Reseptit

Terästetty taateli-omenakakku

Terästetty taateli-omenakakku on kahvikakkujen parhaimmistoa. Reilu loraus alkoholia syventää kakun makua, ja omena antaa sille sopivasti raikkautta. Muista käyttää kirpeitä kotimaisia omenoita valmistuksessa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Terästetty taateli-omenakakku

  • 250 g kivettömiä taateleita
  • 1½ dl vettä
  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 200 g (2 pientä) hapokasta kotimaista omenaa
  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3-4 rkl calvadosta, brandyä tai konjakkia

Valmistusohje

Terästetty taateli-omenakakku leivotaan helposti näin:

1. Pilko taatelit ja hauduta ne pehmeiksi vedessä. Soseuta taatelit kattilassa sauvasekoittimella, paloittele sekaan voi ja anna sulaa. Raasta omenat. Lisää raaste taateli-voiseokseen. Vatkaa munat ja sokerit hyväksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, taateli-voiseos sekä alkoholi.

2. Voitele ja korppujauhota 2 pientä tai 1 iso (n. 2 l) kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä terästetty taateli-omenakakku 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, laske uunin lämpö 160-asteiseksi ja kypsennä vielä 15–30 minuuttia. Voi kokeilla kakun kypsyyttä puutikulla. Jos taikinaa tarttuu kakkuun, on kakku raaka. Anna kypsän kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Vinkki: Kokeile myös punssilla säväytettyä hedelmäkakkua joulupöytään

Lue myös Kotiliesi.fi: Veronican viskikakku on todellinen makupommi – katso ohje, jolla Stockmannin legendaarinen kotitalousopettaja on leiponut lahjakakut vuosikymmenten ajan 

X