Reseptit

Sitruunapiiras

Sitruunapiiras sopii juhlien noutopöytään, kun leikkaat kirpeän makean leivonnaisen valmiiksi annospaloiksi. Yhdestä piirakasta tulee 15–20 palaa. Voit jättää piirakan koristelematta ja tarjota kermavaahdon erikseen.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Sitruunapiiras, pohja:

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 keltuainen

Sitruunapiiraan täyte

  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 2 dl sitruunamehua (3–4 sitruunaa)
  • 3 keltuaista
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 75 g voita

Pinnalle

  • marenkia
  • kermavaahtoa
  • pakastekuivattua vadelmarouhetta

Valmistusohje

Sitruunapiiras leivotaan helposti näin:

1. Nypi paloiteltu voi, vehnäjauhot, sokeri ja suola sekaisin käsin. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi tai sekoita ainekset taikinaksi monitoimikoneen terällä.

2. Peitä irtopohjaisen piirasvuoan pohja leivinpaperilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliolla, etteivät ne valu paistamisen aikana. Paista pohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla 12 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

3. Raasta sitruunoista kuori ja puserra mehu. Sekoita kattilassa kuoriraaste, mehu, keltuaiset, sokeri, vesi ja perunajauhot. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa kerran. Älä keitä. Nosta kattila pois levyltä ja lisää voi nokareina kuumaan kiisseliin.

4. Levitä kiisseli torttupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Koristele sitruunapiiras: Lisää pinnalle marenkipalloja, kuohukermanokareita ja vadelmarouhetta ennen tarjoamista.

Katso myös: Ranskalainen sitruunapiirakka

Katso myös Kotiliesi.fi: Sitruunapiirakka 3 tavalla – katso Kotilieden hittiohjeet

X