Reseptit

Teeripaisti tuohikääreessä

30.4.2015 Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 kokonainen lintu, kuvassamme on teeri
noin 30 cm levyinen tuohilevy

Vatsaonteloon

1 dl puolukoita
1 dl karpaloita
1 dl mustikoita tai variksen- marjoja
50 g voita tai sian sivua
1 kourallinen ruohosipulia tai sipulinvarsia
1 tuore rosmariininoksa tai
4 kuusenkerkkää
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa

Linnun pintaan

50 g voita
0,5 dl hunajaa tai
1 dl kokoon keitettyä koivunmahlaa
0,5 tl suolaa

Valmistusohje

Koivun tuohi tuo keittiöön alkukantaisen ruokatunnun ja muistuttaa pohjoisten vaellusheimojen ruokaratkaisuista. Tuoheen voi kääräistä saaliin ja kypsentää uunin uumenissa.

Kytke uuni 170 asteeseen. Varaa uuniin matala astia täynnä vettä ja sen päälle uunipelti. Paistaessa uunin on oltava höyrystä kostea.

1. Liota valmis tuokkonen vedessä läpimäräksi. Jos teet kourun, liota tuohilevyä yön yli vedessä ja leikkaa reunasta muutama tuohinaru.

2. Puhdista lintu ja irrota höyhenkerros. Pakasteessa olleesta, kohmeisesta linnusta höyhenpuku lähtee vaivattomasti. Irrota siivet sekä koivet, katkaise kaula ja poista lyyrapyrstö. Tarkista osuma ja poista haulit huolella. Irrota kivipiira. Huuhdo ja taputtele lintu kuivaksi.

3. Hiero linnun vatsaonteloon suola ja rasva. Paloittele ruohosipuli tai kevätsipuli varsineen ja lisää rosmariinin tai silputtujen kuusenkerkkien kanssa vatsaonteloon. Sekoita marjat hunajan kanssa ja valuta seos vatsaonteloon. Jätä marjoja hiukan mausteeksi linnun pinnalle.

4. Sido lintu tiiviiksi paketiksi ja ruskista lintua kuumalla pannulla sulatetussa, pähkinäisessä voissa sen verran, että pinta saa värin.

5. Aseta tuohilevy uunipellille ja nosta kuuma lintu tuohen päälle. Valuta linnun pintaan voi pannulta. Valele lintua vielä hunajalla ja ripota pinnalle suolaa sekä muutama marja.

6. Käännä tuohi linnun peitoksi, sulje kääre puutikulla ja nosta pelti uuniin keskiritilälle. Sujauta alle matala metallikulho, jossa on vettä. Uuni saa olla 170 asteessa höyryisenä koko kypsennyksen ajan. Lisää höyryastiaan vettä tarpeen mukaan. Varaa kypsymisaikaa 1–1,5 tuntia. Linnun ikä vaikuttaa paistoaikaan.

7. Valuta kattilaan mehumainen paistoliemi. Kiehauta kokoon ja tarjoa kastikkeena. Jollei marjoista tule tarpeeksi mehua, varaa seuraksi puolukkakastiketta.
 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme