Reseptit

Souvlaki - kreikkalaiset lihavartaat

Toivota kreikkalainen keittiö tervetulleeksi kesän ruokapöytään souvlakilla eli kreikkalaisilla lihavartailla. Vartaat valmistuvat niin naudan ulkofileestä kuin karitsan paahtopaististakin.

Teksti:
Seija Kilström ja Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg naudan ulkofileetä tai karitsan paahtopaistia

Mausteöljy:

  • 1 dl öljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 rkl silputtua rosmariinia
  • 3 rkl silputtua timjamia
  • 4 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl sokeria
  • 1.5 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • pinnalle:
  • persiljasilppua

Valmistusohje

Souvlaki eli  grillatut lihavartaat tuovat pöytään tuulahduksen kreikkalaisesta keittiöstä. Lihavartaat voi mainiosti valmistaa uunissa.

1. Leikkaa filee tai paisti noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi paloiksi. Pane lihapalat kaksinkertaiseen muvipussiin. Sekoita mausteöljy ja kaada lihojen päälle. Sulje pussi sitomalla. Anna lihojen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

2. Valuta lihat liemestä, pujota aina pari lihapalaa puiseen vartaaseen ja pane uuninpellille. Anna lihojen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Kypsennä 250-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia tai grillaa souvlaki haluamaasi kypsyyteen. Mausta vartaat ripauksella sormisuolaa ja mustapippuria.

3. Ripottele lihavartaiden pinnalle persiljasilppua. Tarjoa souvlaki joko kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi retiisitsatsikin kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kreikkalainen ruoka on herkullista ja terveellistä – poimi reseptit ja vinkit

X