Reseptit

Täytetty tonnikalapiirakka

Täytetty tonnikalapiirakka yhdistää mehevän hiivataikinan ja ruokaisan riisillä rikastetun tonnikala-anjovistäytteen.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 2 1/2 dl haaleaa maitoa tai vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
  • 75 g pehmeää voita

Täyte

  • 1 dl keittämätöntä (puuro)riisiä
  • 1 rkl voita
  • 4 kananmunaa
  • 1 prk (200 g) tonnikalaa
  • 1 prk (100/65 g) anjovista
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 ruukku ruohosipuli

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Pinnalle

  • 1 rkl seesamin- tai unikonsiemeniä

Valmistusohje

Täytetty tonnikalapiirakka valmistuu helposti näin:

1. Liuota hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää suola ja alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää pehmeä rasva vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. 

2. Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja sekoita kuuman riisin joukkoon lusikallinen voita. Keitä munat pehmeiksi (7 minuuttia). Kuori ja hienonna munat ja mausta ripauksella suolaa.

3. Valuta tonnikala ja anjovikset liemistään. Hienonna tonnikala haarukalla ja paloittele anjovisfileet. Hienonna tilli ja ruohosipuli.

4. Vaivaa kohonnut taikina ja kauli se kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä noin 30x40cm:n kokoiseksi levyksi, jos teet yhden ison piirakan. Jos teet pieniä piirakoita, jaa taikina 8 palaan ja kauli pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 12 cm:n kokoisiksi pohjiksi.

5. Levitä keskelle piirakkalevyä ensin riisi, sitten kalat ja yrttisilppu ja päällimmäiseksi hienonnetut munat. Käännä ison piirakan päät ja reunat täytteen päälle. Nipistä saumat hyvin kiinni. Kiepauta piirakka leivinpaperin avulla ympäri niin, että sauma jää alle. Nosta piirakka papereineen pellin päälle. Tee pikkupiirakoihin sauma päälle ja nipistä hyvin kiinni. 

6. Pistele piirakat haarukalla, voitele munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

7. Paista täytetty tonnikalapiirakka 200-asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi. Ison piirakan kypsymisaika on noin 35 minuuttia, annospiirakoiden noin 25 minuuttia. Tarjoa täytetty tonnikalapiirakka raikkaan vihersalaatin kera.

Vinkki! Tarjoa piirakka tillillä ja tilkalla sitruunamehulla höystetyn voisulan kanssa. Voit keventää voisulan kuutiosta tehdyllä kalaliemellä.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 4/2024.

täytetty tonnikalapiirakka
Täytetty tonnikalapiirakka kätkee sisäänsä riisillä rikastetun tonnikala-anjovistäytteen.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tonnikalapiirakka

X