Ranskalainen sipulikeitto nautitaan paahdetun leivän ja juustoraasteen kanssa.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Ranskalainen sipulikeitto

  • 7-8 kpl isoa keltasipulia
  • 3-4 kpl valkosipulin kynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 2 l vahvaa lihalientä (pakastimessa hirvilientä)
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 rkl konjakkia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Gratinointiin

  • 6 viipaletta tahko-tai gruyère-juustoa
  • 2 - 4 dl tahko-tai gruyère-juustoa raastettuna
  • 6 viipaletta tummaksi paahdettua ranskanleipää

LIsäksi

  • paahdettua ranskanleipää

Valmistusohje

Ranskalainen sipulikeitto valmistuu helposti näin:

1. Kuori sipulit. Viipaloi keltasipuli ohuiksi renkaiksi ja raasta valkosipuli.

2. Kuumenna pata ja lisää voi ja öljy, sitten keltasipulit. Anna sipulin hautua raukeasti 10–15 minuuttia. Lisää sitten valkosipuli ja kuullota hiljalleen. Lisää sokeri ja suola. Sokeri auttaa sipulia saamaan kauniin keskiruskean värin.

3. Kuumenna lihaliemi.

4. Sekoita jauhot sipuleihin ja kaada lihaliemi sekä valkoviini sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna poreilla miedolla lämmöllä vähintään tunnin verran.

5. Tarkista maku (jos keitto kaipaa lorausta konjakkia, suo se sille).

6. Nauti ranskalainen sipulikeitto paahdetun leivän kera.

Vinkki: Voit gratinoida sipulikeiton. Kaada valmis ranskalainen sipulikeitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Lisää keittokulhoon viipale tahkojuustoa. Aseta ranskanleipäviipaleet keiton päälle ja leipien päälle esimerkiksi emmental- juustoraastetta. Lorauta juuston päälle 1 tl oliiviöljyä/kulho. Laita keittokulhot uunin ylätasolle gratinoitumaan, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin kullanruskean värin.

Saatat pitää myös etelä-ranskalaisesta pistou-keitosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään kuorrutettu kaalikeitto

X