Reseptit

Tarte tatin punasipulista

Tarte tain punasipulista on tehty perinteisen tarte tatinin tapaan. Makeaksi paistetut sipulit piilotetaan taikinakannen alle, ja kypsänä koko komeus kiepsautetaan ylösalaisin tarjolle.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 500 g punasipuleita
  • 30 g voita tai margariinia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 ruukku timjamia
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 2 rkl balsamicoa

Valmistusohje

Tarte tatin punasipulista leivotaan helposti näin:

1. Paloittele kylmä voi leivontakulhoon. Nypi sekaan molemmat jauhot ja suola. Lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pyöräytä taikina palloksi, litistä ja kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin siksi ajaksi, kun valmistelet sipulit.

2. Leikkaa sipuleista pois molemmat päät. Kuori ja puolita pienet sipulit poikittain. Leikkaa isommat sipulit neljäksi lohkoksi.

3. Laita öljy ja voi valurautapannulle. Kun rasva on sulanut, asettele pienet sipulit pannulle kupera puoli alaspäin, sipulilohkot kyljelleen. Paista sipuleita miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Käännä sipulit, mausta ne suolalla, pippurilla ja silputulla timjamilla. Lisää pannulle fariinisokeri ja balsamico. Paista miedolla lämmöllä, kunnes liemi karamellisoituu ja sipulit pehmenevät. Anna sipuleiden jäähtyä noin 15 minuuttia.

4. Säädä uuni 200-asteiseksi. Voit paistaa piirakan joko valurautapannussa (uuninkestävässä) tai matalassa piirakkavuoassa (n. 23 cm). Jos käytät piirakkavuokaa, peitä sen pohja leivinpaperilla ja asettele sipulit vuoan pohjalle. Lisää päälle pannun liemi.

5. Kauli taikina pannua tai vuokaa hieman suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla sipuleiden päälle. Painele taikinalevyn reunat sipuleiden ja pannun reunan väliin. Pistele pohja haarukalla.

6. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut ja kypsä. Aseta iso tarjoilulautanen pannun päälle nurinpäin ja kumoa piirakka tarjolle. Viimeistele piiras tuoreella timjamilla.

Katso myös: Juusto-sipulipiirakka

Katso myös Kotiliesi.fi: Karamellisoiduilla sipuleilla viimeistelty vuohenjuustopiirakka

X